No to jestem ogrodnikiem
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: No to jestem ogrodnikiem
Edytko na 1 fotce widać drzewko...a potem już go nie ma,usunęłaś je?
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Edyta, bardzo fajny masz ten kawalek. Iga ma racje, posadz wszystkie ogrodowe w tym zakolu kolo murku - notabene ladnie ten murek wyglada. Pozniej zrob w identycznym jak murek i w ta sama strone zwrocone pol zaokraglenie np z bukszpanow ... ja ogolnie to bym trzy-cztery (nie wiem ile tam masz miejsca na szerokosc) niskie kulkowe iglaki tam walnela. Najlepiej jakby to byly dwa pol okragle rzedy ... tylko znowu nie wiem jak to wyjdzie na dlugosc. Nastepny identyczny polokragly rzad zrobila bym przed kielichowcem ... tam wyjda najprawdopodobniej dwie kuliki iglakow.
Miejsce ktore zostanie miedzy podwojnym rzedem a pojedynczym, wypelnila bym w calosci jedna odmiana zurawek. Zurawki sa niskie, to roze na pniu bez problemu mozesz w tym miejscu zostawic.
Nie wiem jak rosnie kielichowiec i ile zajmie miejsca do konca rabaty ... jak jest to dosc spory chabaz, to mozesz go zostawic i juz na samym koncu rabaty posadzic jedna iglakowa kulke.
Jezeli zdecydowala bys sie na rzedy z bukszpanow, to oczywiscie na koncu kulka bukszpanowa.
Ale jak jest tam jednak wiecej miejsca - niestety foty wymiarow nie oddaja nigdy i z samym kielichowcem bedzie lyso
to jednak bym go przeniosla gdzies indziej, dokupila jeszcze Limelght i zasadzila nimi caly ten kawalek.
To rozwiazanie ma ta przewage, ze bedzie wszystko czysto rozwiazane i uporzadkowane w lecie a w zimie bedzie na czym oko tez zawiesic.
Miejsce ktore zostanie miedzy podwojnym rzedem a pojedynczym, wypelnila bym w calosci jedna odmiana zurawek. Zurawki sa niskie, to roze na pniu bez problemu mozesz w tym miejscu zostawic.
Nie wiem jak rosnie kielichowiec i ile zajmie miejsca do konca rabaty ... jak jest to dosc spory chabaz, to mozesz go zostawic i juz na samym koncu rabaty posadzic jedna iglakowa kulke.
Jezeli zdecydowala bys sie na rzedy z bukszpanow, to oczywiscie na koncu kulka bukszpanowa.
Ale jak jest tam jednak wiecej miejsca - niestety foty wymiarow nie oddaja nigdy i z samym kielichowcem bedzie lyso

To rozwiazanie ma ta przewage, ze bedzie wszystko czysto rozwiazane i uporzadkowane w lecie a w zimie bedzie na czym oko tez zawiesic.
Edytko mojego nie muszę identyfikować - ewidentnie Ville dy Lyon. No nic, może w tym roku go podkarmię to może się odwdzięczy 
Co do Twojej rabatki to ja hortensji bym nie wywalała, ale tą róże na pieńku już tak. Dobrze się tam komponował ten płaczący modrzew. Latem zielony, jesienią pięknie by się przebarwiał. Ale tak jak dziewczyny piszą dodałabym tam jakąś iglakową kulkę. U nas widziałam bardzo fajnie przycięte koreanki. Dosyć wysokie, ok 1.7 z dwoma piętrami i w dodatku już z fioletowymi szyszkami. Żeby rozjaśnić to miejsce dodałabym też jakąś może np. białą ostróżkę albo przetacznika jakiegoś jasnego. I powsadzałabym tam trochę wrzosów, co by ładne poduchy stworzyły. Jakaś trawka to też dobry pomysł.

Co do Twojej rabatki to ja hortensji bym nie wywalała, ale tą róże na pieńku już tak. Dobrze się tam komponował ten płaczący modrzew. Latem zielony, jesienią pięknie by się przebarwiał. Ale tak jak dziewczyny piszą dodałabym tam jakąś iglakową kulkę. U nas widziałam bardzo fajnie przycięte koreanki. Dosyć wysokie, ok 1.7 z dwoma piętrami i w dodatku już z fioletowymi szyszkami. Żeby rozjaśnić to miejsce dodałabym też jakąś może np. białą ostróżkę albo przetacznika jakiegoś jasnego. I powsadzałabym tam trochę wrzosów, co by ładne poduchy stworzyły. Jakaś trawka to też dobry pomysł.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Edytko, ja bym zostawiła więcej miejsca dla hortensji i może wybrałabym te w jednym odcieniu..Pinky Winky rośnie ogromna - u mnie ma ponad metr wysokości i szerokości. Ogrodowe posadziłabym w kępie. I jakieś wieloletnie byliny u dołu, bo hortensje troszkę słabiej wyglądają u dołu, gdy tracą listki. Dorzuciłabym też coś zimozielonego, jak radzą dziewczyny, bukszpan albo mały iglaczek 

- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Morzew mi padł , nie wytrzymał poprzedniej zimy
Szerokość rabaty w najszerszym miejscu ok 1,5 m. Na końcu rabaty zostawię pięciornik, licha tam ziemia a mu tam dobrze. Jak mówicie róże wywalę, dwie hortensje posadzę obok siebie. Pinky Winky tez przesadzę . Anabelkę zostawie bo tam ona sama na końcu ma dużo miejsca Muszę tam posadzić małe byliny , pomimo, że tam jest patelka ale wietrzna. Korę mi z tamtą wywiewa notorycznie. W zeszłym roku kupiłam sześć worków i wcięło .
Igo jak myślisz żurawki w słońcu sobie poradzą , Twoją rabatę mam cały czas przed oczami
O rany teraz to ja mam mętlik w głowie
jak ja wyrobie do wiosny
. W nocy znów nie będę mogła zasnąć , będę sadzić , przesadzać , kapać , podlewać
CHOROBA

Igo jak myślisz żurawki w słońcu sobie poradzą , Twoją rabatę mam cały czas przed oczami

O rany teraz to ja mam mętlik w głowie

Bardzo się mi u Ciebie Edytko podoba, mamy wiele podobnych roślin.
Ja niestety nie mam zbyt dużo czasu na pracę w ogrodzie, więc tylko sobie ułatwiam życie. Tam gdzie rabaty stykają się z kostką stosuję rośliny zadarniające zarówno iglaki płożące, jak i zimozielone różne roślinki. Polubiłam te roślinki bo w zimie też jest ciekawie. Jak zrobiliśmy kostkę i wysypałam rabaty to miało urok do pierwszego spaceru psa, wszystko było na kostce, a co dopiero wichura.
Myślę, że Twój żywotnikowiec nie przemarzł, mam je kilka lat i nigdy nie pomyślałam by je przykryć.
pozdrawiam

Myślę, że Twój żywotnikowiec nie przemarzł, mam je kilka lat i nigdy nie pomyślałam by je przykryć.
pozdrawiam

- robaczek_Poznan
Edytko, ja mam tako samo, spokoedi13 pisze:O rany teraz to ja mam mętlik w głowiejak ja wyrobie do wiosny
![]()
. W nocy znów nie będę mogła zasnąć , będę sadzić , przesadzać , kapać , podlewać
CHOROBA

Mi pomaga narysowanie planu

- edi13
- 1000p
Kasiu lobelia mówisz , a to jednoroczna roślinka poszukam 

- robaczek_Poznan
Edytko, lobelkę możesz sobie teraz wysiać, do maja/czerwca będzie jak znalazł 

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ja mam pod powijnikami wsadzoną lawendę żeby miał jak to się mówi nogi w cieniu 

- edi13
- 1000p
Kasiu lobelke wysiewasz a później pikujesz do gruntu ??
Witaj dorcia7 , lawenda już mam . Jak dla mnie za duży krzaczor pod powojnik .
Witaj dorcia7 , lawenda już mam . Jak dla mnie za duży krzaczor pod powojnik .
- edi13
- 1000p
A może tego cyprysika przesadzę na tą rabatkę 
ona urośnie do tych rozmiarów
to zdjęcie akurat zrobiłam w SPA w Trzęsaczu tak mi się spodobał , że kupiłam mały okaz do ogrodu.
ona urośnie do tych rozmiarów
- edi13
- 1000p

- robaczek_Poznan
Edytko, lobelię siejesz do doniczek, potem pikujesz a dopiero w kwietniu/maju wysadzasz do gruntu 
To, co pokazujesz u góry jako cyprys..w ogóle cyprysa nie przypomina..
Jak zwał, tak zwał - moim zdaniem, za duże na tą rabatę..

To, co pokazujesz u góry jako cyprys..w ogóle cyprysa nie przypomina..