Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2

Post »

Hej, o Szejku nic nie mogę powiedzieć, ale ja też sie zastanawiałam zawsze rwać czy nie. Od zeszłego roku sadzę dlatego mniej odmian, ale zato więcej krzaczków. Na tych wtedy sprawdzam co najlepsze. Jedne prowadzę na jeden pęd, drugi na dwa a trzeci na trzy. Na koniec sezonu widać co było najlepsze. Więc w nowym sezonie robię to, co mi najbardziej odpowiadało. 8-)
Krzaczaste puszczam oczywiście na samopas :tan
Ale ten rok jest jak na razie u nas zły dla pomidorów. Jest zimno i wilgotno. Moje w gruncie są okryte włókniną, ale jak tak dalej pójdzie to widzę to czarno... ;:145
Pozdrawiam
Ewa
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krzand pisze:
danaa pisze:Serce mówi mi: zostaw, a rozum: rwij! I .....sama nie wiem co wybrać :( .
Mam te same pomidory. Słucham rozumu. Serce nie zawsze kieruje się rozsądkiem. Wybór jednak nalezy do Ciebie. A tak poważnie - nigdy nie bierz poważnie tego, co napisane na opakowaniu z nasionami. Im mniej krzaczora, tym dorodniejsze pomidory.
Krzand dzięki za odpowiedz! Właściwie takiej się niestety spodziewałam :( ! Dobra, jutro poprzerzedzam ;:145 . Ale i tak nie dam zmarnować sie oderwanym gałązkom. Miejsca już co prawda nie mam, ale co tam ;:131 najwyżej .... posadzę w trawniku ;:oj !
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
danaa
200p
200p

Post »

tomate pisze:Hej, o Szejku nic nie mogę powiedzieć, ale ja też sie zastanawiałam zawsze rwać czy nie. Od zeszłego roku sadzę dlatego mniej odmian, ale zato więcej krzaczków. Na tych wtedy sprawdzam co najlepsze. Jedne prowadzę na jeden pęd, drugi na dwa a trzeci na trzy. Na koniec sezonu widać co było najlepsze. Więc w nowym sezonie robię to, co mi najbardziej odpowiadało. 8-)
Krzaczaste puszczam oczywiście na samopas :tan
Ale ten rok jest jak na razie u nas zły dla pomidorów. Jest zimno i wilgotno. Moje w gruncie są okryte włókniną, ale jak tak dalej pójdzie to widzę to czarno... ;:145

Tomate też mogłabym przeprowadzać takie eksperymenty, gdybym miała z każdego gatunku po trzy rośliny. Ja niestety mam tylko w 3 "egzemplarzach" bycze rogi a i to nie do końca, bo jeden z nich ma liście inne niż dwa pozostałe ;:219 . Reszta jest po jednym lub dwa krzaczki.
I jeszcze jedno - myślałam , że samokończące są równocześnie krzaczastymi. Ale chyba jednak nie.... . :oops:
Czy ktoś może to wytłumaczyć jak to jest z tymi "krzaczastymi" i "samokończącymi" ?
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Pomidory samokończące mogą być też wysokie np. Principe Borghese. Sposób prowadzenia zależy od nawożenia, ilości miejsca i typu wzrostu, wielkości krzaka. Myślę, że należy pytać o sposób prowadzenia konkretnej odmiany. Odmiany Sejko ja bym nie regulowała, ale decyzja należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Aria dlaczego uważasz że Principe Borghese jest samokończący ? U mnie rósł jak szalony do góry i w boki a wcale się nie zakończył .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
danaa
200p
200p

Post »

No i "masz babo placek"!
Jak już za radą Krzand-a postanowiłam iść "za rozumem" , to Aria mówi żebym wybrała "serce "!
To tak jak w tym dowcipie o żabie, która nie wiedziała czy ma przejść na stronę "inteligentnych" czy raczej tych "mądrych" i ....została w środku!
Tylko gdzie ja mam znależć ten środek dla tych moich nieboraków :D ?

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja tak nie uważam, ja to wiem z opisów dystrybutorów nasion i uprawy tej odmiany.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p

Post »

Ten z akcji od Jankiela na pewno nie jest samokończący. Może te opisy, które czytałaś dotyczył jakiegoś innego typu . :wink: Z opisów, które ja czytałam wynika, że to jest odmiana Indeterminate tzn. odmiana wysoka,nie samokończąca.
http://theitaliangardener.com.au/produc ... ghese.html

A z tego co Jankiel pisał to nasiona były właśnie z tej firmy.
Jankiel pisze:a do mnie dotarły nasiona z Franchi Sementi. Bardzo profesjonalnie zapakowane w podwójne opakowanie, wewnetrzna saszetka zapakowana hermetycznie. Na opakowaniu podana data testowania kiełkowania w wiekszości listopad 2010, tylko jedno opakowanie z zeszłego sezunu (ale z terminem ważności 12/2012).

Przy okazji - nasiona pomidora Principe Borghese trafiają od razu na listę na lutową wymianę nasion. To coś dla koneserów suszonych pomidorów (bank nasion)
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Proszę poradźcie które z tych odmian pomidorów są samokończące:
monroe
Yarden
boderina.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p

Post »

Wszystkie trzy odmiany są wysokie , nie samokończące do uprawy w tunelach i szklarniach.
danaa
200p
200p

Post »

:wit Ponawiam pytanie: proszę wytłumaczyć jaka jest różnica między krzaczastymi a samokończącymi.
Czy każdy pomidor, jeżeli puścimy go "na żywioł" będzie pomidorem krzaczastym tylko np w przypadku wysokich będzie miał dłuuugie "gałązki" ale za to mniejsze owoce ?:oops:
Pozdrawiam - Danuta

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Według mnie wszystkie samokończące są krzaczaste- sztywnołodygowe lub wiotkołodygowe.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Dla mnie krzaczaste to te samokńczące, te zostawiam na samopas ;:108 Rosną wtedy jak mały krzak. Teoretycznie z każdego pomidora można zrobić krzak jak się go nie obrywa, rośnie wtedy jak chce i masz kiedyś tylko plątanine zamiast owoców. Zanim zaczęłam z moimi eksperymentować ciągnełam wszystkie wysoko rosnące na 2 pędy i nie narzekałam na brak owoców, miałam półkilowe bawole serca.
danaaTo może też zostaw po dwa? Tak dla kompromisu i uspokojenia rozumu i serca ;:173
Pozdrawiam
Ewa
danaa
200p
200p

Post »

Dzięki !
Pozdrawiam - Danuta

Awatar użytkownika
kesza
100p
100p
Od: 16 lip 2010, o 08:47

Post »

Rusalka pisze: Kiedy go wysiałaś..
i czy on jest wysoki czy karłowy..
bo wysiałam nasionka właśnie..wsadziłam sadzonkę do doniczki.. na razie ładnie rośnie..ale że sadziłam w kwietniu to malutka jest... i nie wiem czego się spodziewać bo na pomidorlandi czy tomatofores-nie pamietam z ktorej str są te pomidory -nie pisali nic o pokroju krzaka..

Rusałko, siałam w połowie marca, krzaczek u mnie w porównaniu z innymi jest dość wiotki i niezbyt wysoki - sięga mi ledwie do kolana. Nie krzaczy się też zbyt mocno, akurat na nim wilków mi brakuje, bo co przeglądam, to nie ma co obrywać :)
Pozdrawiam,
Edyta
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”