Ziemiórki w doniczce

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemiórki

Post »

Dufin pisze:A czy te pałeczki są godne polecenia? Słyszałam dużo dobrego o środku Provado ale w internecie widziałam go głównie w postaci sprayu i nie wiem jak miałabym go używać skoro problem nie dotyczy liści lecz podłoża, więc może te pałeczki byłyby dobrym rozwiązaniem. Aczkolwiek nawozu w pałeczkach się raczej nie poleca a jak to jest ze środkami owadobójczymi? czy chcąc zaaplikować taką pałeczkę, znów muszę wygrzebywać storczyka z podłoża, czy wystarczy ją wsunąć bez ruszania kwiatka?
Wszystkie te kwestie są omówione w sekcji. przeszukiwarka sekcji działa,wyszukiwarka również.

Ponadto wybacz, ale......w kwestiach " stosowania bądź nie" odpowiadam w tej sekcji rozstrzygająco w poradach ,gdy konsultuję temat..nie ma tu przypadku.
Moderacja moja jest dwutorowa.... po pierwsze i zasadnicze pomoc merytoryczna , dopiero po drugie.... sprawy porządkowe.
Tak bywa, że konstrukcja na forach jest różna. Na naszym i od 2007 roku sekcja objęta jest pomocą merytoryczną .
A, ja...no cóż...nie jestem przypadkowym gościem, a zawodowo...wystarczająco przygotowana, aby móc pomóc,gdy jest nowy problem lub konieczna jest interpretacja.
Tego ma prawo spodziewać się pytający w tej sekcji.
A już najmniej ma to ze zgadywania z mojej strony.. .

Dyskusje towarzyskie są dobre , lecz w sprawach merytoryki i zagadnień stosowania śr.chemicznych oraz ochrony....
istnieje pewna zależność i waga zagadnień ,których nie można lekceważyć.

P.S.
W sprawach zakupu Nomoltu proszę w googlach wpisać zapytanie np."gdzie kupić "nomolt". Jest realizowana sprzedaż wysyłkowa nie tylko przez all.....

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam jeśli kogoś uraziłam czy tez zadałam pytanie nie w tym dziale co należy, ale wydawało mi się, że nie odbiega ono bardzo od ziemiórek :) Nie przejrzałam jeszcze forum na tyle dokładnie, pewnie jest osobny temat odnośnie preparatów, więc rozumiem zdenerwowanie i przepraszam raz jeszcze. Po prostu myślałam, ze będąc przy temacie ziemiórek zapytam czy ktoś miał do czynienia ze środkiem jaki mi polecono na te konkretne szkodniki :) niepotrzebnie rozwijałam dalej temat ;) Udało mi się zakupić jedna sztukę polecanego przez Was preparatu, a pytałam o źródła z jakich korzystacie bo jednak zakup przez neta wiąże się z z dodatkowymi kosztami. Dziękuję za wyrozumiałość, po jakimś czasie zdam relacje czy preparat pomógł ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dufin,
Myślę, że nie uraziłaś " kogoś" , a mnie to już na pewno nie :D .
Natomiast zauważam, że z nieznanych mi przyczyn nie jest analizowana odpowiedź jaka pada na zapytanie.
np. odpowiedziałam:.
JOVANKA pisze:4/w poradach naszych najczęściej propagujemy sprawdzone w storczykarstwie :
*Nomolt na ziemiórki
*śr.Provado... /spray/, pałeczki do podłoża.To są dwa odmienne preparaty. Działają na wszelkie czerwce(duże spektrum działania)

To jest stwierdzenie o środkach poparte punktami od 1- 7 i wyczerpująco informuje.

Na to...niestety dajesz kolejne pytanie.I to jest w kategorii :D " nie do zrozumienia"
Dufin pisze:A czy te pałeczki są godne polecenia? Słyszałam dużo dobrego o środku Provado ale w internecie widziałam go głównie w postaci sprayu i nie wiem jak miałabym go używać skoro problem nie dotyczy liści lecz podłoża, więc może te pałeczki byłyby dobrym rozwiązaniem. Aczkolwiek nawozu w pałeczkach się raczej nie poleca a jak to jest ze środkami owadobójczymi? czy chcąc zaaplikować taką pałeczkę, znów muszę wygrzebywać storczyka z podłoża, czy wystarczy ją wsunąć bez ruszania kwiatka?
Tutaj musiałabym dać znów odpowiedź a, byłaby powielaniem tego, o czym juz powiedziałam.
pytanie
więc może te pałeczki byłyby dobrym rozwiązaniem. Aczkolwiek nawozu w pałeczkach się raczej nie poleca a jak to jest ze środkami owadobójczymi?
.
gdy..czytam to mogę sądzić ,że wątpisz w moje odpowiedzi :lol: lub ...ich nie czytałaś.

Nie zawsze jest potrzeba uzasadniać i rozwijać temat w nieskończoność ,bo staje sie nieczytelny..
Po prostu ...przed zadaniem pytania, zawsze warto przeczytać to co powiedzieliśmy do tej pory
Niestety ,te 7 stron tematu " ziemiórkowego" wymaga czasu, a zapewniam nikt jego nie ma. .
O problemach z ziemiórkami rozmawiamy w tym wątku ...w innych również.

To tyle wyjaśnień....
Pozdrawiam JOVANKA.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

JOVANKO absolutnie nie wątpię w to co mówisz, tylko chcę się upewnić, ze wszystko dobrze rozumiem aby bardziej nie zaszkodzić :) Kurcze, głupio mi, ze tak to zrozumiałaś, ale pewnie tak piszę w pośpiechu nieskładnie ;P gdybym nie liczyła się z Waszym zdaniem tutaj, nie pisałabym ;) z pałeczkami chodziło mi tylko o to, że czytałam (miedzy innymi tu na forum) różne opinie o nich ale w przypadku nawozu w pałeczkach a o środkach owadobójczych w tej formie usłyszałam dopiero od Ciebie i zainteresowałam się odnośnie tego czy faktycznie cieszą się popularnością, czy jest to raczej rzecz względna tak jak z tymi nawozami :) Przeczytałam calutki wątek o ziemiórkach zanim napisałam wiadomość, ale pewnie mi się już pokiełbasiło co przeczytałam tu a co na innych forach bo dużo czasu poświeciłam na przeszukaniu neta, więc jeśli pytałam o coś na co odpowiedź już padła to przepraszam. A z tym środkiem Provado jak teraz czytam, rzeczywiście mogło to zabrzmieć jak wątpliwość, ale chodziło mi o to, ze ludzie go chwalą i na pewno jest dobry, bo już dawno czytałam o nim pozytywne komentarze, tylko ja naprawdę nie wiem jak go używać. Może chwalą go ludzie, którzy mają "lokatorów" na liściach? a ja mam problem w podłożu dlatego zastanawiało mnie jak go użyć, bez wyciągania storczyka z doniczki, bo chętnie bym go nabyła. A może wystarczy nim spsikać liście i w ten sposób zadziała tez na korzenie? W tych pytaniach naprawdę nie było ironii ani powątpiewania w Twoją wiedzę, to raczej ja jestem tak zielona, że dla Ciebie i innych pewnie moje pytania są tak banalne, że aż wydają się żartem ;D

JOVANKO proszę nie gniewaj się ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli pozwolicie , wtrącę tylko kilka słów :roll: :wink: Nomolt jest naprawdę wycofany z produkcji i nie wprowadzono w jego miejsce żadnego odpowiednika :( Jeśli jest komuś koniecznie potrzebny , posiadam kilka sztuk w zapasie i mogę odstąpić . Wiadomości na Priv :uszy :uszy :uszy
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zibi_41, dziękujemy za informację ,choć mało pocieszająca o wycofaniu.
Miejmy nadzieję ,ze to okresowe;już w 2007 roku było podobnie."wyszedł okres rejestracji"
i było tyle w sklepach ile zapasów. A później wróciło-do teraz....

Problem wrażliwości "na chemię" w storczykach znów trzeba będzie testować.
Są inne działające i te w ostateczności przy dużej inwazji mogą być obroną /Basudin 600EW, Actellic 500EC Decis 25EC - nie sprawdzałam może ? też coś wyszło z obiegu :lol: / Są też w miejsce wycofanych nowe generacje środków, a więc pewnie odpowiedniki się znajdą.

Na szczęście problem ziemiórek nie jest wielki dla storczykarzy ;w większości "sucha uprawa" mniej sprzyja plagom muchówek.

A z zapasu pewnie storczykarze chętnie skorzystają.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

rosarita pisze:(...) Kup lepiej Nomolt, Actellic 500 EC lub Decis. Ja użyłam tego ostatniego i pozbyłam się nie tylko ziemiórek ale także i skoczoogonków.
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak prawidłowo użyć Decis Ogród 015 EW jeśli chodzi o storczyki? W instrukcji jest tylko o opryskach a ja niezidentyfikowane robaki mam w podłożu... trochę środka rozrobiłam w wodzie i zamoczyłam w tym doniczkę z podłożem, tylko teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam a jak dobrze to co mam zdobić dalej - odsączyć tą wodę i tak zostawić, czy też może po jakimś czasie przepłukać czystą wodą...
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Re: Ziemiórki w doniczce

Post »

Dokładnie nie wiem co to za muszki, sugerując się zdjęciem jeśli chodzi o te długie chude czarne insekty to powiedziałabym, że to wciornastki (osobniki mogą przyjmować różne kolory). Tak czy inaczej zakupiłabym preparat unieszkodliwiający insekty gryząco-ssące i to powinno pomóc (oprysk+ podlanie preparatem). Życzę powodzenia z likwidacją ;:333 oraz daj znać jak Ci idzie.

-- 6 sie 2014, o 10:08 --

P.S. mniej inwazyjnie możesz zastosować żółte tablice lepowe, wyłapią wszystko co lata. :wink:
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14

Post »

Muszę je dziś dokładniej obejrzeć, bo wydawało mi się, że te "wciornastki" to po prostu te muszki tylko w jakimś mniejszym stadium rozwoju.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpisz sobie w wyszukiwarce stadia rozwoju wciornastka/stoczkonoga/ziemiórek. Porównaj sobie zdjęcia. tyle co mi przychodzi do głowy z tych latających stworzeń. Tak czy inaczej żółty lep Ci wszystko wyłapie :)
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14

Post »

Sprawdziłam, obejrzałam dokładnie roślinki, te długie czarne to resztki zdechłych muszek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewentualnie delikatnie przegrzeb ziemię, może znajdziesz jakiegoś osobnika w stadium larwalnym. Skoro piszesz, że te długie czarne chude to zdechłe muszki to wciornastki odpadają. Najprawdopodobniej mogą to być ziemiórki. Jak z nimi postępować? Znajdziesz informacje w tym wątku (zacznij od 1 strony). Powodzenia w ;:14 . Daj znać jak poszło :wink:
Awatar użytkownika
Jagodaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2014, o 12:22

Post »

Witam wszystkich serdecznie , czytając ten wątek zauważyłam ,że są tu osoby ,które na walkę z muszkami próbowały środka o nazwie Decis, czy mógłby ktoś wskazać w jaki sposób należy się obchodzić z tym środkiem ? Wiem ,że na preparacie jest informacja jak stosować, jednak nie ma tam żadnych odniesień do Storczyków ;:145
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Re: Mój storczyk miniaturka umiera?!

Post »

Hej wszystkim :wit

Od 2 miesięcy zastanawiam się czy mam problem. Otóż mam 2 storczyki. Jednemu zaczęły jakieś 2 miesiące temu żółknąć trzy najstarsze liście (dwa małe od dołu i jeden większy). Pomyślałam sobie, że może za bardzo stara się wykształcić dużo kwiatów kosztem zdrowia liści. Storczyk jest u mnie już od ponad dwóch lat i kwitnie non stop (to dobrze? :? bo czuję się jakbym zbytnio go "wyzyskiwała", ale z drugiej strony jak miałabym go przekonać żeby przestał i sobie trochę odpoczął :shock: ) Liście wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
(na drugim zdjęciu ten dolny liść jest w rzeczywistości bardziej żółty niż na fotce :| )
W doniczce sprawy mają się tak:
Obrazek
Pomyślałam, że może trzeba by go dokarmić więc dostał 2 małe pałeczki nawozu, ale zmian nie widzę. Jak do tej pory miał raz zmienianą glebę, ale dość dawno więc może znowu by trzeba(??) ;:131
Drugi storczyk trafił do mnie w opłakanym stanie. Był tak mocno przelany, że zaczęły mu jakieś flejowate glony w doniczce rosnąć a substratu glebowego miał tyle co kot napłakał. Szybciutko go przesadziłam do trochę większego lokum i zaczął jakoś zdrowieć, ale ma bardzo ciemne liście (co prawda na zdjęciu tego nie widać) i nie kwitnie od jakichś 9 miesięcy. Powinnam się martwić??? :?
Tak wyglądają oba okazy:
Obrazek
A i jeszcze jakieś 3 tygodnie temu pojawiło mi się kilku lokatorów, nie wiem co to za jedni: ;:174
Obrazek
(mam słaby aparat i lepszego zdjęcia nie mogę zrobić :? ) Delikwent ze zdjęcia ma jakieś 2-3 mm długości. Pojawiła się cała rodzinka, ale nie więcej niż 10 szt.

Dodam tylko, że na storczykach znam się bardzo kiepsko i szczerze mówiąc sama czasami nie wiem co robię :oops: Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc ;:180 ;:108

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58

Re: Mój storczyk miniaturka umiera?!

Post »

Witaj Natalii88. :wit

Te muszki to ziemiórki.
Pierwszy storczyk; mam podobnie z dwoma starszymi. Też zaraz w wakacje będą miały dwa lata. A liście im żółkną i odpadają. Na wiosnę planuje przesadzać, bo korzenie dosłownie wychodzą z doniczek.
Przesadzamy co ok.2-3 lata. Dobrze w doniczce zrobić ok. 0,5-1cm dziurki, by roślinie zapewnić lepszy przewiew powietrza między korzeniami. Storczyk jeszcze nie wygląda tak źle. :wink:
Storczyki by zakwitnąć potrzebują amplitudy temperatur.
Tutaj możesz poczytać o nich więcej, jeżeli masz jakieś wątpliwości; TU
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”