No to jestem ogrodnikiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: No to jestem ogrodnikiem

Post »

Edytko na 1 fotce widać drzewko...a potem już go nie ma,usunęłaś je?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edyta, bardzo fajny masz ten kawalek. Iga ma racje, posadz wszystkie ogrodowe w tym zakolu kolo murku - notabene ladnie ten murek wyglada. Pozniej zrob w identycznym jak murek i w ta sama strone zwrocone pol zaokraglenie np z bukszpanow ... ja ogolnie to bym trzy-cztery (nie wiem ile tam masz miejsca na szerokosc) niskie kulkowe iglaki tam walnela. Najlepiej jakby to byly dwa pol okragle rzedy ... tylko znowu nie wiem jak to wyjdzie na dlugosc. Nastepny identyczny polokragly rzad zrobila bym przed kielichowcem ... tam wyjda najprawdopodobniej dwie kuliki iglakow.
Miejsce ktore zostanie miedzy podwojnym rzedem a pojedynczym, wypelnila bym w calosci jedna odmiana zurawek. Zurawki sa niskie, to roze na pniu bez problemu mozesz w tym miejscu zostawic.
Nie wiem jak rosnie kielichowiec i ile zajmie miejsca do konca rabaty ... jak jest to dosc spory chabaz, to mozesz go zostawic i juz na samym koncu rabaty posadzic jedna iglakowa kulke.
Jezeli zdecydowala bys sie na rzedy z bukszpanow, to oczywiscie na koncu kulka bukszpanowa.
Ale jak jest tam jednak wiecej miejsca - niestety foty wymiarow nie oddaja nigdy i z samym kielichowcem bedzie lyso :wink: to jednak bym go przeniosla gdzies indziej, dokupila jeszcze Limelght i zasadzila nimi caly ten kawalek.
To rozwiazanie ma ta przewage, ze bedzie wszystko czysto rozwiazane i uporzadkowane w lecie a w zimie bedzie na czym oko tez zawiesic.
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Edytko mojego nie muszę identyfikować - ewidentnie Ville dy Lyon. No nic, może w tym roku go podkarmię to może się odwdzięczy :)
Co do Twojej rabatki to ja hortensji bym nie wywalała, ale tą róże na pieńku już tak. Dobrze się tam komponował ten płaczący modrzew. Latem zielony, jesienią pięknie by się przebarwiał. Ale tak jak dziewczyny piszą dodałabym tam jakąś iglakową kulkę. U nas widziałam bardzo fajnie przycięte koreanki. Dosyć wysokie, ok 1.7 z dwoma piętrami i w dodatku już z fioletowymi szyszkami. Żeby rozjaśnić to miejsce dodałabym też jakąś może np. białą ostróżkę albo przetacznika jakiegoś jasnego. I powsadzałabym tam trochę wrzosów, co by ładne poduchy stworzyły. Jakaś trawka to też dobry pomysł.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Edytko, ja bym zostawiła więcej miejsca dla hortensji i może wybrałabym te w jednym odcieniu..Pinky Winky rośnie ogromna - u mnie ma ponad metr wysokości i szerokości. Ogrodowe posadziłabym w kępie. I jakieś wieloletnie byliny u dołu, bo hortensje troszkę słabiej wyglądają u dołu, gdy tracą listki. Dorzuciłabym też coś zimozielonego, jak radzą dziewczyny, bukszpan albo mały iglaczek ;:108
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Morzew mi padł , nie wytrzymał poprzedniej zimy :( Szerokość rabaty w najszerszym miejscu ok 1,5 m. Na końcu rabaty zostawię pięciornik, licha tam ziemia a mu tam dobrze. Jak mówicie róże wywalę, dwie hortensje posadzę obok siebie. Pinky Winky tez przesadzę . Anabelkę zostawie bo tam ona sama na końcu ma dużo miejsca Muszę tam posadzić małe byliny , pomimo, że tam jest patelka ale wietrzna. Korę mi z tamtą wywiewa notorycznie. W zeszłym roku kupiłam sześć worków i wcięło .
Igo jak myślisz żurawki w słońcu sobie poradzą , Twoją rabatę mam cały czas przed oczami ;:114

O rany teraz to ja mam mętlik w głowie ;:223 jak ja wyrobie do wiosny :;230 :;230. W nocy znów nie będę mogła zasnąć , będę sadzić , przesadzać , kapać , podlewać ;:14 CHOROBA
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo się mi u Ciebie Edytko podoba, mamy wiele podobnych roślin. :D Ja niestety nie mam zbyt dużo czasu na pracę w ogrodzie, więc tylko sobie ułatwiam życie. Tam gdzie rabaty stykają się z kostką stosuję rośliny zadarniające zarówno iglaki płożące, jak i zimozielone różne roślinki. Polubiłam te roślinki bo w zimie też jest ciekawie. Jak zrobiliśmy kostkę i wysypałam rabaty to miało urok do pierwszego spaceru psa, wszystko było na kostce, a co dopiero wichura. :D
Myślę, że Twój żywotnikowiec nie przemarzł, mam je kilka lat i nigdy nie pomyślałam by je przykryć.

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edi13 pisze:O rany teraz to ja mam mętlik w głowie ;:223 jak ja wyrobie do wiosny :;230 :;230. W nocy znów nie będę mogła zasnąć , będę sadzić , przesadzać , kapać , podlewać ;:14 CHOROBA
Edytko, ja mam tako samo, spoko ;:168 Mój M się śmieje, że ciągle w nocy wierzgam jakbym z łopatką biegała :tan
Mi pomaga narysowanie planu ;:108 Staraj się rabatę komponować "piętrowo" - wyższe z tyłu etc. Jeśli masz tam dużo słonka i sucho, to polecam delospermę - pięknie się rozrasta i zadarnia ;:108 Wyżej możesz pomyśleć nad rozwarami - to piękne dzwonki, tworzą ładne kępy i kwitną całe lato. Lobelia też będzie pasować, może u dołu piramidki? Powojniki lubią mieć osłonięte "odnóża" :;230
*moje wątki*
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Kasiu lobelia mówisz , a to jednoroczna roślinka poszukam ;:196
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, lobelkę możesz sobie teraz wysiać, do maja/czerwca będzie jak znalazł ;:108
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja mam pod powijnikami wsadzoną lawendę żeby miał jak to się mówi nogi w cieniu :D
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Kasiu lobelke wysiewasz a później pikujesz do gruntu ??
Witaj dorcia7 , lawenda już mam . Jak dla mnie za duży krzaczor pod powojnik .
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

A może tego cyprysika przesadzę na tą rabatkę Obrazek

ona urośnie do tych rozmiarów
Obrazek to zdjęcie akurat zrobiłam w SPA w Trzęsaczu tak mi się spodobał , że kupiłam mały okaz do ogrodu.
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

To co kupiłaś i to co było w SPA to inna roślinka. :lol:
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

:oops: dla mnie wyglądało jednakowo
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, lobelię siejesz do doniczek, potem pikujesz a dopiero w kwietniu/maju wysadzasz do gruntu ;:108
To, co pokazujesz u góry jako cyprys..w ogóle cyprysa nie przypomina.. ;:224 Jak zwał, tak zwał - moim zdaniem, za duże na tą rabatę..
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”