Życie cierniami usłane ;) - KwiAnna
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: życie cierniami usłane ;)
W Leroy Merlin jeszcze niedawno były wyrośnięte okazy już z cefalium za 26.60zł
Czy to odpowiednia cena?

Ja kilka lat temu kupiłam Melocactusa z cefalium za 6 albo 8zł już nie pamiętam, na pewno cena była jednocyfrowa. W liroju to było.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Do 10 zł to bym się nie zasanawiała, za 26 zł jak wyrośnięty hmm, no nie wiem, chyba, ze miałabym strasznego doła i chciałabym się jakoś uszczęśliwić. Ogólnie kupuję kaktusy tanie i małe bo większa radocha jak rośnie na moich oczach
U mnie w LM w Sosnowcu nie ma bo byłam, na all jak już są to ceny z kosmosu, przynajmniej dla mnie ;) dochodzi wysyłka
dla innych może to tanio.
Na wystawie widziałam raz za 800 zł i też to podobno było tanio
więc tanio to naprawdę słowo umowne
ale jeśli ktoś z Was zobaczy "tanio" to na pewno będą osoby zianteresowane zakupem ;)

Na wystawie widziałam raz za 800 zł i też to podobno było tanio

- mCm86
Ja tam bym się nie cieszył gdyby mi kaktus rósł na oczach... Boli jak mucha wpadnie a co dopiero gdyby kaktus rósł 

- nyskadu
Oj tam zaraz boli, no tak
bo Ty jesteś z tych co mdjeją przy pobieraniu krwi
poboli i przestanie, a jak Ci zakwitnie, to świat będziesz oglądał przez pryzmat cefalium, chyba kusząca propozycja, co nie?
z Wartą warto 

- mCm86
Ktoś kto uważa, że "mdjeję" łże jak pies 
Melocactus wg mnie wygląda bardzo ciekawie do czasu jak cefalium przypomina żydowską czapeczkę
Gdy się wydłuża w cylinder to już przestaje mi się podobać
A samo kwitnienie, no cóż... Zbyt spektakularne nie jest... Jak znajdę kiedyś okaz za 6 czy 8zł to zapewne go nabędę
Z samej ciekawości jak się będzie u mnie czuł taki cierniak w kapeluszu 

Melocactus wg mnie wygląda bardzo ciekawie do czasu jak cefalium przypomina żydowską czapeczkę

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak dla mnie melaki z dużymi, starymi cefaliami to całkiem fajne roślinki:

TB254.1 Melocactus peruvianus z Nasca

TB304.1 Melocactus peruvianus z Huaraz

TB254.1 Melocactus peruvianus z Nasca

TB304.1 Melocactus peruvianus z Huaraz
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Mi też bardziej podobają się z "wysokim" cefalium, ale to chyba rzadko się zdarza żeby w domowych warunkach dochować się takiego?
W każdym razie ja się do Melocactusów na razie nie dotykam
Poza tym, kwitnienie Melocactusa jest piękne! powiem szczerze, że bardziej podoba mi się widok cefalium usianego drobnymi kwiatkami niż kwitnienie wielkimi kwiatami Echinopsis.
W markecie często widuję duże, stare okazy E. grusonii, Oreocereus czy Opuntia w cenach od 100-300zł i uważam, że cena adekwatna, aczkolwiek inna sprawa, że czy można sobie pozwolić na taki zakup (ja bym nie mogła).
800zł? na jakiś stary i rzadki w kolekcjach okaz to pewnie była atrakcyjna cena. Choć dla niektórych taki wydatek pochłonąłby większą część pensji...
W każdym razie ja się do Melocactusów na razie nie dotykam

Poza tym, kwitnienie Melocactusa jest piękne! powiem szczerze, że bardziej podoba mi się widok cefalium usianego drobnymi kwiatkami niż kwitnienie wielkimi kwiatami Echinopsis.
W markecie często widuję duże, stare okazy E. grusonii, Oreocereus czy Opuntia w cenach od 100-300zł i uważam, że cena adekwatna, aczkolwiek inna sprawa, że czy można sobie pozwolić na taki zakup (ja bym nie mogła).
800zł? na jakiś stary i rzadki w kolekcjach okaz to pewnie była atrakcyjna cena. Choć dla niektórych taki wydatek pochłonąłby większą część pensji...
- nyskadu
Zgadzam się z Mateuszm, małe jest piękne, później to cefalium jakoś tak dziwnie wygląda
W naturze taki okaz na pewno wygląda ciekawiej, niż jakiś mały kaktusik wydostający się spod skałek.
Tak właściwie to co się pózniej dzieje. Urośnie mu ten czubek do jakiejś wysokości, pojawią się kwiatuszki i...

W naturze taki okaz na pewno wygląda ciekawiej, niż jakiś mały kaktusik wydostający się spod skałek.
Tak właściwie to co się pózniej dzieje. Urośnie mu ten czubek do jakiejś wysokości, pojawią się kwiatuszki i...
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Ja za swojego zapłaciłam 30zł - i z tego co piszecie to dużo
Może ten "model" jest droższy
Mimo wysokiej ceny musiałam go mieś od momentu gdy go zobaczyłam
Jasny korpus i prawie białe ciernie
piękny jest.
A co do dużego cefalium to na pewno tak szybko nie urośnie, może nawet tego nie doczekam
Ale przyznam się że NIGDZIE nie widziałam melaków - w żadnym markecie, tym bardziej rozrośniętych
A co dopiero z cefalium... Widziałam spore ferrocactusy w LM - troszkę większe od mojego Melaczka - ale po 40zł, a w Obi to już całkiem mają kosmiczne ceny
Za to za G. saglionis zapłaciłam niecałe 12zł a on jest ogromny
w Casto.
Dziękuję wszystkim za rozmowę i komentarze w moim wątku
bardzo mi miło że mam tak sympatycznych gości
Mam jeszcze pytanko odnośnie zimowania - czy kaktusy mogą mieć prawie całkiem ciemno? Np w piwnicy?

Mimo wysokiej ceny musiałam go mieś od momentu gdy go zobaczyłam

A co do dużego cefalium to na pewno tak szybko nie urośnie, może nawet tego nie doczekam

Ale przyznam się że NIGDZIE nie widziałam melaków - w żadnym markecie, tym bardziej rozrośniętych

A co dopiero z cefalium... Widziałam spore ferrocactusy w LM - troszkę większe od mojego Melaczka - ale po 40zł, a w Obi to już całkiem mają kosmiczne ceny

Za to za G. saglionis zapłaciłam niecałe 12zł a on jest ogromny

Dziękuję wszystkim za rozmowę i komentarze w moim wątku

Mam jeszcze pytanko odnośnie zimowania - czy kaktusy mogą mieć prawie całkiem ciemno? Np w piwnicy?
- mCm86
To chyba zależy od gatunku
Gdzieś czytałem, że dobrze jak mają jasno. Wiele osób jednak zimuje swoje kaktusy w piwnicy i z tego co widzę w ich wątkach to rosną i kwitną, więc chyba nie ma się co martwić małą ilością światła
One wtedy i tak chyba nie powinny rosnąć. Ja swojego Chamaecereusa źle prowadziłem przez zimę i się cały powyciągał... Teraz jest cały pocięty ale dzielnie walczy o przetrwanie
Z odciętych fragmentów powstały już nowe roślinki
Niezniszczalne te kaktusy
Powiedz jakiej średnicy jest Twój G. saglionis? Swojego też kupiłem w Castoramie ale za 7zł i w doniczce 5cm

Powiedz jakiej średnicy jest Twój G. saglionis? Swojego też kupiłem w Castoramie ale za 7zł i w doniczce 5cm

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Mogą mieć ciemno, muszą jednak mieć absolutnie sucho. Na wiosnę trzeba je po prostu bardziej ostrożnie cieniować.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W normalnym świecie duże melaki z cefaliami kosztują w przeliczeniu na nasze złotówki nie więcej niż 100zł. Parę fotek w pełnej rozdzielczości z czeskiego sklepiku z kaktusami poniżej. Jak sobie je ktoś powiększy to i doczyta się cen (w czeskich koronkach).

Wg mnie ceny po 800zł za takie rośliny to zdzierstwo graniczące ze złodziejstwem. Jeśli ktoś jest zainteresowany namiarami na sklep to info na priva. O ile pamiętam wysyłają towar pocztą do Polski. Czy wyślą żywe rośliny tego nie jestem pewny.
Osobiście wolę mieć roślinki od małego ziarenka. Jak zakwitną lub dostaną cefialium to satysfakcja większa. A tak, przy kupowanych roślinach to łatwo przyszło, łatwo poszło.

Wg mnie ceny po 800zł za takie rośliny to zdzierstwo graniczące ze złodziejstwem. Jeśli ktoś jest zainteresowany namiarami na sklep to info na priva. O ile pamiętam wysyłają towar pocztą do Polski. Czy wyślą żywe rośliny tego nie jestem pewny.
Osobiście wolę mieć roślinki od małego ziarenka. Jak zakwitną lub dostaną cefialium to satysfakcja większa. A tak, przy kupowanych roślinach to łatwo przyszło, łatwo poszło.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nyskadu
Jakie śliczne
dobrze, że to daleko bo na miejscu to w wielkim szoku moglabym się jeszcze skusić