Faza różana

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tabaaza
100p
100p
Od: 31 lip 2009, o 22:07

Re: Faza różana

Post »

Hejka! :)
Z tą wiedzą różaną to nie jest u mnie za ciekawie. :roll: Poruszam się raczej instynktownie w dziedzinie różanologii. Sama to potrafię co najwyżej uświadomić sadzącym irysy bródkowe że jak się np. mieszka za Suwałkami to jednak nie trzeba oczekiwać powtórnego kwitnienia takiego English Charm :wink: :? Natomiast sadzenie róż może nie odbywa się u mnie całkiem po omacku ale nie jest to do końca świadoma sprawa. Zdarza mi się kupić róże, które mnie zaskakują. Oglądałam w sieci i czytałam ale coś tam jednak mi się nie doczytało i taka Maria Theresia była dla mnie niespodziewanką. Nie spodziewałam się że jej kwiaty są takie płaskie, po prostu nie trafiłam na jej dobre zdjątka. Oczywiście jak zakwitła to w sieci natychmiast ujrzałam same płaskie różyczki, starannie sfoconą odmianę. :evil: No i teraz mam dwa krzaczki różyczek, które są miłe ale nie są koniecznie tym o co mi chodziło. Pirouette na szczęście oglądałam już na tym forum, oczywiście czym prędzej musiałam przesadzić. :wink: :lol:. Sieciowe "apricot" nie oddawało moim zdaniem koloru tej różyczki. A co do lekkości pióra, cóż, cierpię na słowotok. :roll: :? Coś dla Ani DS. - z tego co mi tam majaczy to chyba Hamiltonka.

Obrazek

Ja postanowiłam kupić w zeszłym roku Lady of Shalott. Po pierwsze dlatego że wydaje mi się że jej kwiaty są bardziej "kubeczkowe" niż innych pomarańczowych austinek, po drugie mam Lancelota a to wg. legendy miała być parka. Połączyłam co Tennyson rozdzielił :wink: :lol: .
Pozdrówka
K. ;:214
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też myślę, że warto nabyć Lady of Shalott i Lady Emmę Hamilton ;:167
Zamówiłam na jesień, ciekawa jestem. Zdjęcie piękne ;:167
Awatar użytkownika
Tabaaza
100p
100p

Post »

Czasem mnie męczą wspominki róż, które widziałam w fazie "przedróżanej". Nie mam pojęcia co to jedne, nawet dokładniej nie fociłam. Teraz żałuję, bo na przykład ta widoczna na drugiej fotce w realu była niesamowita. Mam tylko podejrzenia co to może być. :?

Obrazek

Obrazek

Pozdrówka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cafe?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tabciu i co powiesz o tej opinii, cytuję z wątku o różach
To tak w aniwązaniu do naszej wcześniejszej dyskusji o WC :wink:
[quote="AniaDS"]Winchester Cathedral
Klasyka wśród angielskich róż, sport Mary Rose, co czasem jest widoczne w postaci różowych przebarwień na białych kwiatach.
Moja duma :D
Przesadzany ze trzy razy, szybko się regeneruje, szybko rośnie.
Czarna plamistość w niewielkim stopniu daje o sobie znać zwykle dopiero końcem sezonu.
Kwitnie zwykle trzy razy w sezonie, za każdym razem dość obficie.
Bardzo ciekawy aromat miodowo-migdałowy, średnio wyczuwalny.
Gęsty, równo rosnący krzew.
Pędy są cienkie, kolce drobniutkie ale liczne.
Awatar użytkownika
Tabaaza
100p
100p

Post »

Nie Paputonku, Cafe nie jest olbrzymim, prawie dwumetrowym krzaczydłem, znacznie szerszym ode mnie 9 a to sztuka ). :roll: :? Barwa niesamowita ale żaden to poliant, floribunda czy coś w tym guście. Czkawkę po tej róży mam, oczami wyobraźni widzę ją jak rośnie w Alcatrazie.
Pozdrówka
P.S. Aniu jakbym miała mało miejsca i musiała posadzić tylko jedną białą austinkę, to mój wybór padłby na Glamis Castle ( choć ona nie do końca taka biała ). WC zamykałby u mnie stawkę, nie jest zły ale znam lepsze. :)
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tabiorku, coś Ci wysłałam na matecznym :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Tabaaza
100p
100p

Post »

Załatwione! :wink: :lol: W nagrodę masz coś, co się podobno Astrida nazywa. Niestety kolorku nie udało mi się dobrze uchwycić :? , kupiłam ją dla tej dziwnej barwy, takiego złamanego różu, i widocznego żyłkowania. Mam wyraźną słabość do "żylaków". Kolorek mi na zdjeciu wyszedł ojla, ojla :evil: , nie wiem dlaczego. :roll:

Obrazek

Pozdrówka
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mniam :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Kasiu, u siebie wstawiłam zdjęcia dla Ciebie :twisted:
A jedną tu: Magenta z ogrodu w Sissinghurst :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tabaaza
100p
100p

Post »

Stałyśmy przy niej z Martą i Ewą i mruczałyśmy. :wink: :lol: Kocham ten kolor! :D I to był w dodatku porządny krzaczor, żadne tam rachityczne "niebieskie róże". Ostatnio gdzieś mi się wyczytało że kolor Veilchenblau bywa określany jako magenta :shock: :roll:. Doszłam do wniosku że to chyba dotyczy barwy pąków. :wink:
Pozdrówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit
Tabi, ja też bym sobie tam pomruczała :;230
Niezły krzaczorek Magenty, o kolorku nie wspomnę. ;:224
Awatar użytkownika
Tabaaza
100p
100p

Post »

No to teraz, po zachwytach magentowych, coś z cyklu "Strach się bać". Sfocone dziś, 7 stycznia. :?

Obrazek

Pozdrówka straszliwe
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Tak... ja na swojej A Shropshire Lad też to widziałam. W najgorszym razie pozostanie ciecie do wysokości kopczyka ;:109
Awatar użytkownika
Tabaaza
100p
100p

Post »

Tak, taki na przykład Bobby James cięty do wysokości kopczyka to jest spełnienie mych różanych pragnień. :wink: :lol: :;230 Cóż to będzie za oszołamiąjacy widok wiosnolatem, wow! :lol: Jak przyjdzie mróz to wtedy będzie śmiech przez łzy. :lol: / :cry:
Pozdrówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”