Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

Barbaro gdzie Ty to wszystko mieścisz? :;230 Roślinki jak zawsze cudne ;:167
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj Marylko co to za postanowienie?! Mój pierwszy Zamio /którego ukatrupiłam z resztą/ nie wypuścił niczego przez jakieś dwa lata! Czy jesteś przygotowana na ewentualne tak długie czekanie? :;230
rombolistnym, jeśli zechcesz :)

Jagoda mmm nadzieję, że i ja szybko doświadczę spokoju. Póki co kwietnik stoi całkowice pusty-ależ głupio i przybijająco to wygląda :?

mniodkowa miło mi, że tak bardzo Ci się podobają :) Mnie też zawsze się podobały a teraz trafiłam na w miarę przystępne ceny w Casto, więc się pokusiłam. Z resztą tak dawno niczego nowego nie przytaszczyłam :) A przy tej zimie jeszcze bardziej wzrasta zapotrzebowanie na zieleń :) Ta palma to Chamedora. Tez właśnie wyczytałam, że szybko rośnie-a ja uwielbiam "dużą" zieleń. Chciaż jak mój M tak będzie zwoził giganty to i w salonie miejsca nam szybko zabraknie , już robi się przyciasnawo :;230 Czuprynę Rhipsalisa planuję usadowić albo na kwietniku /aby fajnie sobie zwisała taka soczysta zieleń/ albo w sypialni na kwietniko-lampie. Decyzja jeszcze nie podjęta ze względu na walkę z robalem. mam nadzieję, że polegnie on, nie ja :)

Krysiu i Moniko-postanowione-nie rozdzielę cebul. Zorganizuje tylko jakąś odpowiednią doniczkę i usadowię gdzies, gdzie będzie oko cieszyła. Bardzo lubię takie Meksykańskie klimaty :)

Madziu
kochana miło Cię "widzieć" ;:196
Póki co kwietnik uratował sprawę i tam ulokowałam drobnicę, kolosy stoją w salonie na podłodze a nowości jeszcze wdzięczą się po prostu na stoliku-dopóki nie "oczyszczę" terenu :)
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Cudeńka, osłonki również w ładnych wiosennym kolorze.

;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 Pozdrawiam walentynkowo ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Śliczne roślinki, Upolowałaś ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Basiu - tak jak Agnieszka (mniodkowa) napisała, to nie jest cebula, to jej magazyn wody w tym pniu.
Nie przelewać, lubi skrapianie, lub stanie tak aby jej parowało oddolnie. Przy pryskaniu należy uważać aby nie zalać
jej tej nasady czuprynki bo padnie. ;:108 ;:180
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu określenie cebul miało być w cudzysłowiu :) Czyli pryskać po prostu oszczędnie? Ale czy codziennie? A czym spryskiwać? Przegotowana czy wystarczy odstałą wodą?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ja tam dla bezpieczeństwa nie spryskuję :;230 bo jak czuprynę można ukatrupić to chyba bym wyskoczyła z tego swego 3 piętra ;:223 ta nolinka to jedna z najpiękniejszych w mym domku ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ja chyba też zaniecham pryskania bo długo na Nolinę polowałam i marzy mi się taka...duża... Swoją droga to nie jestem pewna czy dobrze kojarzę Twoją, więc będę musiała pomyszkować u Ciebie :) I dziękuję Tobie i Krysi za dobre rady.

U mnie nadal dzieje się...
Mamy kolejne dwa, cieszące oko, nowe nabytki :) To z tych lepszych wiadomości :)

Mamy kolejnego intruza ;:223 ;:223 ;:223
Tarcznik wariat zaatakował jedną z Yuk- chyba ją zutylizuję bo jakoś nie mam siły na walkę o nią, zwłaszcza, że i tak wygląda trochę jak straszydło. A robali ma duuuużoooo ;:223
Ten sam łobuz zamieszkał też na Szeflerze /o dziwo w innym pokoju i na piętrze a Yukka była na parterze/, na której panoszył się już kiedyś. Podjęłam wobec niej chyba dość drastyczne kroki ale z tego, co czytałam na forum to Tarcznik jest bardzo trudny do wytępienie. Szeflerę obcięłam do połowy-czyli zciachałam główną jej czuprynę, pozostawiając jedynie boczne przyrosty, na których Tarczniki są tycie, a liści jest tam niedużo, więc mam nadzieję, że wacik z denaturatem i pałeczki w ziemię dadzą radę :( Może wieczorkiem uda się dorzucić jakieś fotki całej tej ferajny :)
Tymczasem miłego dzionka życzę Wszystkim ;:3
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

:arrow: tutaj widać moją nolinę, tak sobie myślę, że chyba jej się urosło ;:24 aż sobie obfocę i porównam ;:108

czekam aż posadzisz swoją ;:65

straszne rzeczy opowiadasz o tych gadzinach, które wędrują u Ciebie po piętrach :shock: trzeba je :pogon ;:108 ja na robalkach się nie znam więc nie pomogę, ale będę trzymać kciuki ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Basiu, ja przez tarczniki straciłem wszystkie juki :evil: Później zaczęły przełazić mi na szeflerę i inne rośliny. Wywaliłem wszystko, co tylko zostało zaatakowane przez te cholerstwa wrr Szkoda mi było tych wszystkich roślin, ale walka z tym robalem to jak 'walka z wiatrakami' Przynajmniej u mnie tak było. Pozbyć się ich na dobre, to graniczy z cudem. Prędzej czy później wraz się pokażą :evil:

Noliny jednak Ci zazdroszczę :P Jak trafię na nią, to bez wahania ją kupię :P :lol:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Basiu, wywal jukę bez skrupułów i zadbaj trochę wreszcie o siebie, a nie tylko te kwiatki i kwiatki. :twisted:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Basiu, zrób tak jak Jagoda pisze. Teraz opiekę nad kwiatkami zrzuć na małża. Za niecały miesiąc będzie wiedział już co i jak podlewać, a ty spokojnie zajmiesz się wtedy małą juniorką :)
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Będziesz po prostu nadzorować :;230

Za jukami, to nie przepadam :(
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Ha,może Agnieszka wybrała to tzw mniejsze zło, czyli nie pryska. Chodzi o to, żeby pryskać jakby
z boku i ta mgiełka wody przelatuje, muskając te "listeczki" a nie ścieka między ich nasadę,
przy pniu. Ja pryskam przegotowaną wodą często z dodatkiem esencji herbacianej,czy herbatki
szałwiowej. I tak na liściach pozostają plamy od wody ( żeby je likwidować należy przecierać naparem z szałwii,
niestety, każdy listek osobno.Przy nolinie to chyba trochę trudne). ;:196
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Łał :shock:

powiem tak, kupiłaś wszystko to co bym i ja chciała mieć. Za chamedorą chodzę już jakiś czas ale trafiam na kiepskie okazy. Czy ona urośnie duża?
nolina-widziałam taką w Pra...ale nie miałam jak jej kupić bo się spieszyłam.
zielona czuprynka-mnie podoba się kwiatek bardzo podobny rhypsalis czy jak to się pisze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”