Budleja po zimie
Re: Budleja po zimie
Wojtku ja siałam w zeszłym roku, nasionka były mikroskopijne, wyhodowałam dwie sadzonki, które po przesadzeniu do gruntu zaczęły szaleńczo rosnąć, przezimowały wzorowo, mam dwa fajne krzaki tylko nie wiem jaki będą miały kolor bo nasiona kupiłam na allllegro a tam na zdjęciu były pokazane wszystkie kolory. Wysiewałam je do doniczki w zwykłej ziemi ogrodniczej...bez jakiegoś szczególnego traktowania 

Ja też siałam w zeszłym roku. Nasionka naprawdę mikrusie. Miałam chyba ze trzydzieści roślinek. Przed zimą wsadziłam wszystkie do ziemi, w jednym miejscu z kupionymi w zeszłym roku, kwitnącymi już roślinkami. Wszystko obsypałam ziemią i przykryłam gałązkami świerkowymi. Połowa tych już kwitnących w zeszłym roku nie przeżyła, tak samo moje siewki. Roślinki bezproblemowe w hodowli według mnie. 

- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moja budleja zmarzła tej zimy,myślałam,że jeszcze wyjdzie,ale jak do tej pory jej nie ma,to chyba już nie będzie
muszę kupić nową,bo bardzo je lubię.

" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje przemarznięte do kości budleje nie dały rady. Jak je wykopywałam z ziemi to nawet korzenie miały suche. Tylko jedna się ostała i odbiła od korzenia
Ewa
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
Tylko co najdziwniejsze,że nigdy nie zabezpieczałam ich na zimę i zawsze odbijały,a w tamtym roku usypałam kopczyk z ziemi i zginęły.Tylko się zastanawiam,czy to nie wina mrówek,bo takie duże mrowisko jest w tym miejscu ,gdzie rosła budleja.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku nawet graby umierały, więc co się dziwić budlejom. To nie wina kopczyka
Ewa
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje niezapomniane 10 Budlei zastąpią nowe. Już jadą do mnie 4 sztuki. To jak dla mnie rośliny jednoroczne ...
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
A po co? Jej urok to między innymi wachlarzowato rozkładające się gałęzie.
Myślę, że miejsce w którymi ją posadziłaś Ewo 2019 jest dosyć niefortunne ( przy furtce).
Moja rada nie wiąż ją najwyżej przycinaj gałęzie od strony furtki, lub ją przesadź w inne miejsce.

Myślę, że miejsce w którymi ją posadziłaś Ewo 2019 jest dosyć niefortunne ( przy furtce).
Moja rada nie wiąż ją najwyżej przycinaj gałęzie od strony furtki, lub ją przesadź w inne miejsce.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Nie wiem, czy na jesień, czy wiosną przesadzić butleję? Usunę tę drobną różyczkę, i butleję posadzę po środku,będzie miała miejsce
Myślałam że ona rośnie do góry, a nie na boki

Myślałam że ona rośnie do góry, a nie na boki

Pozdrawiam Ewa
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Ja przesadzałem budleje w tym roku na początku kwietnia i się bez problemu przyjęły...
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Jako pierwsza zakwitła u mnie empire blue , wiem już że będzie problem z niektórymi , bo słabo rosną oprócz białej która szaleje ze wzrostem ... 

-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Przecież podcinaniem nie poprawisz przyrostu rośliny.Czekaj cierpliwie do czasu aż przestanie wypuszczą młode przyrosty, a później już dla samej estetyki poprzycinasz suche części.
Halina
Kiedy zakwitają? Moje tylko wypuszczają liście... jak szalone