Ogród Soczewki cz2
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Soczewki cz2
Ale fajne mają czuprynki , wiosnę masz piękną , bardzo podoba mi się ten biały pierwiosnek .
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I jeszcze dzisiejszy owoc mojej pracy Obwódka bukszpanowa na rabacie z różami. Rabata wymaga jeszcze kilka zabiegów kosmetycznych ale na razie wygląda tak

Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
WITAJ MONIKA
Zakupione iglaki pięknie się prezentują, świetna decyzja i strzyżenie iglaków też fajne .
Monika powiedz czym oddzielasz trawę od rabat. Zagląda
, zaglądam
i jakoś nie mogę podejrzeć. Zastosowałam u siebie kamienie ,ale nie jest to dobry sposób ,za każdy razem trzeba korzystać z podkaszarki. Jeszcze zobaczyłam zrobioną przed wejściem do domu kamienną TERAKOTĘ . Czy kamienie są tylko wkopałaś czy też jakoś zespolone , żeby się nie rozchodziły.
Zakupione iglaki pięknie się prezentują, świetna decyzja i strzyżenie iglaków też fajne .

Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Moniko, bardzo ładne tuje, a bukszpany będziesz miała przy różach.
Biały pierwiosnek też zwrócił moja uwagę
Biały pierwiosnek też zwrócił moja uwagę

Fajnie ta pergolka sie zapowiada. Pokaż jak wygląda rabatka naokolo całego tarasu
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę że ten wypad do ogrodu wcale nie był na kilka minut.Bardzo podobają mi się te tuje na kijku.Świetnie to wygląda i takie w Twoim stylu.Myślę że te różowe hiacynty /ta gromadka/będą w tym roku do przesadzenia bo robią się rozstrzelone.Moje też tak wyglądały i przesadziłam je jesienią.
Myślałam też co posadzić pod kaliną 'Aureum 'czy irysy syberyjskie nie będą przy nie za wysokie.Może dla irysów zrobić oddzielną rabatkę ale za kaliną.A wokół niej posadzić coś niższego tak do 70 cm.Zasłoni jej dół a nie zasłoni żółtych liści,i dobrze żeby była to roślina kontrastująca na początku lata z jej żółtymi liśćmi.Potem jej liście stają się zielone.
Monisiu czy z tych bukszpanów będziesz robić żywopłot ale chyba mówiłaś mi o formowaniu kulek.
Myślałam też co posadzić pod kaliną 'Aureum 'czy irysy syberyjskie nie będą przy nie za wysokie.Może dla irysów zrobić oddzielną rabatkę ale za kaliną.A wokół niej posadzić coś niższego tak do 70 cm.Zasłoni jej dół a nie zasłoni żółtych liści,i dobrze żeby była to roślina kontrastująca na początku lata z jej żółtymi liśćmi.Potem jej liście stają się zielone.
Monisiu czy z tych bukszpanów będziesz robić żywopłot ale chyba mówiłaś mi o formowaniu kulek.
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Jaka to odmiana tego narcyza biało- żółtego?Uroczy jest.I masz hiacynty, moję umarły.
O tych odmianach pisałam u siebie w wątku- Multi Blue, Tentel, Utopia, Frances Rivis i Yuki-no-yoso?oi . Raczej takie z rzadszych
O tych odmianach pisałam u siebie w wątku- Multi Blue, Tentel, Utopia, Frances Rivis i Yuki-no-yoso?oi . Raczej takie z rzadszych

-
- 1000p
Agnieszko ta wiosna trochę taka słabiutka, pojedyncze kwiaty w dość dużym ogrodzie nie robią wielkiego wrażenia. Na fotkach wygląda to o wiele lepiej. Ciekawie i ładnie to zacznie się dopiero w maju. Nie wiem czy tylko u mnie ale pierwiosnki mam po zimie bardzo małe i słabe. Nie mam porównania bo kupowałam je w zeszłym roku wiosną i to była ich pierwsza zima. Tych na nóżcze miałam cztery sztuki w różnych kolorkach i tylko biały wygląda okazale. Fioletowy zabiera się do kwitnięcia a reszty nie widać.
Wiosenko u mnie między rabatami a trawnikiem jest wkopane plastikowe brązowe obrzeże. Dość praktyczne, wygodne przy koszeniu i jak widać nierzucające się mocno w oczy. Osobiście marzy mi się obrzeże z kostki ale na nie się zdecyduję wówczas gdy nie będę poszerzała już rabat. Na działce mam kilka miejsc gdzie wyłożonych kamieniami (ścieżka z tarasu do furtki, opaska wokół domu lub niektórych rabat) Są one zespolone betonem, nie rozchodzą się i nie przerastają trawą.
Beatko dziś gdy sadziłam bukszpany pomyślałam, że taki bukszpan na nóżce fajnie by wyglądał na tej rabacie z różami.
Nie mogę wychodzić na ogród bo mi głupie pomysły przychodzą do głowy
a miałam już nic nie kupować i tak już limit przekroczyłam a to dopiero początek sezonu. Ciekawe czy do końca maja wytrzymam z postanowieniem, że nic już na razie nie kupuję.
Dorbie obydwa zdjęcia pokazują całość dwóch rabat z przodu tarasu Po lewej i po prawej stronie a po środku jest ścieżka z kamieni. Jak dokończę tą rabatę zrobię zdjęcie całości. Miejsca po miedzy i przed bukszpanami planuję wysypać małymi kamyczkami.
Alu ten krótki wypad do ogrodu skończył się po czterech godzinach. Dziś bolały mnie wszystkie mięśnie. A i tak wszystkiego nie zrobiłam. Z hiacyntami to nie wiem czy samo przesadzenie im pomoże, bo ja je już przesadzałam i rok temu też takie chude i zabiedzone były. Może zamiast na jesieni powinnam je wykopać jak przekwitną i zwiędną im liście, przechować w suchym miejscu i wkopać we wrześniu.
Z bukszpanów będzie niziutki żywopłocik, tylko te troszkę wyższe bukszpany, które są na brzegach rabat będą formowane w kulkę.
Jeśli chodzi o kalinę to irysy syberyjskie posadziłabym z boku np po prawej stronie tak trochę przed kaliną, a z przodu faktycznie pasowały by jakieś niższe bylinki lub wolno rosnący krzew o bordowych liściach. Może jakaś mała krzewuszka albo berberys. Przyszła mi do głowy jeszcze tawuła japońska ale o zielonych liściach. Niski liliowiec też by pasował. Właśnie sobie uświadomiłam, że ja przy swojej kalinie też będę musiała skomponować coś podobnego.
Paula nie znam nazwy narcyza, kupowałam go wiele lat temu pewnie w Biedronce. Odmiany powojników faktycznie mało znane tylko Multi blue kojarzę. Zaraz sobie je obejrzę w internecie.
Wiosenko u mnie między rabatami a trawnikiem jest wkopane plastikowe brązowe obrzeże. Dość praktyczne, wygodne przy koszeniu i jak widać nierzucające się mocno w oczy. Osobiście marzy mi się obrzeże z kostki ale na nie się zdecyduję wówczas gdy nie będę poszerzała już rabat. Na działce mam kilka miejsc gdzie wyłożonych kamieniami (ścieżka z tarasu do furtki, opaska wokół domu lub niektórych rabat) Są one zespolone betonem, nie rozchodzą się i nie przerastają trawą.
Beatko dziś gdy sadziłam bukszpany pomyślałam, że taki bukszpan na nóżce fajnie by wyglądał na tej rabacie z różami.
Nie mogę wychodzić na ogród bo mi głupie pomysły przychodzą do głowy

Dorbie obydwa zdjęcia pokazują całość dwóch rabat z przodu tarasu Po lewej i po prawej stronie a po środku jest ścieżka z kamieni. Jak dokończę tą rabatę zrobię zdjęcie całości. Miejsca po miedzy i przed bukszpanami planuję wysypać małymi kamyczkami.
Alu ten krótki wypad do ogrodu skończył się po czterech godzinach. Dziś bolały mnie wszystkie mięśnie. A i tak wszystkiego nie zrobiłam. Z hiacyntami to nie wiem czy samo przesadzenie im pomoże, bo ja je już przesadzałam i rok temu też takie chude i zabiedzone były. Może zamiast na jesieni powinnam je wykopać jak przekwitną i zwiędną im liście, przechować w suchym miejscu i wkopać we wrześniu.
Z bukszpanów będzie niziutki żywopłocik, tylko te troszkę wyższe bukszpany, które są na brzegach rabat będą formowane w kulkę.
Jeśli chodzi o kalinę to irysy syberyjskie posadziłabym z boku np po prawej stronie tak trochę przed kaliną, a z przodu faktycznie pasowały by jakieś niższe bylinki lub wolno rosnący krzew o bordowych liściach. Może jakaś mała krzewuszka albo berberys. Przyszła mi do głowy jeszcze tawuła japońska ale o zielonych liściach. Niski liliowiec też by pasował. Właśnie sobie uświadomiłam, że ja przy swojej kalinie też będę musiała skomponować coś podobnego.
Paula nie znam nazwy narcyza, kupowałam go wiele lat temu pewnie w Biedronce. Odmiany powojników faktycznie mało znane tylko Multi blue kojarzę. Zaraz sobie je obejrzę w internecie.
Pozdrawiam Monika
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, świetne te kulki. Wytrzymałaś 4 godziny na tym wietrze?
Ja tylko 2. Zmarzłam jak diabli.
Obcięłam tylko róże przed domem. Pozostałe czekają. Zostało ich jeszcze 20.
Ja tylko 2. Zmarzłam jak diabli.
Obcięłam tylko róże przed domem. Pozostałe czekają. Zostało ich jeszcze 20.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monisiu ja właśnie mówiłam o Twojej kalinie
U mnie już przy niej rośnie przesadzona budleja,a z boku liliowce .
Berberysy to dobru pomysł zwłaszcza te niskie.Tam u Ciebie jest słońce ,ładnie by się wybarwiały pod kaliną i pasowały do żółtych i zielonych liści.Zwłaszcza wiosną gdy mają czerwone liście i żółte kwiatki,dobrze by się komponowały z żółtymi liśćmi wiosennej kaliny.

Berberysy to dobru pomysł zwłaszcza te niskie.Tam u Ciebie jest słońce ,ładnie by się wybarwiały pod kaliną i pasowały do żółtych i zielonych liści.Zwłaszcza wiosną gdy mają czerwone liście i żółte kwiatki,dobrze by się komponowały z żółtymi liśćmi wiosennej kaliny.
-
- 1000p
Gosia bo ja do tego wyjścia to się specjalnie przygotowałam. Grube spodnie, polar, kurtka zimowa typu misiek opaska na uszy i za łopatę. Nawet czasami było mi gorąco.
Ala ale się dogadałyśmy
Ta opcja o której pisałam w rezultacie może być także u mnie, bo ja czasami jak coś wymyślam to tak po siebie. 
Ala ale się dogadałyśmy

Pozdrawiam Monika
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
To ja się źle przygotowałam. W dodatku wcześniej chyba mnie coś przewiało, bo strasznie mnie korzonki bolą. Nie chciałam nawet zbyt długo siedzieć na tym wietrze.
Faktycznie, te rabaty sa symetryczne, a ja myslalam ze to jedna strona
Własnie mi pasuje taka pergola na narozniku mojego tarasu, zeby slonko nam w lato nie wykanczało po południu

Własnie mi pasuje taka pergola na narozniku mojego tarasu, zeby slonko nam w lato nie wykanczało po południu
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Oj chyba i ja się przerzucą na zakupy w tym sklepie. Tyle tam można kupic tak tanio.No zobaczymy zobaczymy. Teraz będę w mieście to się przejdę, może będzie coś ciekawego
Naprawdę narcyzy przeurocze 

-
- 1000p
Paula narcyzy to dopiera jesienią będą a teraz to wiosenne są i przebrane. Dostawa była gdzieś trzy tygodnie temu, ale może cos dla siebie wybierzesz tylko sprawdz czy cebulki i kłącza są zdrowe.
Dorbie ja mam taras od południowej strony i słońce operuje przez cały dzień. Z jednej strony przyjemnie bo dużo światła wpada do domu ale na tarsie nie zabardzo da sie wysiedzieć. Przy pergoli posadziłam winobluszcz mam nadzieję, że w tym roku się rozrośnie. Dotej pory sadziłam jednoroczne i trochę cienia dawały ale nie za dużo. Ja musiałabym chyba zrobić specjalne zadaszenie ale u mnie chyba się nie da.
Dorbie ja mam taras od południowej strony i słońce operuje przez cały dzień. Z jednej strony przyjemnie bo dużo światła wpada do domu ale na tarsie nie zabardzo da sie wysiedzieć. Przy pergoli posadziłam winobluszcz mam nadzieję, że w tym roku się rozrośnie. Dotej pory sadziłam jednoroczne i trochę cienia dawały ale nie za dużo. Ja musiałabym chyba zrobić specjalne zadaszenie ale u mnie chyba się nie da.
Pozdrawiam Monika