W cieniu starego orzecha

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W cieniu starego orzecha

Post »

Lemko, na dzałeczce jak nie pada, to w ogrodzie mam co robić. Odpocznę w domu. Róże chorują, wczoraj zrobiłam oprysk ze Score. Oby tylko nie padało. Róże maja zniszczone od deszczu pąki kwiatowe. Mało ich kwitnie. Możę teraz po tym słonku wysypią się kwiaty.
Zrobiłam zdjęcia, we wtorek je umieszczę na forum.
Aż tyle sztuk planujesz tej róży w jednym miejscu? Przemyślałaś, że jak będzie przerwa w kwitnieniu to będzie smutno na rabatce. :uszy
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Ido,zaciekawiłaś mnie tą różyczką First Lady muszę na jesieni się za nią rozejrzeć.Masz może zdjęcie kwiatu w pełnym rozkwicie?
Stare drzewa w Twoim ogrodzie są niezwykle urokliwe, stwarzają w nim niepowtarzalny klimat :wit :wit
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka ma rację jak jest przerwa to jest smutno .Mam tak kilka rożnych róż posadzonych koło siebie i teraz pomału dosadzam inne roślinki bo naprawdę było łyso.Zainspirowały mnie zdjęcia dziewczyn z forum między innymi Majki :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dzięki za to ,że i ja mogłam kogoś zainspirować. To miłe, bo ja trzy lata inspirpwałam się tu na forum ogrodniczym. Wiele ogrodów było dla mnie wzorem do naśladowania. Cieszę się. :tan
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Śliczne maluszki rojniki i różyczki ale widoczek alejki drzew jest uroczy :lol:
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju, Gosiu na tej rabacie nie tylko ta róża będzie. CHodzi mi tylko o pewną powtarzalność jakiegoś akcentu i właśnie tą różę wybrałam. Posadzę tam jeszcze lawendę, kostrzewę, czyśća i myślę o czymś jeszcze kwitnącym na biało - liatria i może dzwonek. I jeszcze irys syb biały tam się znajdzie. Ale jak to wyjdzie to nie wiadomo, bo moje plany nasadzeniowe zmieniają się ciagle i to w trakcie sadzenia. Na żywo badziej widać co gdzie pasuje.
Teaz właśnie robimy rabatę liliowcową ale przeciez same liliowce to byłoby nudno więc są tam trawy, róże - miniaturki z marketu, dwie Coniki jako element symetrii. A bedzie jeszcze piwonia i pewnie coś tam jeszcze dosadzę -ale właśnie punktem wyjścia był pomysł zrobienia rabaty z liliowcami ;:224

Danusiu First Lady ma takie właśnie nie do końca rozwinięte kwiaty. I dlatego też jest taka ładna- bo inna.

Beata ja też lubię ten widok- już od wejścia na działkę. A wiosną gdy kwitną jabłonie to dopiero jest piękna aleja.

Dzisiejsze fotki róż
First Lady - no lubię ją
Obrazek

Jubilee - nowy pączek i wczorajszy kwiatek - dzisiaj -zero straty na urodzie
Obrazek

Obrazek

Marselisborg
Obrazek

Chopichon - już za momencik rozkwitnie
Obrazek

Barock
Obrazek

Obrazek

piękna nn
Obrazek
Pozdrawiam Ida
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ido, wspaniałe różyce :) moje serce z tego zestawu nalezy zdecydowanie do First Lady - jest taka nobliwa i elegancka, w tej swojej nie do końca rozkloszowanej sukience... moja wygląda identycznie :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lemka77 pisze:Maju, Gosiu na tej rabacie nie tylko ta róża będzie. CHodzi mi tylko o pewną powtarzalność jakiegoś akcentu i właśnie tą różę wybrałam. Posadzę tam jeszcze lawendę, kostrzewę, czyśća i myślę o czymś jeszcze kwitnącym na biało - liatria i może dzwonek. I jeszcze irys syb biały tam się znajdzie. Ale jak to wyjdzie to nie wiadomo, bo moje plany nasadzeniowe zmieniają się ciagle i to w trakcie sadzenia. Na żywo badziej widać co gdzie pasuje.
Teaz właśnie robimy rabatę liliowcową ale przeciez same liliowce to byłoby nudno więc są tam trawy, róże - miniaturki z marketu, dwie Coniki jako element symetrii. A bedzie jeszcze piwonia i pewnie coś tam jeszcze dosadzę -ale właśnie punktem wyjścia był pomysł zrobienia rabaty z liliowcami ;:224
Lemko, świetne plany. Dobrze to wymyśliłaś. Skąd ja to znam, w trakcie sadzenia - zmiany. Prawda to czasami konieczne :;230 :;230 :;230. Bardzo będę ciekawa jak to wyjdzie. Piękne i zdrowe różyczki pokazujesz. ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

śliczne róże, uwielbiam oglądać szczególnie rozwijające się pąki ;:3 , NN-kę mam podobną albo nawet taką samą :D. Pierwsze kwitnienie miała takie sobie, a teraz chyba więcej kwitaów być nie może ;:224 ...szalona chyba jest
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Jeżeli mogę wtrącić 3 grosze :wink: , jeżeli chcesz dać trawy między liliowce, to myślę, że lepiej będą wyglądać takie zdecydowanie wyższe od liliowców, albo zdecydowanie niższe.Chodzi mi o to, że tu trawiaste liście i tu trawiaste liście: zleje się to w jedno.
Ale to tylko taki mój pomysł :oops:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszka też bardzo podoba mi się ta róza, tylkociekawa jestem czy przetwa zimę. Na pewno dobrze ją okopczykuję.

Andrzej zrdadź która to róża tak bardzo Ci się podoba? Myślę, że kilku krzewom na pewno stworzysz odpowiednie warunki.

Maju muszę powiedzieć, ze większość moich róż wyjątkowo dobrze zniosło deszcze. Tylko dwie całkiem straciły liście, reszta się trzyma dosć dobrze. Ale znowu dzisiaj pada więc nie wiem jak długo jeszcze wytrzymają.

Lulka fakt ta moja czerwona też zawsze obficie kwiatnie - jest zupełnie bezproblemowa. To jakaś stara odmiana -ma przynajmniej 10lat.

Oliwko dziękuję za sugestie - na razie niewiele mam tych traw i raczej wszystkie są nie zielone- mają srebrne liście albo zielono-białe. Zresztą tam tez rosną inne rośliny miedzy innymi róże. Zaraz pokażę kawałek tej nowej rabatki - wszystko na niej jeszcze mikre więc szału nie ma.
Prawa strona zdjęcia - na dole to ta nowa rabatka.
Obrazek

ciemiernik cuchnący -piękne ma liście
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ledwo zaczęły się zniwa a już znowu leje
Obrazek
Pozdrawiam Ida
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ciemiernik cuchnący? ale on chyba nie śmierdzi, prawda? :shock:
a to maliny czy jeżyny? ;:152 ;:152
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta on sie tylko tak strasznie nazywa. Gdy go dotkniesz wydziela dziwną woń ale na pewno nie cuchnie. Fajnie kwitnie - bardzo wczesną wiosną - juz w marcu ma takie seledynowe kwiaty, które się bardzo długo utrzymują -jeszcze w lipcu ładnie wyglądały. Naprawdę warto go mieć w ogrodzie.
To są jeżyny - pierwszy raz tak obficie owocuje mój jedyny krzaczek. Jesienią dosadzę drugą.
Pozdrawiam Ida
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

aha nie bo mnie ta nazwa zmyliła :;230
no u mnie jeżyny odpadają ale w przyszłym roku sadzę borówki i maliny bo mi babcia obiecała, że da mi sadzonki ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Shirall pisze:ciemiernik cuchnący? ale on chyba nie śmierdzi, prawda? :shock:
Powiedziałabym.... pachnie inaczej :;230 :;230 ,ale bez przesady...ten zapach wyczuwa się dopiero po wsadzeniu nosa do środka kwiatu :D No ale po co to komu? Lepiej po prostu podziwiać go .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”