Jacku lubię te kapusty ozdobne ,ale jak sam widziałeś u mnie nie ma gdzie wcisnąć już .JacekP pisze:Basow@, Geniu, to można uznać, że miałaś kapusty ozdobneChyba nawet chciałem Ci dać sadzonkę ale nie chciałaś
Nowy ogród Jacka 2011/12
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Jacku ależ te oszroniałe kapusty zrobiły na mnie wrażenie, są tak piękne, że nie można się na nie napatrzeć, to chyba najpiękniejsze "kwiaty" jesieni.
Fotka z lobelią jest przepiękna, była ozdobą w moim wątku, proszę umieść ją z powrotem.
Fotka z lobelią jest przepiękna, była ozdobą w moim wątku, proszę umieść ją z powrotem.

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Też mam białą chryzantemkę co z czasem nabiera fioletów, ale również różową, która w trakcie kwitnienia bieleje. Ta biała jest od Ciebie i w tym roku wyjątkowo kwitła 2 razy.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tosia, pewnie zimą nie będziesz częstym gościem na działce, a ja chciałem mieć i zimą coś kolorowego przy domu
Geniu, widziałem
Irenko, powiedziałbym, że kapusty to najpiękniejsze zimowe "kwiaty", bo wtedy już nie będą miały żadnej konkurencji (teraz jeszcze mają
)
Nie chciałem zaśmiecać Ci wątku ale skoro chcesz....
Tu.ja, te przebarwiające chryzantemy fajna sprawa. Często jednocześnie kwitną i fioletowe i białe
Większość traw o tej porze dobrze się prezentuje więc warto je obfocić, co też dziś zrobiłem:

dwie kolejne trawy są bez nazw. Może ktoś odgadnie, jakie to? Wydaje mi się, że turzyce

Geniu, widziałem

Irenko, powiedziałbym, że kapusty to najpiękniejsze zimowe "kwiaty", bo wtedy już nie będą miały żadnej konkurencji (teraz jeszcze mają

Nie chciałem zaśmiecać Ci wątku ale skoro chcesz....

Tu.ja, te przebarwiające chryzantemy fajna sprawa. Często jednocześnie kwitną i fioletowe i białe

Większość traw o tej porze dobrze się prezentuje więc warto je obfocić, co też dziś zrobiłem:

dwie kolejne trawy są bez nazw. Może ktoś odgadnie, jakie to? Wydaje mi się, że turzyce

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Nie wiedziałam!JacekP pisze: Iza ma dar przekonywania; jeszcze trochę i mnie przekona do róż![]()

Twoje trawy rzeczywiście pięknie sie prezentują. Ta pierwsza jest taka niebieskawa jak na zdjęciu? Lubię trawki w takich kolorach

Jacku, jak zabezpieczasz na zimę turzycę Buchannana? Kiedyś mi zmarzła i nie chciałabym, żeby tę od Ciebie spotkało to samo.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29

- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Jacku, to Luzula sylvatica 'Marginata' ;)JacekP pisze:
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
A widzisz - Tobie też spodobała się 'Starlet' - szukaj a jakby co ... to x 2.JacekP pisze: Christinkrysia, dla mnie te kapustki też są piękne, choć gołe od spodu![]()
Z chryzantemą nie szkodzi - przynajmniej wbiła mi się w pamięć ta piękność i może uda mi się ją kiedyś zdobyć.
Sporo trawek już uzbierałeś - faktycznie masz w sobie żyłkę kolekcjonera.
- JacekP
Izo, masowa produkcja sadzonek róż
Musiałbym bardzo zmienić swoje upodobania ogrodnicze
Dziękuję za poprawną nazwę perłówki. Tak, ona od Ciebie
Turzycy Buchanana nigdy nie okrywałem. Radzi sobie bardzo dobrze. W tym roku sporo siewek, to zobaczę, jak maluchy sobie poradzą.
Sesleria ma listki zielone ale od spodu pokryte białym nalotem, który nadaje im niebieskawy kolor. Ale ogólnie jest zielona.
Witaj Mariolu w moim wątku i zapraszam ponownie
Dziękuję Grzesiek za identyfikację
Czyli mam już dwie kosmatki 
Krysiu, 'Starlet' już widziałem na forum u Sanguinarii (wątek "Chryzantemy zimujące w gruncie") i wtedy już mi się spodobała
Lubię kolekcjonować rośliny
Albo może inaczej: lubię ogólnie zbierać rośliny, a kolekcje tworzą się same 

Dziękuję za poprawną nazwę perłówki. Tak, ona od Ciebie

Turzycy Buchanana nigdy nie okrywałem. Radzi sobie bardzo dobrze. W tym roku sporo siewek, to zobaczę, jak maluchy sobie poradzą.
Sesleria ma listki zielone ale od spodu pokryte białym nalotem, który nadaje im niebieskawy kolor. Ale ogólnie jest zielona.
Witaj Mariolu w moim wątku i zapraszam ponownie

Dziękuję Grzesiek za identyfikację

Krysiu, 'Starlet' już widziałem na forum u Sanguinarii (wątek "Chryzantemy zimujące w gruncie") i wtedy już mi się spodobała

Lubię kolekcjonować rośliny

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Z tą masową produkcją sadzonek to był oczywiście żart
Ale do róż z czasem sam sie przekonasz, zobaczysz ;) 
Masz szczęście, że turzyca Buchannana Ci nie przemarza. Ja po smutnym doświadczeniu nie będę już ryzykować, nakryję ją butelką, póki jeszcze nie jest dość duża, a potem zobaczę. Ale sliczna trawka już z niej wyrosła
Szkoda, ze ta sesleria nie jest taka niebieska jak na zdjęciu, byłaby jeszcze piękniejsza

Masz szczęście, że turzyca Buchannana Ci nie przemarza. Ja po smutnym doświadczeniu nie będę już ryzykować, nakryję ją butelką, póki jeszcze nie jest dość duża, a potem zobaczę. Ale sliczna trawka już z niej wyrosła

Szkoda, ze ta sesleria nie jest taka niebieska jak na zdjęciu, byłaby jeszcze piękniejsza

- JacekP
Izo, nie mówię nie w sprawie róż
Cieszę się, że turzyca dobrze rośnie u Ciebie. U mnie jest od trzech lat i nigdy jeszcze nie miała problemu z zimowaniem.
Sesleria i tak ładna ze swoją rozwichrzoną czupryną czasem zieloną, czasem niebieskawą. Z typowo niebieskich traw mam tylko dwie - kostrzewę siną i wydmuchrzycę piaskową.

Cieszę się, że turzyca dobrze rośnie u Ciebie. U mnie jest od trzech lat i nigdy jeszcze nie miała problemu z zimowaniem.
Sesleria i tak ładna ze swoją rozwichrzoną czupryną czasem zieloną, czasem niebieskawą. Z typowo niebieskich traw mam tylko dwie - kostrzewę siną i wydmuchrzycę piaskową.
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Bardzo ładna ta lazula sylwatica Marginata, widzę że w doniczce czy ona zachowyje się tak jak Twoja wydmuchrzyca piaskowa
, czy może to tylko jej tymczasowe lokum.

- JacekP
Przemku, kosmatka jak większość traw została wykopana pod kanalizację. Dlatego w doniczce. Kosmatka śnieżna jeszcze ładniejsza 

- JacekP
Coraz zimniej się robi ale ogród jeszcze nie śpi. Po dokładnej lustracji oprócz chryzantem i astrów jeszcze m.in. takie maluchy cieszą oczy:

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.