Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Begonie najlepiej po zakończeniu wegetacji zostawić w skrzynkach czy donicach i przechowywać w chłodnej piwnicy lub garażu bez podlewania aż do końca stycznia .Potem wyjąć ze skrzynki ,namoczyć przez 2 dni w mleku - odżywka - z szałwią - dezynfekcja - można też dodać czosnek. Potem podpędzić na wilgotnej wacie lub ligninie - ale nie zalane bo zgniją - a kiedy pojawią się pędy wsadzić do ziemi zasypując całkowicie ziemią. Z podrośniętych pędów wyrosną - podobno - dodatkowe korzenie które spowodują lepsze i obfitsze kwitnienie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zapomniałam dodać że należy je sprzątnąć z pola przed 1 przymrozkami i dobrze podlać żeby nie zabrakło wilgoci w glebie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Hm, brzmi trochę skomplikowanie, ale musze spróbować, bo moi rodzice na pewno tego nie zrobią :) Dzięki!
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja moje begonie uprawiam już od kilku lat , jesienią po nocnym przymrozku obcinam przemrożone pędy i wyjmuję bulwy z doniczek ,delikatnie otrząsam z ziemi i układam je do pudełka kartonowego lub do skrzynki ,trzymam je w domu w najchłodniejszym miejscu jeśli będą mieć za dużą temperaturę to bulwy wyschną , co jakiś czas sprawdzam jak się bulwy mają czy jakieś choróbsko je nie atakuje .
Początkiem marca bulwy zaczynają wypuszczać oczka , jeśli bulwy są bardzo duże to rozcinam je na pół tak aby każda połówka miała oczka , i pozostawiam je na kilka dni aby miejce cięcia się zablizniło , następnie sadzę je do doniczek i ustawiam na parapet , podlewam jak ziemia troszkę przeschnie jeśli mają zbyt mokro bulwy gniją ,
a po zimnej Zośce wędrują do większych donic w ogrodzie .
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O, to chyba lepiej tak zrobię, bo gdybym chciała je zanieść do domu razem z ziemią, to ciekawe kto ruszy te skrzynki. Ale do jesieni jeszcze dużo czasu :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aneta ma rację te skrzynki są za duże na przenoszenie ale z małymi nie ma problemu a przysychająca gleba nie dopuszcza do infekcji bulw i nie trzeba ich doglądać. Chyba że zaczęły chorować już wcześniej co widać po wegetacji rośliny.Wtedy sposób przechowywania Anety jest lepszy bo usuwamy od razu te chore.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To może możnaby je po prostu przełożyć/przesadzić potem do mniejszych skrzynek?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Oczywiście że tak ale co z nimi zrobisz zależy od ciebie ale na razie ciesz się ich kwiatami bo zapowiadają się pięknie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kilka fotek z dnia dzisiejszego. Zaczęły kwitnąć jednoroczne, oczywiście nie pamiętam co gdzie posiałam :oops: , ale to mi wygląda na lak jednoroczny.
Obrazek

Nowy mieszkaniec ogródka - rozchodnik ostry otwiera oczka
Obrazek

Dzika róża, w której przez cały dzień urzędują trzmiele.
Obrazek

Pięciornik jednak kwitnie! Kwiatek, ktory niedawno pokazywałam byl pierwszy, ale nie jedyny.
Obrazek

Jak zagospodarować słupek do wieszania prania? Obudować go skalniaczkiem :)
Obrazek

Mój ukochany dzielżan - chyba wie, że go kocham nad życie, bo całkiem ładnie rośnie :D :D :D Muszę sobie jeszcze dokupić inne kolorki.
Obrazek

Dwie Wieże :
Obrazek

Czujecie miętę? :wink:
Obrazek

Poniżej dwa obrazki ukradzione cioci. A te ostróżki kupowałyśmy razem, u niej już kwitnie (w cieniu :shock: ), a u mnie się zabiera i zabiera. Ale spoko, w końcu to nie wyścigi, byle zakwitła w ogóle.
Obrazek Obrazek

Nasz wjazd do garażu. No powiedzcie który porządny poznaniak by tak ryzykował podrapanie samochodu? :wink:
Obrazek

I na koniec - Gryzelda pilnuje domu:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obok słupka na suszenie prania można posadzić pnący wilec lub groszek pachnący i wtedy nie będzie tak widoczny. Może też być kobea albo jeszcze coś innego - np. bluszcz. Pozdrawiam i Slę drapanko dl
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie dokończyłam zdania bo moja psinka wysłała przedwcześnie wiadomość - pewno chciała pozdrowić koleżankę a więc drapanko dla psinki.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję :D , podrapię psinkę jak tylko wróci z wieczornych medytacji w ogrodzie. Obok drugiego słupka posadziłam tunbergię, ale dokładnie dziś przyszedł mój ośmioletni bratanek i mi ją zadeptał :evil: Już nie chciałam krzyczeć, bo i tak biedne dziecko już się prawie ruszać nie może w ogrodzie (o grze w piłkę nie ma mowy!), taka ze mnie ciotka :oops:
Jeszcze jedno zdjęcie pod tytułem "ciemna strona ogrodu". Oto jeden z naszych lokatorów, a jednocześnie główny powód, dla którego boję się wychodzić do ogrodu wieczorem. Wiem, że może i są pożyteczne te paskudztwa, ale ja nie mogę ich polubić. Żebym chociaż raz widziała, że wcina mszycę na przykład, to może... To zdjęcie zrobił mój Tata (na moją prośbę), bo ja za nic na świecie nie podeszłbym tak blisko!
URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c7 ... a5e23.html]Obrazek[/URL]
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Piękny zakątek ;:333 Wyłączając pająka :? No może na zdjęciu :wink:
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gryzelda jest cudowna - bardzo ją lubię! :wink: :wink: :wink:
A ten wjazd - boski - ja tam urządziłabym kącik do siedzenia - no jest wręcz boski ,widzę tam pnie brzóz -toz to jak w sanatorium- można w tym cieniu autentycznie
relaksować się. A co to za kwitnący krzew ? Owocuje?Co tam auto?! :D Ono może stać na trawniku lub przed domem hihihihhi - już słyszę wrzaski właścicieli aut ale co tam-pomarzyć warto.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Wam Dorotko i Krysiu! Krzew przy podjeździe to po prostu jaśmin (niestety nie pachnie :? ) Brzozy przemiłe, zaglądają nam w okna, ale siedzieć pod nimi nie byłoby tak miło, bo wjazd jest oczywiście od ulicy, a na brzozy w ogrodzie "właściwym" nie ma już miejsca...

Jeszcze kilka obrazków - zakwitł pierwszy nachyłek i wspomniane Dwie Wieże

Obrazek Obrazek

Widzę pierwsze pąki kwiatowe na róży chińskiej - te takie maciupenieczkie w kątach liści.
Obrazek

Modraczek i jakiś owadzik (bzyg?) pasący się na kocimiętce:
Obrazek Obrazek

A później zaczęło padać (też ładnie :) )
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”