Co do skrzyń na bazie kompostu uważam za super pomysł. O ile będę miał czas, to takie wykonam, jeśli nie to pozostanie usypać luźnych wałów i już

Na grządkach podwyższonych chyba już 7 rok sadzę i warzywa -jak mi się nie chce w pole iść to po troszkę mam na podwórku, sadzę także zioła, które już są pare lat, robię rozsady bylin z nasion, na podwyższona rabatach rośnie u mnie jagoda amerykańska. Porzeczka czarna, winorośle, i truskawki. Moje rabaty maja wysokość ok 10 cm wysokości i są bez dna, tzn kiedyś dno stanowiły gałęzie, słoma, obornik i ziemia, teraz juz wszystko sę rozłożyło i jest ziemia, którą od dwóch lat ściółkuję zrębkami z drzew - przekompostowanymi i lekko zwapnowanymi.litk pisze:Co można sadzić na podwyższonych grządkach, czy się nadają tylko na rośliny sezonowe? Bo tak się zastanawiam że przecież skoro grunt marznie to taka skrzynka postawiona na otwartym terenie to przemarza na wylot, i korzenie wszelkich roślin w tej skrzynce też przemarzną, co wtedy z tymi wszystkimi żyjątkami które przez sezon stanowiły glebę w tej skrzynce? W przyszłym roku trzeba wszystko od nowa robić?