Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Małgosiu , oj ciesz, ciesz swe oczęta pięknym widokiem pleione i to może 2 razy szybciej niż u innych storczyków bo są to kwiaty nietrwałe .
W zeszły roku jeśli pamiętasz rozmawialiśmy o maleńkich bulwach które pojawiały się na starych zasychających i mówiłem Tobie że jest to jeden ze sposobów rozmnażania tego storczyka przez ogławianie .Chciałem pokazać Tobie właśnie co mi wyrasta już na przekwitniętych tegorocznych bulwach i co uzyskałem z zeszłorocznych.
Jest to dość trudny sposób rozmnażania ponieważ bulwki są bardzo małe wielkości dwóch łebków od zapałek i szybko wysychają podczas przechowywania . Ale mi jakoś się udało je przechować do tego roku i są już efekty.
Może za jakieś dwa lata uda doprowadzić się je do kwitnięcia .

- małe pleione z zeszłorocznych bulw uzyskanych z ogławiania( w doniczce 7cm)
Obrazek

Obrazek

- tegoroczne na wczasach tarasowych po przekwitnięciu wytwarzają już dość spore liście.Zaczynają się powoli zarysowywać nowe bulwy.

Obrazek

- maleńkie bulwki wyrastające na zeszłorocznych ( może znów się uda je przetrzymac do przyszłego roku)

Obrazek

... i coś z moich ogrodowych cacuszek( oczywiście storczyków)

- ślicznie kwitnący bardzo drobnymi kwiatuszkami stoplamek . Kwitnie już od tygodnia.

Obrazek

Obrazek

- kolejny stoplamek zamierzający zakwitnąć ale dopiero pod koniec maja przełom czerwca , bynajmniej tak zakwitł w zeszłym roku.

Obrazek

- nowy nabytek podkolan biały czy zakwitnie zobaczymy , na razie pąk ładnie się rozwija.

Obrazek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku co raz to zachwycam się Twoimi Plajone. Muszę przyznać, że na Twoich fotkach bardziej mi się podobają niż w realu. Aż kręciło mnie kupić sobie, tym bardziej, że na e-bay mają ładne w sprzedaży, ale nie kupiłam. Zostaję przy Masdevalliach i Draculach.
Twoje Masdevallie pięknie się wczasują na świeżym powietrzu. Tylko czekać na pędy i kwiaty.
No i ogrodowe, jak pięknie Ci się przezimowały. Wspaniale kwitną. ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu bardzo się cieszę że od czasu do czasu i u mnie znajdziesz coś ciekawego , choć ja sam się Tobie przyznam że miłość do masdevalli jaką we mnie zaszczepiłaś zaczyna powoleńku owocować :!:
Masdevallia Ted Khoe zakwitła jednym kwiatuszkiem i jeszcze daleko jej do Twojej z lipca zeszłego roku ale już cieszy i wzbudza emocje.
...Asiu dziękuję :!: ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Również Masdevallia Cocinea Alba nie panoszy się po próżnicy i raczyła obdarzyć mnie swym kwiatuszkiem . Jest to na razie największy kwiat jaki widziałem u tego gatunku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

.... źyczę miłego oglądania...
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Muszę na moje Masdevallie nakrzyczeć, bo po dobroci nic nie wkurałam i jak nie mają kwiatów tak nie mają. Wystawiliście je na zewnątrz już na stałe? (w nocy u mnie ostatnio bywało nawet 3 stopnie, chyba za zimno dla nich - bardzo się o nie boje, bo trochę musiałam o nie powalczyć, poza tym boję się deszczy - wiadomo jak jestem w domu mogę szybko zabrać z balkonu, ale w pracy czy na wyjeździe - zonk).
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje Masdevallie już stoją i chyba bardzo im to odpowiada bo się pięknie puszczają ale na takie kwiaty jak u Ciebie, Marku będę musiała jeszcze troszkę poczekać. To zestawienie dwóch kolorów, kształtów i wielkości - fantastyczne i bardzo pouczające. ;:138
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko - no może krzyki w Twoim przypadku coś dadzą :;230 , ale u mnie masdevallie stały sobie prawie roczek i nic nie było widać na nich .
Źadnego ruchu ani w kierunku sałaty ani w kwiaty.
Dopiero teraz widzę szalony ruch u wszystkich. Moje masdevallie stoją na tarasie już chyba od 2 tygodni i nawet wtedy gdy było tylko 4*C nocowały na dworze .
Nie przynoszę ich do domu , stoją na północnej stronie i słońce widzą tylko od 6-8 godziny rano.
Za to w dzień zraszane są nawet i 3 razy dziennie.

Małgosiu to podobnie jak i u mnie obecnie bardzo dużo się dzieje wśród masdevalli .
Z tymi kwiatkami to już chyba tak jest że rośliny muszą się przyzwyczaić do nowego miejasca i właściciela jak pisałem wyżej. Co do wielkości kwiatu to faktycznie jest różnica w wielkości i kształcie choć masdevallia Ted Khoe i tak nie należy do najmniejszych.
W tej chwili mam zapączkowaną również masdevallię Aquarius i myślę że niedługo powinna się rozwinąć ,a jej kwiatki są jeszcze mniejsze. Najmniejsze kwiatki wśród masdevalli które posiadam ma masdevallia Heradurae ale ona jakoś na razie nie chce mnie uszczęśliwić rozkwitem ( choć już miałem jeden ,a może aż jeden kwiatuszek w zeszłym roku).

....aby post nie był zbyt szary to jeszcze masdevallie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Też próbuje swych sił w uprawie tego gatunku. Idzie całkiem nieźle. Może wiesz czemu mojej Cocinea Albie zwijają się liście? Za mało ją nawoziłam czy jest inna przyczyna? Jak często trzeba je nawozić, bo chyba już z nawadnianiem się dogadałyśmy :wink:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko warto tych sił sporo włożyć bo kwiaty ma naprawdę imponujące.
Na pierwsze Twoje pytanie nie potrafię za bardzo znaleźć sensowną odpowiedź choć kojarzy mi się to z bytnością jakiś ssących intruzów
, ale jeśli chodzi o drugie to ja nawożę je raz w miesiącu dawką 1/4 normalnej i i tak wydaje mi się że przenawoziłem bo na listkach dostała brązowe kropki(nie są wklęsłe które są objawem patogenów)
Czytałem że masdevallie w sphangum powinny być częściej nawożone nawet co tydzień małymi dawkami , a ze moje są w podłożu mieszanym więc są podlewane nawozem tylko raz na miesiąc.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne jak zawsze kwitnienia nam pokazujesz, ajak się mają bulwki storczykowe?
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrycjo stokrotne dzięki , a o jakie bulwki chodzi bo nie "kumam"... :?:
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak na szybciutko wklejam rozkwitnięte Restrepia brachypus jeszcze wczoraj było w pączku a dzisiaj cieszy rozwiniętym "mikrusem"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę miłego i ;:3 dnia odwiedzającym :!:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Piękne, delikatne i eteryczne ;:oj . Urodą podobne do Masdevallia.
Zaciekawiło mnie podłoże. Możesz opisać skład? Zaczynam też sama komponować mieszanki dla moich storczyków i zbieram doświadczenia i opinie.
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

bardzo uroczy ;:63 kojarzy mi się a koliberkiem ;:131
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (ajania), trafiłaś rzeczywiście podłoże jest skomponowane przez zemnie ,a związane jest to z bardzo drobnymi korzonkami tej rośliny i sporej wilgotności w jakiej przebywa a zimą niskich temperatur.
Mieszanka składa się z ;
-4 cz drobnej kory sosnowej
-2 cz czipsów kokosowych
-1 cz węgla drzewnego
-1 cz mchu sphangum
-1 cz skałki wulkanicznej + keramzytu
-1 cz seramisu (ewentualnie Perlitu)
życzę powodzenia w prowadzeniu storczyków choć przyznam się że nie zawsze udawało mi się skopiować jakąś mieszankę aby storczyki rosły w niej bez jakiś perypeti.
Każdy z nas ma wypracowaną jakąś metodę uprawy , jakby choć częstość podlewania , czy temperatura w domu , wilgotność , rodzaj centralnego itp. itd. ... tak można wymieniać w nieskończoność.

Aniu (KwiAnna)- bardzo dziękuję w imieniu tego małego, paskowanego "słodziaka".
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

....dzisiaj przy tak pięknej pogodzie aż szkoda używać słów więc aby nie zapeszyć wstawiam tylko fotki do przejrzenia , jeśli oglądanie oderwało was choć na chwilę od grilowania itp itd. to przepraszam nie to miałem na celu, ale bardzo mi miło jeśli tu byliście....

- nieoznaczone hybrydy phalaenopsis

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-masdevallia cocinea alba

Obrazek

Obrazek

-masdevalia Ted Khoe

Obrazek

Obrazek

... a tutaj w barwach do EURO 2012