Kawon ( arbuz ) - część 2
Re: Kawon ( arbuz ) - część 1
Reniak, na pewno im arbuz będzie miał cieplej, tym większe plony zbierzesz, ale jeżeli nie masz miejsca w szklarni, to możesz przykryć go agrowłókniną w gruncie:D
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Harlej1 mam miejsce i tu i tu tylko chciałam sie dowiedzieć gdzie ta odmiana udaję sie lepiej,czy jest jej wszystko jedno. 

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Reniak każda odmiana kawona w naszym klimacie lepiej rośnie pod osłoną niż w otwartym gruncie 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja planuje swoje arbuzy wysadzić do szklarni na początku maja kiedyś tez tak wysadziłem i dobrze rosły
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- jarson64
- 500p
Jak trafisz na ciepły maj, to będą rosły ładnie, to taki pogodowy totalizator 

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Ciesze się, że mogę dołączyć do grona "arbuziaków"
Na razie uczę się teorii, czytając Wasze posty. Praktyki, rozumie się, będę odrabiać później. Mam wątpliwości dotyczące uprawy arbuzów w szklarniach. Czy ktoś wyhodował arbuz pod osłoną większy od dużego jabłka? Bo z tego co tu przeczytałam większe okazy były tylko z pola, oczywiście mogę się mylić, ale moim zdaniem to miało by sens, ponieważ arbuz jak dynia potrzebuje bezpośrednich promieni słonecznych, których w warunkach szklarniowych brak. Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że dużo lepiej smakuje maleńki arbuzik z własnej szklarni od dużego arbuza ze sklepu a jednak ... chciałabym nauczyć się teorie na szóstkę, dla tego bardzo proszę o odpowiedzi 

- jarson64
- 500p
W szklarni nie uprawiałem, bo jej nie mam, za to uprawiałem w tunelu foliowym, trzy sezony z rzędu. Odmiana Sugar Baby, w każdym sezonie owoce były innej wielkości, w pierwszym miały ok 75 dkg, w drugim 3-4 kg, w trzecim ok 1 kg. Zależy to od warunków pogodowych w danym roku, im cieplej (mniej chłodów w maju i czerwcu) tym lepsze rezultaty. Wspomnę, że kawon jest bardzo żarłoczny, wymaga gleby zasobnej w składniki pokarmowe.
- romaszka
Chciałabym jeszcze zapytać o nawożeniu gleby. Posiadam obornik kurzy i kozi, jak mogę go użyć? Czy może być tegoroczny czy musi jakiś czas odleżeć? Jak nawozić? Bardzo proszę o wyjaśnienie lopatologiczne, jesteśmy z mężem początkującymi ogrodnikami - hodowcami - wieśniakami
Po kilkugodzinnym czytaniu Forum i notowaniu, za zwyczaj do północy przekazuje całą świeżo nabytą wiedzę mojemu M. 

- jarson64
- 500p
Romaszko zajrzyj tu. Sposób tam opisany jest odpowiedni dla kawonów.
- romaszka
Jarson dziękuję, przeczytałam. Nawet nie wiedziałam, ze taki wątek istnieje. Ale nic nie piszą o kozim oborniku albo mi już w oczach się mieni. Teraz chyba po prostu napiszę i się zapytam, bo tego skarbu mam dużo i na bieżącą 

- jarson64
- 500p
No faktycznie o kozim obornika tam nie ma, jest za to kurzaku. Każdy obornik jest wartościowy, kozi jest bogaty w azot, podobnie jak króliczy czy owczy, Na pewno pod arbuzy się nada. 

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Początkująca wieśniaczko
myślę że z kurzym uważaj, bo mocny jest, natomiast z kozim jeśli masz go dużo, zrobiłabym tak że by go usypała tam gdzie masz zamiar arbuzy mieć, albo jakoś niedaleko w stosik, i niech tak leży do czasu sadzenia. Przed sadzeniem tak z tydzień bym to rozrzuciła gdzie trzeba. Ja sadzę na końskim, myślę że sprawa dość podobna tylko kozi jest drobniej "granulowany";)

- romaszka
Aha! Tak właśnie zrobię ale dla czego dopiero tydzień przed posadzeniem, nie można wcześniej? Rzecz w tym, że obornik kozi to więcej siana niż bobek i chodzi mi o to żeby to siano zdążyło troszeczkę przegnić. Własnie nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat obornika koziego. Kozie bobki bardzo długo nie rozkładają się, widzę to po podwórzu, mam nadzieje, że trawa która urośnie ich poprzykrywa
i dla tego właśnie mam wątpliwości co do rozrzucania świeżego obornika. To, ze jest wartościowy nie ulega wątpliwości ale leki też pomagają, tylko trzeba wiedzieć kiedy i jak ich przyjmować 

- jarson64
- 500p
Romaszko jeżeli ten obornik zawiera dużo siana, i jak wiadomo jest zasobny w azot, to przy nawożeniu rzędowym będzie dobrze grzał glebę. Kiedyś czytając jakiś artykuł o nawozach dotarłem do informacji, że obornik kozi, owczy, króliczy dobrze jest przekompostować, a taki przekompostowany jest niezastąpiony dla roślin żarłocznych. Do takich roślin na pewno należy kawon 

- romaszka
Tak, własnie dostałam odpowiedź od forumowicz na wątku o nawożeniu. Musi przeleżakować i koniec!! Bo inaczej ziarenka z siana wykiełkują i będę miała łąkę zamiast warzywniaka
Posiadam w zanadrzu nawóz kurzy i kompost, myślę, że arbuzki takim jedzeniem nie pogardzą