Mój parapet

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magda41
500p
500p
Od: 24 lip 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moj parapet :)

Post »

bluszczyk piękny ,kup mu taki gruby z włosia bambus i poowijaj, bluszczyk poprzypinaj spinkami
ślicznie na nim kwiaty wyglądają ,,,anioły Boskie, miałam kiedyś całą kolekcje i porozdawałam

Ślicznie masz Marudziu ;:138 ;:196 :tan
Moje roślineczki :) :)

Zapraszam! Magda :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę nowy nabytek - KALANCHOE w ciekawym kolorze. Piękna ! Nacieszysz się nia długo, bo stopniowo będzie rozwijać liczne kwiatuszki. :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwi -fiołkowym listkom daje jeszcze szanse -na razie miesiac wyczekuje -ale do cierpliwych osob nie naleze
takze zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, mimo ze wiekszosc osob na Forum rozmnaza je w duzej ilosci i z powodzeniem dobrze idzie -ja czuje ze nie mam chyba reki do kwitnących ;:224

wszyscy tu na Forum -mają fiołkomanię lub storczykomanię
-a mnie zaczyna zaczyna brac kalanchomania ale jak z kilkoma mi nie wyjdzie pewno zaprzestane :;230

Milkicja- lubie jak osłonki wszystkie są równe, nawet jak teraz rozsadzałam malenstwa wkładałam do rownych plastikowych -mimo ze zaraz je wydam rodzince, powiadasz że masz doniczki po tesciowej -czas na zmianę :tan
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

Marudzia ja sobie radzę z fiołkami, ale kalaonche u mnie nie kwitło :;230 to dobrze że każdy ma innego świra, jest ciekawiej :lol:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Hej Marudzia :wit
Nie śpiesz się za bardzo z tym obcinaniem kalanchoe po przekwitnięciu.Usuń suche kwiatostany z łodygami i zostaw bo zakwitają ponownie,oczywiście trochę czasu musi upłynąć,no i jak o nie zadbasz i dasz odpowiednie stanowisko?
Pozdrawiam :heja
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p

Post »

Dobrze ze mówisz -znając mnie odrazu -po kwitnięciu bym pociachała :;230

Dzisiaj w realu ogladałam nowa dostawę kalanchoe -za 9zł -a ja kupiłam za 14 -no ale cóz...
byłam z mezem wiec nie kupowałam "bo oczyiwscie nie potrzebne nam" -ale jak pojde sama :tan
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Marudzia tym razem u Ciebie :wit
Zapewniam Cię,że kalanchomania to fajne hobby i wcale z niego tak szybko nie rezygnuj a przy okazji pokaż te nowe egzemplarze proszę.P.S.Co do cen i nie tylko roślin,to trzeba by być równocześnie w kilku miejscach a dobrze wiesz,że jest to niemożliwe.Nie przejmuj się-5zł w tą,czy w tamtą?Pozdrawiam:):):)
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p

Post »

Arkadius - niestety żadnych nowosci na razie nie mam -nie poszalałam :(
musze się teraz trochę (chodz czasem) powstrzymywac -nawet 5zł w tą czy w tą -bo jestem obecnie na urlopie wychowawczym w domu :? musze się zadowolić podziwiając Wasze piekności na forum :wink:
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p
Od: 4 lut 2012, o 22:09

Post »

Witaj :wit
masz śliczne gruboszki
ale te oslonki... ;:224
PIĘKNE!!!
gdzie taki można dostać??
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p

Post »

Dziekuje za miłe słowa :oops:

Pokemonka -wszystkie osłonki i doniczki kupowałam na giełdzie kwiatowej przy Bema w Poznaniu :wink:

Nowości nadal brak... ale pokaże moje maleństwa z przesadzania /rozsadzania gruboszy w zeszłym tygodniu:
trzeba sie cieszyc drobnostkami

Obrazek

Przeczytałam dzisiaj kilka ciekawych rad a propos podlewania kwiatów doniczkowych:

(1)Nigdy nie podlewaj kwiatów wodą prosto z kranu. Zawiera ona chlor, który jest szkodliwy. Woda taka powinna się odstać przez noc w pomieszczeniu, aż nabierze temperatury pokojowej.

(2)Do podlewania kwiatów najlepsza jest woda deszczowa. Możesz także użyć wody z dodatkiem niegazowanej wody mineralnej lub wodę po ugotowaniu makaronu. Odstała woda mineralna również może być wykorzystana do tego celu.

(3)Woda z akwarium doskonale nadaje się do podlewania i nawożenia roślin. Dużo wartościowych składników pokarmowych, które zasilą Twoje rośliny zawiera także woda, w której gotowały się ziemniaki lub jajka.

(4)Jeśli wyjeżdżasz na urlop i nie masz nikogo, kto mógłby zaopiekować się Twoimi kwiatami, postaw na stole wiadro z wodą, a na podłodze, dokoła stołu ustaw doniczki z roślinami. Weź długi sznurek, najlepiej wełniany, jeden jego koniec włóż do ziemi w doniczce, a drugi zanurz w wiadrze z wodą. W ten sposób połącz każdą doniczkę z wiadrem. Rośliny będą pobierały tyle wody, ile im potrzeba.

(5)Jeśli widzisz że coś złego dzieje się z kwiatkiem, zamiast odżywki, podlej go esencją herbaty. Możesz również profilaktycznie podlewać kwiatki co drugi raz bardzo słabą herbatą.

(6)Jeśli chcesz aby kwiatek urósł, miał więcej liści lub szybciej zakwitł podlej go wodą zmieszaną z jasnym piwem. Podlanie go samym piwem nie zaszkodzi mu ale lepiej jest troszkę je rozcieńczyć.
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

Dobre rady ,wykorzystam szczególnie tą ;:136
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Aniu, też chciałam tą metodę wykorzystać. Ale pamięć nie ta i zapomniałam kupić najważniejszy składnik: ;:136
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marudzia-ciekawe i bardzo praktyczne rady nam zaserwowałaś-jak myślisz skorzystam?
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p

Post »

korzystajcie :tan też zamierzam :tan

pokombinuje troche z herbatą, pozniej zobacze z piwem (oczywiscie mój mąż twierdzi że szkoda piwa :;230 )
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Gruboszki oczywiście piękne, a z tą wodą z makaronu mnie zdziwiłaś, no proszę prawie wszystko można wykorzystać.
A jeśli chodzi o kranówę, to niestety muszę się przyznać, że często podlewam kranówą.
Oprócz kwiatków, które są bardzo wrażliwe np. gardenia i jakoś kwiatki dają radę..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”