Zapomnialam napisać o hortensjach.Ogrodowe całą zimę pięknie czekaly opatulone i za wcześnie zdjełam im kołderki, bo przyszedl bardzo zimny wiatr i zmrozil im pąki.Więc w tym roku nie będą kwitły, a pozostałe jeszcze rosną i nabierają rozpędu. Muszę w tym tygodniu zrobić dla nich gnojówkę z pokrzyw, bo po niej one dostają kopa.A póki co kwitną bzy i zawciąg.
Bez przepiękny, mój zamroziło w maju i pąki czarne Czy możesz napisać dokładnie jak przyrządzasz tą gnojówkę z pokrzyw Bo tych akurat u mnie dostatek więc chętnie bym zrobiła dla swoich hortensji taką miksturę, może też dostaną kopa
Bez ładny Też mam takiego Tylko że już sporego U ciebie też tak pachnie mocno bzem wieczorem bo u mnie jak się wyjdzie pod wieczór to szałowy zapach bzu czuć w powietrzu
Paolu gnojówkę nauczyłam się robić z tego forum. Robię ją w 100 l.plastikowej beczce. Zrywam w maju, kiedy jeszcze nie kwitną pokrzywy, około 10 kg i zalewam do pełna beczkę wodą. przez 2 tygodnie mój M codziennie ją miesza.Apotem jest gotowa do "spożycia".Do podlewania roślin rozcieńczam ją 1:10, a do spryskiwania przeciw mszycom 1:20. Ta gnojówka podlewam do końca sierpnia prawie wszystko. Nie lubią jej tylko cebula, czosnek i coś jeszcze.Radze ci znależć w dziale Nawozy, opryski wątek na ten temat. Jest tam bardzo dużo ciekawych porad jak ją wykorzystać. Ja widze jaki dobry wpływ ma ta gnojówka na roślin i nie ma w niej żadnej chemii sama natura.
Agnass ja dopiero w tym roku "odkryłam" piękno różaneczników i mam ich tylko trzy i kilka azalii.Wydawało mi się że są bardzo trudne w uprawie.
Repas ja uwielbiam bzy i to były jedne z pierwszych krzewów jakie zasadziliśmy w ogrodzie. Jeden bez jest pod oknem w sypialni ale w tym roku zastrajkował i nie zakwitł. Obraził się że go bardzo wytargał zimowo-wiosenny wiatr.
Heliofitko te ładne zdjęcia to dzieło moich córek. Jak przyjeżdzają w odwiedziny to proszę o sesję fotograficzną w ogrodzie. Najwięcej jednak zdjęć mają nasze koty. Jutro postaram się pokazać żurawki. Dzisiaj kupiłam Elektrę i Southern Comfort. One zwyciężyły w plebiscycie na najpiękniejszą zurawkę.
Witam,
Przejrzałam Twój wątek od początku i jestem pod wrażeniem. Bardzo mi się podobają rabatki - szczególnie ta wkomponowana "w podjazd" . A Twoje hortensje ? śliczne. Nie mogłam się na nie napatrzyć. Uwielbiam te kwiaty. Ale u mnie kwitnęły tylko raz ? zaraz po zakupie. A tak zawsze zmarzną ? w tym roku wykończył je maj . Dlobrze ze moge sobie na forum je troche poogladac:)
Pozdrawiam