ktoś - Zdjęcie jest z niedzieli tylko dopiero je wrzuciłem

choć dzisiaj rano też było bardzo słonecznie a później już tylko deszcz...
Ela_2015 - ja te 'Tricolor' uwielbiam choć na ogrodzie mam też sporo innych

Jakieś zdjęcia zamieszczę poniżej
To może zacznę od małej ciekawostki, która się u mnie pojawiła - puszkinii cebulicowatej w kolorze białym. Nigdy takiej nie posiadałem (pomijając fakt, że puszkinia w ogóle w tym miejscy kiedyś nie rosła

), jest to jedna z bardzo dużej ilości siewek jakie zakwitną w tym roku. Roślina ta bardzo łatwo się rozsiewa, w pierwszym roku kiełkuje tylko cienki 'szczypiorek' ale później już jest lepiej
Tutaj kolejne siewki - tym razem pierwiosnków

Uwielbiam hodować rośliny z nasion więc każdy sukces, nawet mały bardzo mnie cieszy
A tu piwonia drzewiasta - również z nasiona ale nie siana przeze mnie

kupiłem ją jako roczną siewkę, w tym roku będzie miała 6 lat. Czy zakwitnie? to się okaże - ale ona mi się bardzo podoba nawet niekwitnąca, a jako, że to siewka to nie wiadomo jakie będą kwiaty.
A tutaj ranniki, których z roku na rok jest coraz więcej - nie tylko z powodu samoistnego rozsiewania

ja bardzo aktywnie uczestniczę w ich wysiewie

Na tym zdjęciu widać obok kwitnących roślin małe, 2-liścienne siewki, w niczym nie przypominające rannika - to są właśnie jego siewki

W pierwszym roku są tylko takimi niepozornymi, 2-liściennymi roślinkami - jeśli ktoś nie wie, że to rannik to łatwo je pomylić z jakimkolwiek kiełkującym chwastem
Tutaj obok kwitnących dorosłych okazów widać roczne siewki - wyglądają jak miniaturki roślin dorosłych - i nie kwitną

Oczywiście ranniki kiełkują rok po wysianiu a kwitną po około 3-4 latach od wysiania. W zeszłym roku wysiałem nasiona pod dereniem - w tym roku mam pełno siewek tam ale na kwiaty jeszcze co najmniej 2 lata poczekam.
No i obiecane krokusy
To jest jakiś dziki krokus, również łatwo się rozsiewa i mam go już w różnych miejscach w ogrodzie ale to jest jego największe skupisko