Bogdan - moja kolekcja sukulentow.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.

Post »

Ja nie jestem ortodoksyjnym zwolennikiem oznaczania wszystkich roślin na siłę. Czasami może warto po prostu zostawić tylko nazwę rodzajową np. Stapelia sp. Dotyczy to szczególnie roslin których pochodzenia nie znamy. Nie twierdzę również że nie ma takiego gatunku jak Stapelia gemminiflora, ale ja nigdzie się z tą nazwą nie spotkałem.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
hjoanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 paź 2011, o 22:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bod333 pisze:Witam.
Dzisiaj trochę zdjęć rodzaju aylostera i rebutia.
1. Aylostera pulvinata.
2. Aylostera robustispina.
3. Aylostera theresae.
4. Rebutia cajasensis.
5. Rebutia fiebrigii.
6. Rebutia graessneri.
7. Rebutia heliosa v. cajasensis
8. Rebutia krainziana v. aureiflora.
9. Rebutia marsoneri.
10. Rebutia violaciflora.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W tym roku było całkiem sporo kwiatów. Poszczególne rośliny zakwitały kilka razy.
Pozdrawiam.
sa piękne .. te twoje kaktusiki..
Ja na razie oglądam Wasze galerie i powiem że juz się zakochałam w tych cudaczkach, tylko co jest najlepsze niemam ani jednego w domu. ale wszystko do czasu....
pozdrawiam serdecznie
asia
bod333
200p
200p
Od: 22 paź 2011, o 19:56

Post »

Dziękuję za odwiedziny Asiu. Proponuję przełamać się i zacząć nowy etap przygody z sukulentami tzn. uprawę. Buszując po forum podstawy teoretyczne powinnaś zdobyć. Są oczywiście książki. A o praktyczne porady zawsze możesz zapytać. Forumowicze na pewno pomogą. Zobaczysz ile w tym radości. A gdy pierwsza roślina zakwitnie to dopiero wydarzenie.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 18:20

Post »

bod333 pisze:Witam.
Dzisiaj jak już wcześniej pisałem kilka zdjęć kaktusów chilijskich.
1. Neoporteria laniceps.
2. Horridocactus nigricans.
3. Pyrrhocactus flocosus.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mam nadzieję, że w przyszłym roku kwiatów na p. flocosus nie będzie mniej niż w tym roku.
Pozdrawiam.
Witaj Bogdanie ;:7
Bardzo ładne chilijczyki :D Mam dwie sztuki Neoporterii,ale podoba mi się o wiele więcej. Niestety wszystkiego mieć nie można :(
bod333
200p
200p

Post »

Witaj Justyno. Dziękuję za odwiedziny. Swoją drogą przeczytałem Twój wątek, pooglądałem zdjęcia roślin i twierdzę, że masz bardzo ładne rośliny, a kolekcja gymnocalycium bardzo ciekawa.
A jeżeli chodzi o chilijczyki to jeszcze nic straconego. Zawsze można złożyc jeszcze jedno zamówienie. Podoba mi się Twoje podejście do kolekcjonowania kaktusów. Jest to przykład klasycznej ewolucji od zbieracza wszystkiego po trochę do dojrzałego kaktusiarza, który wie czego chce, a nawet więcej - chce roślin z własnych wysiewów. Trzymam kciuki. Ja u siebie zebrałem w tym roku trochę nasion. Wiosną zamierzam posiać. Te wysiane w zeszłym roku, jak również wysiane w tym całkiem nieźle sobie radzą.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 18:20

Post »

Cieszę się Bogdanie, że podoba Ci się mój wątek. Moja kolekcja się bardzo powiększyła przez ten rok, ale na forum nie mam tego udokumentowanego, gdyż jeszcze moje kaktusiki nie posiadają swoich zdjęć. Teraz są na zimowisku, więc pochwalę się kaktusami na wiosnę.
Podoba mi się wiele rodzajów kaktusów, ale niestety mogę im zagwarantować tylko warunki mieszkaniowe, więc wszystkiego mieć nie mogę. Swoją kolekcję chcę dopasowywać do warunków, które mogę zapewnić, a więc duży wschodni balkon i dwa zewnętrzne zachodnie parapety. Ponadto muszą wytrzymywać moje bardzo chłodne zimowanie, czyli bardzo często w temp 2-5*C. Do tej pory zbierałam dużo Gymnocalycium, bo nie potrzebują tyle słońca, ale za to w zimie powinny mieć ok 10*C. Teraz zamierzam bardziej ukierunkować się w stronę lobivi, medio i sulek, bo bardziej będzie im odpowiadać zimowanie. Zobaczymy czy te będą miały u mnie odpowiednią ilość światła.
bod333
200p
200p

Post »

Witam Justyno. Słuszna koncepcja z tą zmianą rodzajów. Generalnie kaktusy górskie powinny dać sobie spokojnie radę. Chłodne zimowanie nie jest dla nich zagrożeniem, a latem wystawione na zewnątrz powinny odwzajemnić się wieloma kwiatami. Ja też poszedłem w tą stronę, gdyż nie posiadam szklarni, za to loggę przeszkloną, która z rozsuniętymi oknami zapewnia sporo słońca i wiatru, natomiast chroni przed deszczem. Zimą natomiast jest również chłodno. Przy zewnętrzych oknach temperatura w mroźne dni spada poniżej 5 stopni. A jeżeli chodzi o wystawę to mam południowo-zachodnią. Trzymam kciuki za nowe lokum i mnóstwo kwiatów wiosną i latem.
Pozdrawiam.
Bogdan.
bod333
200p
200p

Post »

Okres zimowy w pełni, kwiatów w zasadzie nie ma, dlatego postanowiłem pokazać rośliny z kolekcji uśpione. Można podziwiać ciernie i wyobrażać sobie jak za kilka miesięcy będą wyglądały kwitnąc. Zdjęcia zrobione kilka dni temu. Rodzaj neoporteria.
1. Neoporteria mamillarioides.
2. Neoporteria senilis v. nidus.
3. Neoporteria pauchicostata.
4. Neoporteria litoralis.
5. Neoporteria chilensis.
6. Neoporteria laniceps.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Też mam N,hankeana ,ale mi nie zakwitła w poprzednim sezonie . :wink:
Coś jej nie pasuje ,nie wiem jednak co :?:
bod333
200p
200p

Post »

Ciąg dalszy grudniowego przeglądu kolekcji.
1. Pyrrhocactus chilensis.
2. Pyrrhocactus floccosus.
3. Acantocalycium violaceum.
4. Acantocalycium glaucum.
5. Islaya.
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

bod333 pisze:4. Acantocalycium glaucum.
Na tych fotkach tej roślinki nie widzę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Też mi się wydaje że zdjęcie 3 i 4 to A. violaceum. Ewentualnie może to być A. spiniflorum. Chociaż nie wiem czy to obecnie nie synonimy. Tomek jest bardziej rozeznany w systematyce tych roślin.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
bod333
200p
200p

Post »

Dziękuję Tomku i Marku. Macie oczywiście rację. Na zdjęciach nr 3 i 4 to rośliny tego samego gatunku. Jeżeli jeszcze zauważycie gdzieś błąd w opisach proszę o poprawę.
Pozdrawiam.
Bogdan.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli mogę to widzę jeszcze pewną niekonsekwencję w nomenklaturze i możliwą pomyłkę we fotkach:
bod333 pisze: 4. Rebutia cajasensis.
7. Rebutia heliosa v. cajasensis
4.Obrazek
7.Obrazek
Ponieważ Rebutia cajasensis = Rebutia heliosa v. cajasensis to fotki 4 i 7 powinny przedstawiać taką samą roślinkę. A tak nie jest. Trzeba by tu zrobić większy doktorat ale to niestety nie moja działka i ja się tego nie podejmę.

[edit]
Przeglądam sobie strony o rebucjach i widzę, że jest ładny bajzel z tym taksonem. Muszę odszczekać, co przed chwilą napisałem. Raz R.cajasensis wrzucana jest do wielkiego worka gatunku Rebutia fiebrigii a raz do grupy Rebutia heliosa. To zupełnie dwa różne taksony, roślinki kompletnie inne, z dwóch przeciwnych biegunów bardzo zmiennego podrodzaju Aylostera. Pozostaje tylko współczuć bajzlu nomenklaturowego miłośnikom rebucji. Na pocieszenie mogę napisać, że z parodiami jest jeszcze gorzej :wink:
W takiej sytuacji bez numerów polowych lub choćby autora opisu to ani rusz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
bod333
200p
200p

Post »

Korzystając ze słońca w dniu wczorajszym zrobiłem trochę zdjęć kolekcji. Rodzaj lobivia:
1. Lobivia aurea.
Obrazek
Obrazek
2. Lobivia aurea v. dobeana
Obrazek
3. Lobivia marsoneri f. rubescens
Obrazek
4. Lobivia tiegeliana
Obrazek
5. Lobivia ferox
Obrazek
Bogdan.