lucy09 Witaj Lucynko - nie ma sprawy - Ty tu rządzisz więc zdjęcia zostają jako wsparcie do debaty nad Tolmieą menziessi.
W takim razie dokończę dyskusję bo Grażynka pyta więc wypada odpowiedzieć.
Grażynko Ty powinnaś znać tą roślinkę bo wysyłałam Ci wiosną 2010 r. 2 sadzonki bo pisałaś w moim wątku, że Ci padła odmiana variegata.
Byliny o nazwie Telima wielkokwiatowa nie znam ale przed chwila poczytałam i obejrzałam sporo zdjęć.
Jest byliną zdecydowanie mniejszą jeśli chodzi o wielkość rozety i jej wysokość. Informacje podają ,że jej szerokość dochodzi najwyżej do 15 -20cm i nie ma żadnej wzmianki na temat rozmnóżek rosnących na styku ogonka z liściem.
Kwiaty też mają zdecydowanie inne w wyglądzie i kolorze.
Faktycznie obie mają liście podobne tyle, że Tolmiea występuje tylko w 2 odmianach ( czysto zielona bez śladu innego koloru i odmiana 'Taff's Gold' - liście nakrapiane kremowo i żółto, nieregularne plamki i smugi).
Tolmiea jest większą byliną - dorasta od 30 nawet do 80 cm w wzwyż i około 50 cm w szerz.
Oczywiście rozmiary takie osiągają rośliny starsze i rozrośnięte.
Ponad to wszystko ważna cecha rozmnażania widoczna na każdym starszym liściu bo młode tego nie mają.
Poniżej zamieszczam zdjęcie z 06-08-2010r. czyli to pora gdy rozmnóżki są niezbyt duże.
Na działce nie robiłam az takich zbliżeń a szkoda bo dziś by się przydały.
Pokrój i wygląd Tolmiea menziesii uprawianej w domu znacznie rożni się od tej uprawianej w gruncie - ma dużo dłuższe ogonki liściowe i szybciej ukazują się rozmnóżki. Osiągają duże rozmiary i czasami liść na którym "siedzi " zasycha i zostaje sama rozmnóżka , u której przy odpowiedniej wilgotności zaczynają rosnąc korzenie ... i mamy nową gotową do samodzielnego życia roślinę.
Dziękuję Ilonko za zgodę na "wykład "