Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wątek dla osób odchudzających się w Nowym roku i osób kibic

Post »

Dołączam do kibicujących, a może i uda mi się zrzucić te kilka niechcianych kg. Nie będę pisać ile ich mam, nie chcę być stąd wygnana :wink:

Dla mnie największym problemem jest pomysł na kolację! Zdrową, małokaloryczną, ale na tyle obfitą, by mój P. był najedzony...

Mój Mąż jest na diecie Dukana od 2 lat- w tym czasie zrzucił ponad 25kg, wygląda lepiej, czuje się dobrze. Dietę zmodyfikowałam według naszych preferencji i rozsądku. Teraz problemem jest utrzymać to co się osiągnęło- a nie jest łatwo. Mąż pracuje kilkanaście godz. dziennie, dzień zaczynamy kawą zbożową z mlekiem, rzadko jakimś śniadaniem (i tu jest wielki błąd!), później Piotr, gdy ma czas coś na szybko przekąsi, zwykle to co zostało z kolacji z poprzedniego dnia, najczęściej jednak nie je nic, bo "nie jest głodny". Po 19-20 wraca do domu głodny jak wilk, zjadłby konia z kopytami. I tutaj muszę uruchomić inwencję twórczą, przygotować coś porządnego, treściwego, typu "dla chłopa", a przy okazji lekkiego, chudego itp.

Wiem, że chyba wyśmiałby mnie, gdybym dała Mu na kolację chudy serek czy 2 plasterki szynki. Zwykle jest to jakaś zapiekanka z warzyw, mięso drobiowe, ryż lub makaron z sosem do tego kawa Inka lub herbata bez cukru.

W naszej kuchni nie ma cukru, słodyczy, chleba, wszelkich przekąsek typu czipsy i paluszki, gotowych przypraw, muesli ciast, za to używam brązowego ryżu i makaronu, niewiele oliwy/oleju/masła, chudych produktów nabiałowych, warzyw i ziół z własnego ogrodu. Nauczona przez dietę proteinową przed gotowaniem odrzucam skórę z drobiu, kawałki tłuszczu z mięsa, nie kupujemy gotowego mięsa mielonego, bo tłuszczu w nim mnóstwo- wolę wybrać kawałek łopatki i poprosić o zmielenie w sklepie.

Problem mam taki, że muszę zadbać, by P. jadł więcej w pracy- nie mam pomysłu co dla Niego naszykować, by zjadł to na szybko, by choć jedno danie było ciepłe, by było zdrowe i by się tym najadł. Wiem, że chętnie je owoce- jabłka, banany- często zabiera ze sobą chudsze, podsuszane kiełbaski i różne jogurty bez cukru.

Najchętniej spakowałabym Mu do pracy kilka takich "drobiazgów" w ramach przekąsek plus coś na ciepło, np z kolacji. I tutaj koncepcji mi brakuje :roll: Co na przekąski, co na kolację??
Podrzućcie, proszę, jakieś konkretne przepisy :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Byłam palaczem, 10 lat tem zerwałam z nałogiem. Mogę powiedzieć , że cały czas walczę z otyłością, bo pewnie bym się już nie podniosła. Z perspektywy czasu , chyba lepiej walczyć z otyłością niż palić.
Tak czytam wasze wypowiedzi, a mój mózg już pracuje jakie ciasto upiec na niedzielę ;:223
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja zamierzam zgubic co nieco,lecz że nie ma tego zbyt dużo, poprzestanę na ograniczeniu ogólnym oraz rezygnacji z piwa,bo po nim mam brzuch jak antałek :lol:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Baryczko-Kamilko - znowu się spotykamy z okazji odchudzania ;:138 przy czym ja w Dukanie nie wytrwałam.
Przekąski na ciepło lub zimno: ciasto drożdżowe z mąki z pełnego przemiału zrobione w domu (mąke taka robi Lubella), a z tego ciasta takie mini pizzetki z kawałkiem wędliny drobiowej, pomidor, cebula, pieczarka (ser nie koniecznie). Jest to smaczne na ciepło i na zimno.

Fajna jest galaretka drobiowa z rosołu niedzielnego, często to robię w pojemnikach plastykowych dobrze zamykanych do pracy jak znalazł.

Ja sie cale szczęście odchudzam z moim M, więc łatwiej jest mi wymyślać. Jest tylko jedna zasada - mięso obowiązkowo ;:224
Zastępuję w zasadzie każde mięso udźcem z indyka czy kurczakiem, ale udziec jest najlepszy, można z niego wydobyć 1000 smaków.
Mielone z indyka, indyk duszony w pieczarkach z cebula z minimalna ilościa tłuszczu, bo pieczarki dają dużo "sosu", indyk duszony z mieszanka warzyw, sałatka gyros z sosem z bielucha z koncentratem (zamiast majonezu) to robie w formie obiadowej z ciepłym mięsem (pierś lub udziec), indyk gotowany, indyk w galarecie, pieczony w rękawie... itd itp...
Pomysłów tyle co kucharek.
Oczywiście łosoś w różnych wydaniach i obiadowych i przekąskowych.
Ostatnio odkryłam też nowy przepis na na prawdę lekki makaron z krewetkami.
Itd...itp.... tyle jest smakowitych przepisów dla odchudzających sie, że... trudno "schuść" :;230
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ursa pisze: Tak czytam wasze wypowiedzi, a mój mózg już pracuje jakie ciasto upiec na niedzielę ;:223
Serniczek na zimno z jogurtu niskotłuszczowego lub lekki biszkopcik, przełozony owocami :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
nursem71
100p
100p
Od: 29 gru 2011, o 13:19
Kontakt:

Post »

Proponuję fritatę. Moja zawiera słodki ziemniak ale jeśli jest w Polsce niedostępny można spróbować zastąpić go czymś innym, np. marchewką. Można ją jeść na ciepło i na zimno, mi najlepiej smakowała na ciepło. Można przygotować co najmniej kilka wersji. Do bazy z jajek zamiast podanych przeze mnie składników można dodać groszek, fasolkę, szczypiorek, brokuł i wiele innych, co kto lubi. Jest to danie przenośne, więc dobre do pracy, trzyma się raczej w jednym kawałku. Nie musisz go piec w takiej blaszce, możesz w jednej większej, a potem pokroić

Obrazek

oliwa z oliwek w spreju
250g batat (sweet potato)obrany i pokrojony w 1cm kostkę
6 jajek
75ml mleka
200g tuńczyka z puszki
250g kukurydzy z puszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
90g fety
świeżo zmielony pieprz
15g startego drobno parmezanu
odtuszczona kwaśna śmietana
sałata

Fritata jest dobra zarówno na śniadanie jak i na obiad. Mi najlepiej smakowała na ciepło. Jedna porcja to tylko 129 kcal.

Zobaczna filmie jak przygotowuję fritatki http://www.youtube.com/watch?v=yMOM2odHZac
.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Baryczka pisze:Dołączam do kibicujących, a może i uda mi się zrzucić te kilka niechcianych kg. Nie będę pisać ile ich mam, nie chcę być stąd wygnana :wink
Ależ nikt Cię nie przegna , zapraszamy .

Zazdroszczę tym co nie maja dużo do zrzucenia , ja już nigdy nie dojdę do takie wagi 160 i 60 kg ale żeby choć zejść do 80 kg .
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ciasteczka z płatków owsianych

* 2 szklanki platkow owsianych
* łyżka fruktozy
* 0.5 szklanki maki pszennej pp
* 0.5 szklanki wody
* szczypta soli
* dziarenka slonecznika, dyni, sezamu lub orzechy laskowe albo wloskie pokrojone drobniutko, platki migdalowe, wiroki kokosowe, suszona żurawina.

Wszystko oprócz wody mieszać dokładnie - dodać wody tyle aby powstała zwarta masa i wykłądac łyżką na papier do pieczenia. Piec do zrumienienia. Są twarde, chrupiące ale dietetyczne :D

ps. Ja i moje dzieci je bardzo lubimy bo lubimy wszystko co chrupiące ;)
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

PRZYłączm sie do grupy odchudzających się.Powiem tylko,że za panny/prawie 30 lat wstecz/ważyłam 48 kg przy wzroście 170 cm.Teraz jest mnie dwa razy więcej,ale nie będę stosować żadnej diety oprócz mż.Mnie gubią słodycze,bo potrafię ich pochłonąć niesamowite ilości,a przede wszystkim lody. Zaczęłam od oczyszczenia się herbatką z senesu i dzięki temu 3 kg poszły.Kijki też mam,ale stoją,a od stania niestety kg nie beda spadać.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

A może cos z tego przypadnie wam do gustu?

Sałatka z pesto
1 duzy pomidor
1 jabłko
ok. 2 łyżek tartego żółtego sera
2 łyżki oliwy z pesto (Monini)
Pomidora i jabłko pokroić drobno, przełożyć do miseczki dodać starty ser i oliwę. Wymieszać, przełożyć do pojemnika, który zabieramy do pracy.

Ciasto francuskie ze szpinakiem
1 francuskie
0,25 szpinaku mrożonego (w sezonie świeżutki z grządki)
4 ząbki czosnku
1 cebula (biała lub czerwona )
gorgonzola
sól, pieprz, oliwa
białe wino półwytrawne
papryczka chili ( ok 1.3 szt)
jajko + 1 łyżka mleka
Obrać i przeciąć przez praskę czosnek, obrać cebule i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę ok. 5 łyżek i podsmażyć czosnek, w momencie gdy puści zapach dodajemy cebulę i ok. 3 łyżek wina, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy. Nastepnie dodajemy szpinak zamrożony i podlewamy winem ok. 1 szkl., mieszamy i przykrywamy pokrywką, zostawiamy niech szpinak się rozmrozi, mieszamy co jakiś czas. Po ok. 15 minutach szpinak powinien się już udusić i wtedy dodajemy pieprz, pokruszoną papryczkę. Mieszamy, próbujemy .. jeśli jest doprawione dodajemy gorgonzolę mieszając, by ser się rozpuscił. Gdy wszystko już będzie wymieszane, wyłączamy gaz.
Ciasto francuskie wycinamy tak aby powstały kwadraty, prostokąty, wedle uznania byle całe ciasto wykorzystać. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę masy szpinakowej i tak jak pierogi sklejamy ciasto. Delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy do zarumienienia ciastek. Pyszne są i na ciepło i na zimno.

Roladki naleśnikowe (ze skrobi kukurydzianej)

Nadzienie:
250 g twarogu chudego
2 łyżeczki jogurtu greckiego
2 płaty papryki konserwowej (najlepiej różnokolorowej)
2 ogórki konserwowe
100 g sera żółtego (niskotłuszczowy)
100 g drobiowej szynki
sól, pieprz
Paprykę, ogórki, szynkę i żółty ser pokroić w małą kosteczkę. Twarożek rozetrzeć widelcem z majonezem, solą i pieprzem. Połączyć serową masę z resztą składników.
Na usmażone wcześniej naleśniki ułożyć nadzienie i zawijać ściśle w rulon. Następnie włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić naleśnikowe rulony na kawałki. Na drugi dzień do pracy jak będą jak znalazł.

Wegetariańska kiełbaska serowa
Ok.1,2 kg sera białego zmielonego (ja używam chudego)
kilka pokrojonych,podsmażonych z posiekaną cebulką pieczarek
papryka (można dać różnokolorową) pokrojona w kosteczkę
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 świeży ogórek pokrojony w kosteczkę
1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę
natka pietruszki drobno posiekana
2 pełne łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącego mleka
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy,wykładamy na posmarowaną olejem folię spożywczą, formujemy wałek i zawijamy a końce foli związujemy nitką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a potem zimne kroimy w plasterki i zajadamy.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

A ja mojej córce piekę bułeczki bo ona się odchudza choć nie powinna.

8 łyżek otręby owsiane
4 łyżki otręby pszenne
1/2 kostki chudego twarogu
2 jajka
troszeczkę proszku do pieczenia
2ząbki czosnku
szczypka soli
i przyprawy może być kminek albo zioła prowansalskie
można dodać ziarna słonecznika lub pestki dyni
z tego przepisu wychodzi ok 4-5 bułeczek dlatego piekę jej z podwójnej porcji :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witam Was dziewczyny :)

Na TVN style polecam program "Schudnij z Julian" poszukajcie w necie jest super!

Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jak tu wesoło, ale się cieszę. ;:138
Od każdego coś zgapię i będzie łatwiej.
Wróciłam do domu i zrobiłam warzywa z patelni z udźcem z indyka.
Misiu jesteś bardzo miła, ;:196 ale ja przy swoim wzroście 154 ważę obecnie 6o kg, więc mam 10 kg nadwagi, gdyż w okresie około świątecznym 2 kg przytyłam.
Dziękuję za przepisy, chociaż nie ze wszystkimi się zgodzę, ale przecież nie muszę.
Może się mylę. :oops:
Napiszę tylko moje gdybanie, że soczewica jest warzywem strączkowym, które tuczy także, fruktoza jest cukrem prostym, która zamienia się w tkankę tłuszczową.
Marchewkę gotowaną i buraczki trzeba jeść koniecznie, tak samo jak inne warzywa, oprócz kapusty.
Geniu wydaje mi się, że chodzisz późno spać, więc kolację możesz zjeść nawet o 21-szej.
Trzeba unikać soli, gdyż zatrzymuje wodę w organiźmie, a nadmiar przypraw wzmaga apetyt.
Nie zapominajmy o witaminach i mikro i makroelementach, to ważne.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tajko dzięki postaram się nie później niż o 19 no i spróbuję wcześniej się kłaść spać.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajka pisze: Nie zapominajmy o witaminach i mikro i makroelementach, to ważne.
Lecz należy uważać, bo po takim np. Biovitalu ja mam tak straszliwy apetyt,że konia z kopytami bym pożarła :? Już go nie łykam, o nie.
Pozdrawiam - BabajAGA
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”