W zeszły roku jeśli pamiętasz rozmawialiśmy o maleńkich bulwach które pojawiały się na starych zasychających i mówiłem Tobie że jest to jeden ze sposobów rozmnażania tego storczyka przez ogławianie .Chciałem pokazać Tobie właśnie co mi wyrasta już na przekwitniętych tegorocznych bulwach i co uzyskałem z zeszłorocznych.
Jest to dość trudny sposób rozmnażania ponieważ bulwki są bardzo małe wielkości dwóch łebków od zapałek i szybko wysychają podczas przechowywania . Ale mi jakoś się udało je przechować do tego roku i są już efekty.
Może za jakieś dwa lata uda doprowadzić się je do kwitnięcia .
- małe pleione z zeszłorocznych bulw uzyskanych z ogławiania( w doniczce 7cm)

- tegoroczne na wczasach tarasowych po przekwitnięciu wytwarzają już dość spore liście.Zaczynają się powoli zarysowywać nowe bulwy.

- maleńkie bulwki wyrastające na zeszłorocznych ( może znów się uda je przetrzymac do przyszłego roku)

... i coś z moich ogrodowych cacuszek( oczywiście storczyków)
- ślicznie kwitnący bardzo drobnymi kwiatuszkami stoplamek . Kwitnie już od tygodnia.

- kolejny stoplamek zamierzający zakwitnąć ale dopiero pod koniec maja przełom czerwca , bynajmniej tak zakwitł w zeszłym roku.

- nowy nabytek podkolan biały czy zakwitnie zobaczymy , na razie pąk ładnie się rozwija.