Nie bredzisz. Możesz tak zrobić, tyle, że w tym roku już nie zaszczepisz ( chyba, że ktoś Ci podeśle uśpione zrazy GM). Ale możesz kupić jeszcze tej wiosny np. tego Szampiona i go posadzić, a w sierpniu założyc na nim oczka GM (poczytaj posty o okulizowaniu). Nie sprawdzałem czy Szampion zapyla GM, ale skoro tak twierdzisz, to widać wiesz. I będziesz miała drzewko dwuodmianowe. Wg mnie też pasi.agat pisze: Widzę jeszcze takie rozwiązanie, ale nie wiem, czy to w ogóle może się powieść na młodej jabłonce: kupić jabłonkę (najlepiej zapylającą GM, np. szampiona), posadzić i na niej zaszczepić GM? Jeśli bredzę, to proszę ukrócić te moje fantasmagorie
Jabłoń 'Gold Milenium' ?
Re: Jabłoń odmiany Gold Milenium ?
astone, dziękuję za radę.
Ponoć najlepszy zapylacz (i sprawdzony przez kolegę przemka-g, o czym wyżej), to jabłoń ozdobna Evereste. Choć nazwa wskazuje, że to drzewko chwat, to jednak jakoś mi nie pasuje jako podkładka pod jabłoń tradycyjną. Ale może coś takiego się praktykuje? Ja bym najbardziej chciała Jamesa Grieva na podkładkę, ale to raczej się nie zapyli (na szybko nie znalazłam w zapylaczach GM).
astone, nie zechciałbyś/Łabyś rzucić okiem na moje rozbudowane pytanie na str. 25 mniej więcej po środku w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3760120 ? Byłabym wdzięczna.
Lex, a jak Ty znajdujesz poradę astone? Nie chciałabym zmarnować tak cennego materiału
Ponoć najlepszy zapylacz (i sprawdzony przez kolegę przemka-g, o czym wyżej), to jabłoń ozdobna Evereste. Choć nazwa wskazuje, że to drzewko chwat, to jednak jakoś mi nie pasuje jako podkładka pod jabłoń tradycyjną. Ale może coś takiego się praktykuje? Ja bym najbardziej chciała Jamesa Grieva na podkładkę, ale to raczej się nie zapyli (na szybko nie znalazłam w zapylaczach GM).
astone, nie zechciałbyś/Łabyś rzucić okiem na moje rozbudowane pytanie na str. 25 mniej więcej po środku w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3760120 ? Byłabym wdzięczna.
Lex, a jak Ty znajdujesz poradę astone? Nie chciałabym zmarnować tak cennego materiału
Serdeczności
Agata
Agata
Zapulacze GM to m.in.: Celeste, Dalili, Delbarestivale, Gala, Gala Must, Ligol, Royal Gala, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno. Tak, że nie wymyślaj żadnych cudów na kiju. Jak kupisz sobie np. Szampiona na półkarłowej podkładce i w koronie (znaczy na jakiejś bocznej gałązce) zaszczepisz tego swojego GM, to będziesz miała dwie świetne odmiany na jednym drzewku (zapewniam Cię, że wielu uzna Szampiona za znacznie smaczniejsze jabłko od GM).
To, że wielu uzna, że jest smaczniejsze to nie znaczy, że jest. Szampion wśród jabłek jest jak McDonald wśród knajp - to że ludzie kupują na tony nie powoduje, że jest to kuchnia wykwintna.
Zresztą jak powiedział klasyk : jedzmy obornik* - miliardy much nie mogą się mylić!
*moja subtelna modyfikacja pierwotnej frazy.
Zresztą jak powiedział klasyk : jedzmy obornik* - miliardy much nie mogą się mylić!
Przemek, a Ty jakie jabłka lubisz (jakie odmiany)?
Serdeczności
Agata
Agata
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam 2 drzewka GM na M26. Jaki zapylacz wybrać, by dał się zaszczepić w koronie i miał smaczne owoce?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Myślę, że Twoje doświadczenia z Szampionem biorą się właśnie z McDonalda. Kiedyś raz tam byłem i w prezencie takie jabłko dostałem. Posadź, jak urosną to zerwij, spróbuj. I zabierz głosprzemek-g pisze:To, że wielu uzna, że jest smaczniejsze to nie znaczy, że jest. Szampion wśród jabłek jest jak McDonald wśród knajp - to że ludzie kupują na tony nie powoduje, że jest to kuchnia wykwintna.

seedkris, to zależy, jakie jabłka lubisz i kiedy chcesz je zbierać. astone wyżej wymieniał/-ała zapylacze dla GM (możesz też pogooglować, aby zobaczyć czy to pełna, a zwłaszcza powtarzalna lista), a następnie sobie coś wybrać z tej listy, bo jak widać upodobania są różne.
Co do czasu owocowania też możesz wybrać jabłonkę bądź wcześniejszą, bądź późniejszą względem GM. GM to jabłko wczesne (z sierpnia), o ile dobrze pamiętam, a np. Szampion październikowe... swoją drogą ciekawe, jak one to zrobią, że się zapylą...? Bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz!
Opisy jabłek znajdziesz np. w wątku "Jaka odmiana jabłoni ?" http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &e=3730257 , w zasadzie znajdziesz miłośników i Celeste (owocuje od końca lipca), i Gali ( owocuje koniec września, poczatek października), i Szampiona (owocuje w październiku). Podałam terminy dla podstawowych odmian, dla ich odmieńców nie sprawdzałam (ale możesz zrobić to np. tutaj: http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/ ... reno-09-09 ). Też są inne zapylacze oprócz tych, które wymieniłam. Powodzenia.
Co do czasu owocowania też możesz wybrać jabłonkę bądź wcześniejszą, bądź późniejszą względem GM. GM to jabłko wczesne (z sierpnia), o ile dobrze pamiętam, a np. Szampion październikowe... swoją drogą ciekawe, jak one to zrobią, że się zapylą...? Bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz!
Opisy jabłek znajdziesz np. w wątku "Jaka odmiana jabłoni ?" http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &e=3730257 , w zasadzie znajdziesz miłośników i Celeste (owocuje od końca lipca), i Gali ( owocuje koniec września, poczatek października), i Szampiona (owocuje w październiku). Podałam terminy dla podstawowych odmian, dla ich odmieńców nie sprawdzałam (ale możesz zrobić to np. tutaj: http://www.szkolkarstwoagro.pl/odmiana/ ... reno-09-09 ). Też są inne zapylacze oprócz tych, które wymieniłam. Powodzenia.
Serdeczności
Agata
Agata
astone, w McDonaldzie nigdy nie byłem a tym bardziej nie jadłem.
Szampiona miałem, zerwałem, spróbowałem i podtrzymuję swoją opinię...
U mnie nie dał rady zapylić GM.
pozdrawiam.
Szampiona miałem, zerwałem, spróbowałem i podtrzymuję swoją opinię...

U mnie nie dał rady zapylić GM.
pozdrawiam.
To, że jabłko jest sierpniowe a inne październikowe nie musi oznaczać, że nie kwitną w tym samym czasie. A tak nawiasem mówiąc - to nie chodzi o ten sam okres kwitnienia sensu stricto - a o gotowość znamienia słupka jednej odmiany do przyjęcia pyłku innej odmiany. W przypadku jabłoni (i nie tylko) ta gotowość jest już w fazie białego pąka, a więc niezupełnie rowiniętego kwiatu.agat pisze: GM to jabłko wczesne (z sierpnia), o ile dobrze pamiętam, a np. Szampion październikowe... swoją drogą ciekawe, jak one to zrobią, że się zapylą...? Bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz!
I wszystko na ten tematprzemek-g pisze:astone, w McDonaldzie nigdy nie byłem a tym bardziej nie jadłem.
(...)

Masz prawoSzampiona miałem, zerwałem, spróbowałem i podtrzymuję swoją opinię

astone, dziękuję za wyjaśnienia
przemek-g, jakich odmian jabłka lubisz?
przemek-g, jakich odmian jabłka lubisz?
Serdeczności
Agata
Agata
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
180 st na dworze i zbyt późno na szczepienie. Pewnie masz racje, A na drzewach tony liściastone pisze:Nie bredzisz. Możesz tak zrobić, tyle, że w tym roku już nie zaszczepisz ( chyba, że ktoś Ci podeśle uśpione zrazy GM). Ale możesz kupić jeszcze tej wiosny np. tego Szampiona i go posadzić, a w sierpniu założyc na nim oczka GM (poczytaj posty o okulizowaniu). Nie sprawdzałem czy Szampion zapyla GM, ale skoro tak twierdzisz, to widać wiesz. I będziesz miała drzewko dwuodmianowe. Wg mnie też pasi.agat pisze: Widzę jeszcze takie rozwiązanie, ale nie wiem, czy to w ogóle może się powieść na młodej jabłonce: kupić jabłonkę (najlepiej zapylającą GM, np. szampiona), posadzić i na niej zaszczepić GM? Jeśli bredzę, to proszę ukrócić te moje fantasmagorie

Szczepic możesz spokojnie do maja. Nie widzę najmniejszego problemu. A w tym roku to pewnie nawet do czerwca.
Pozdrawiam serdecznie
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Lex- to co proponujesz nazywa się piractwo. Nie gniewaj się, ale jeśli GM jest objęte licencją, to rozpowszechnianie metodą proponowaną przez Ciebie jest nielegalne. Pani Maria z Zelkowa w ubiegłym roku miała niesamowite kłopoty za rozprowadzanie GM- w rezultacie oddała wszystkie sadzonki dla powodzian i o tej odmianie nie chce więcej słyszeć. Uważaj żeby Ciebie nic przykrego nie spotkało. Od szpiegów aż się roi. Pozdrawiam CięLex pisze:Mogę Ci wysłać sztobry, to sobie naszczepisz. Jablone są trywialne w szczepieniu.
Pozdrawiam serdecznie
ania1590
.Lex pisze: 180 st na dworze i zbyt późno na szczepienie. Pewnie masz racj, A na drzewach tony liści
Szczepic możesz spokojnie do maja. Nie widzę najmniejszego problemu. A w tym roku to pewnie nawet do czerwca.
Oj Lex, Lex. Jeśli nie ma sztobrów, to uśpionych już nie utnie. U mnie od dawna pąki na jabłoniach puściły, a jak sam wiesz, powodzenie szczepienia między innymi od tego zależy, żeby zrazy uśpione były. I w takim sensie napisałem, że na szczepienie już za późno.