Kobea i jej uprawa cz.2
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kobea i jej uprawa cz.2
Jak Twoja kobea dostała pierwsze liście właściwe to bym jeszcze się nie spieszyła z uszczykiwaniem . Jak wyrosną drugie ,to wtedy gdy pęd pójdzie w górę to tak uszczyknąć tak centymetr nad listkami . Powinna wtedy pomiędzy listkami a pędem puścić nowe pędziki. 

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Dwa lata temu siałam kobeę i wzeszły wszystkie nasiona. Tyle, że wsiałam w maju i zdążyła mnie ucieszyć tylko jednym kwiatkiem w listopadzie. Ale potem przyszedł mróz i uśmiercił moją kobeę. Za to chaszcze miałam pierwsza klasa przez całe lato! W zeszłym roku wsiałam ją zatem wcześniej ale w ogóle mi nie wzeszła. W tym jest podobnie - siałam 16 lutego i na razie z ziemi wychodzi tylko taki mini-pałąk. Kurcze, nie wiem, o co chodzi
.... trzymam doniczki na zimnym oknie zachodnim (ok. +18 stopni), może powinnam trochę podgrzać kaloryferem?

czekaj cierpliwie, wystaw na parapet południowy i będzie ok :P
- Magdallena
- 1000p
Nic innego mi nie pozostaje
Tyle, że czytam tu, że po dwóch tygodniach macie już spore siewki... a u mnie po blisko miesiacu w niektórych przypadkach tylko czarna ziemia...

- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogólnie wysiałam 12 nasion od różnych dostawców. z pierwszych 4 wyszła mi tylko 1 a reszta cisza. Ale i tak się cieszę z każdej własnej roślinki 

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2012, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja po raz pierwszy mam sukces wychowawczy w sianiu Kobea
Z 6 nasion wzeszło 5, już są po przeprowadzce jakiś czad do większych doniczek i co raz ładniej rosną. W tym roku dodałam dla rozluźnienia i lepszej przepuszczalności piasek do ziemi i się udało 

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- Magdallena
- 1000p
Nie rozumiem, o co chodzi - ostatnio wyjęłam z doniczki dwie kiełkujące siewki. W miejscu tego pałąka, gdzie zaczyna się listek roślinki gniły
Nie dość że z mieisąc czekałam, aż coś wyjdzie to jeszcze takie rozczarowanie...

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A oto moja kobyłka, w towarzystwie innych kwiatów, ja swoich nie przesadzałam do pojedynczych doniczek - wsadziłam do jednej dużej i tak wsadzę do gruntu.

moja jest już "uszczknięta" i już widać nowe pędy wyrastające z kącików liści.

moja jest już "uszczknięta" i już widać nowe pędy wyrastające z kącików liści.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
Edyto a czy mogłabyś mi pokazać na swoim zdjęciu gdzie uszczykiwałaś? moje mają podobną wielkość, ale kompletnie nie wiem gdzie uszczykiwać 

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ciachnij w tym najwyższym miejscu gdzie rozwija się nowy pęd. U mnie już go nie ma 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Magdallena
- 1000p
Masakra
Z całej paczki nasion wykiełkowało 1. Załamię się chyba. To była firma Vita z Carrefoura. Wczoraj posiałam kolejne z Plantico, chyba się zastrzelę, jak szybko nie wzejdę. 

A ja miałam nasionka właśnie z carrefoura i wykiełkowały wszystkie 12 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 mar 2012, o 21:17
pomocy. moje roślinki wykiełkowały..maja na razie tylko te pierwsze dwa liście..ale są takie strasznie lelawe...dwie jakby już zupełnie padły.....co im pomoże? co robię źle?