Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też wczoraj zabrałam swoją z podwórka do domu i dzisiaj nie wygląda najlepiej ... :(
Liście skulone, zwinięte i zaczynają żółknąć ... :(

Czy tak ma być :?:
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mam mały problem z moja passiflorą bo zaczeły jej schnąć końcówki listków, wiem że to pewnie z powodu suchego powietrza ale co zrobić żenu listki wyglądały znowu ładnie zielono :?:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Zamgławiaj. Moje maleństwo jest zamgławiane przynajmniej raz dziennie, nie podsycha i zaczyna się rozrastać na boki.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

KaRo pisze:Czy to na pewno passiflora?
Tak! Ta nawet powinna mieć jadalne owoce.
Przebiegłem wzrokiem przez wypowiedzi, ale chyba nikt nie zaznaczył czego Passiflora teraz potrzebuje- otóż powinna przezimować w chłodnym(żeby nie powiedzieć zimnym) pomieszczeniu, ale przy pełnym oświetleniu. Wtedy pięknie odwdzięczy się kwitnieniem. Odpada więc przywiązanie jej pod sufitem, gdzie będzie stosunkowo ciemno i najcieplej.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

moja passi stoi na oknie i dosc cieple powietrze a mimo wszystko rozrasta sie jak szalona czy mimo tego powinnam ja wyniesc w cieplejsze miejce? Boje sie ze sie jej pogorszy po przeprowadzce i co wtedy???
Mushka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2008, o 20:16

Post »

moja passi... Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mushka pisze:czy mimo tego powinnam ja wynieść w cieplejsze miejce?
Raczej w zimniejsze... Moje(podobne do Twojej) stały całe lato na werandzie i wyglądają nadal na szczęśliwe. Zamierzam je przezimować w chłodzie.
Obrazek
MARGOT SCHUBERT & ROB HERWIG "MIESZKAMY WŚRÓD KWIATÓW"
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Znalazłam fotki passiflor jakie spotkałam wiosną w sprzedaży. i zrobiłam im "pstryk" :wink: Różnią sie między sobą nie tylko kwiatami ale i listkami...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Cudowne!
Niestety passiflora zimowana w chłodzie bardzo dużo liści gubi.Ja póki co,mam moją w pokoju,na południowym parapecie i - widzę,że zawiązuje pączusie :D
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Moje passiflory (5 odmian) stoją jeszcze na balkonie; pod koniec miesiąca wstawię je do piwnicy, ale najpierw przytnę, żeby lepiej kwitły w przyszłym roku :P
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Re: Co zrobic z passiflora...

Post »

Mushka pisze:mam passiflore w doniczce ktora pnie się po drucie,,,czy moglabym puscic jej pnacza na zylce nad sufitem bo jej pnacza sa tak dlugie ze na malym drucie już nie mam gdzie zakrecac,,prosze o rade...
Dokładnie tak kiedyś zrobiłam na jesieni, pędy były bardzo długie, więc przykryły praktycznie cały sufit, ale co z tego jak pod sufitem jest najcieplej i szybko mi tam uschła (ogrzewany pokój). Może gdyby pokój był w miarę jasny i chłodny to miałaby dobre warunki? Wierzchołki pędów muszą być oczywiście skierowane w stronę okna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Agar pisze:Moje passiflory (5 odmian) stoją jeszcze na balkonie; pod koniec miesiąca wstawię je do piwnicy, ale najpierw przytnę, żeby lepiej kwitły w przyszłym roku :P
dla wszystkich nowych użytkowników forum ..na stronie www.blumen-passiflora.de
można zobaczyć pełną gamę odmian passiflor...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla uzupełnienia: w chłodzie lepiej zimuja P. caeruela i P. edulis, natomiast w pokoju zimowanie zniosą P. quadrangularis(~15st) i P. racemosa.
I uwaga- obym się mylił, ale mam wrażenie, że niektórzy nie odróżniają pojęcia gatunku od odmiany!
balbinka1772
200p
200p
Od: 29 lis 2008, o 18:59

Post »

Witam.Mam passiflorę od zeszłego roku.Na jesieni wstawiłam ją do piwnicy(latem była w ogrodzie)i opadły jej wszystkie liście.Teraz obcięłam jej wszystkie suche pędy,a te które wyglądają na żywe skróciłam.Nie widzę,żeby wypuszczała jakieś listki,dlatego mam pytanie.Cz dobrze by było gdybym ją wystawiła do w miarę chłodnego pokoj€ z większą ilością światła?Proszę o odpowiedź.
Ania

Moje zieloniutkie i nie tylko
Poszukuję szczepek fikusów.
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Moim zdaniem bardzo dobrze. Zawsze tak robię i co roku passiflora odrasta i pięknie kwitnie. Podlewaj stosownie do potrzeb, ja już stosuję nawóz.

Pozdrawiam.
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”