Sumak - uprawa ,pielęgnacja,cięcie, wysiew nasion,sadzonkowanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sumak

Post »

Czy ktoś miał albo ma sumaka w donicy? :?: Niech pokaże jak rośnie ;:88
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kanapl pisze:Czy ktoś miał albo ma sumaka w donicy? :?: Niech pokaże jak rośnie ;:88
Może być kiepsko z utrzymaniem go w ryzach...mój rosnący w ogrodzie ma jakieś 15 metrów wysokości :shock:
kanapl
200p
200p

Post »

Ale jak mu się bedzie korzenie podcinać przy przesadzaniu to może go okiełznam! ;:134 Może nie urośnie duży ale będzie oko cieszył ;:87
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Kanapl ....zapomnij ;:306
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się (ale nie wiem, bo nie sprawdziłam), że przy takiej ekspansywności korzeniowej sumaka, to on zeżre donicę i otoczenie, a się przebije, alternatywnie: padnie z braku możliwości rozwoju korzeni...ale kto nie próbuje, ten nie wie, więc jakby Ci się eksperyment nie udał, to co roku dysponuję wieloma sadzonkami sumaków i mogę się podzielić :wink:
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

survivor26 pisze:Wydaje mi się (ale nie wiem, bo nie sprawdziłam), że przy takiej ekspansywności korzeniowej sumaka, to on zeżre donicę i otoczenie, a się przebije, alternatywnie: padnie z braku możliwości rozwoju korzeni...ale kto nie próbuje, ten nie wie, więc jakby Ci się eksperyment nie udał, to co roku dysponuję wieloma sadzonkami sumaków i mogę się podzielić :wink:
Właśnie po ostatnim spacerze moja pewność do donicy uległa zachwianiu. Tak jak napisała survivor26, może paść bądź rozwalić donicę. A to wszystko za sprawą tego widoku:

Obrazek Obrazek Obrazek

Nie wiedziałam, że sumak jest aż tak ekspansywny! Jakby nie patrzeć to spora odległość młodych roślin od głównej. Trzeba się przyjrzeć fotkom, bo niestety same szarości na dworze. Co o tym sądzicie? :D
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

Stawiałabym na rozwalenie donicy. Nie dawałam rady z odrostami i z ciężkim sercem podjęłam decyzję o wycięciu drzewa. Po tym zabiegu młode sumaczki wyrastały na trawniku jeszcze przez 4 lata. Myślałam, że nigdy nie pozbędę się ich.
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

karminka pisze:Stawiałabym na rozwalenie donicy. Nie dawałam rady z odrostami i z ciężkim sercem podjęłam decyzję o wycięciu drzewa. Po tym zabiegu młode sumaczki wyrastały na trawniku jeszcze przez 4 lata. Myślałam, że nigdy nie pozbędę się ich.
Więc lepiej go podziwiać u sąsiada niż u siebie :)
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

survivor26 pisze:Wydaje mi się (ale nie wiem, bo nie sprawdziłam), że przy takiej ekspansywności korzeniowej sumaka, to on zeżre donicę i otoczenie, a się przebije, alternatywnie: padnie z braku możliwości rozwoju korzeni...ale kto nie próbuje, ten nie wie, więc jakby Ci się eksperyment nie udał, to co roku dysponuję wieloma sadzonkami sumaków i mogę się podzielić :wink:
Kiedyś dla znajomych wykopałam ok. 70 cm. sumaki i wsadziłam do donicy, stały tak calutkie lato do późnej jesieni, wcale o nie nie dbałam, raz na tydzień podlane, co dziwne wyglądały fajnie, takie karzełki się zrobiły, śmieliśmy się, że bonsai można z sumaka robic, i wybarwił się na czerwono jesienią, była to wielka biała donica i ok. 6 sadzonek, jeśli ktoś się boi panoszenia to może to jest sposób?
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p

Post »

I to raczej u dalszego sąsiada. Od takiego zza płota przejdą korzenie na Twoją stronę.
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

karminka pisze:I to raczej u dalszego sąsiada. Od takiego zza płota przejdą korzenie na Twoją stronę.
Racja:) Takiego z początku działek, bo ja swoją mam na końcu ;D
kris11 pisze:Kiedyś dla znajomych wykopałam ok. 70 cm. sumaki i wsadziłam do donicy, stały tak calutkie lato do późnej jesieni, wcale o nie nie dbałam, raz na tydzień podlane, co dziwne wyglądały fajnie, takie karzełki się zrobiły, śmieliśmy się, że bonsai można z sumaka robic, i wybarwił się na czerwono jesienią, była to wielka biała donica i ok. 6 sadzonek, jeśli ktoś się boi panoszenia to może to jest sposób?
Cieszę się, że to czytam, bo co chwilkę zmieniam zdanie robiąc sobie listę plusów i minusów uprawy sumaka :) Karzełek musiał być urzekający ;:138 A spróbuję z donicą, a co mi dam. Najwyżej zrezygnuję jak coś pójdzie nie po mojej myśli. Postawię go w donicy, posadzę naokoło wyższe kwiaty i będzie pięknie! ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogoonek pisze: Cieszę się, że to czytam, bo co chwilkę zmieniam zdanie robiąc sobie listę plusów i minusów uprawy sumaka :) Karzełek musiał być urzekający ;:138 A spróbuję z donicą, a co mi dam. Najwyżej zrezygnuję jak coś pójdzie nie po mojej myśli. Postawię go w donicy, posadzę naokoło wyższe kwiaty i będzie pięknie! ;)
Spróbować nigdy nie zaszkodzi...jak nie wyjdzie, to widzę, że mieszkasz niedalek,o mogę co kwartał podrzucać świeżą dostawę sadzonek, bo mniej więcej tyle czasu trzeba po koszeniu żeby znowu wybiły....u mnie najdalsza była w linii prostej ze 4 metry od drzewa macierzystego :evil:
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p

Post »

survivor26 pisze: Spróbować nigdy nie zaszkodzi...jak nie wyjdzie, to widzę, że mieszkasz niedalek,o mogę co kwartał podrzucać świeżą dostawę sadzonek, bo mniej więcej tyle czasu trzeba po koszeniu żeby znowu wybiły....u mnie najdalsza była w linii prostej ze 4 metry od drzewa macierzystego :evil:
Bardzo chętnie przyjmę, dziękuję ;) Uuu... 4m to sporo. Jak się zrobi cieplej to napiszę PW i się dogadamy z tym sumakiem :)
kanapl
200p
200p

Post »

Ja też mam sumaka w donicy ,jak będziemy co roku go wyjmować z donicy (oczywiście donica nie za duża) i przycinać korzenie niepotrzebne to okiełznamy go! Damy radę?Damy!!!
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p

Post »

To ja będę trzymać kciuki żeby Wam się udało :;230
Pozdrawiam, Ania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”