Liliowce -Hemerocallis cz.9
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.8
Jaki jest los tego ogrodu?
Proponuję zajrzeć tu: post Jachu z 6 stycznia 2010r.- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=84
Proponuję zajrzeć tu: post Jachu z 6 stycznia 2010r.- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=84
Chyba się kawką zachłysnęłam :P
I jak tu spokojnie wyczekać tej wiosny?
Grażynko, ja często przeglądam ten wątek.. jak się domyślam.. masz ogromną kolekcję? i pewnie wieloletnie doświadczenia?
I jak tu spokojnie wyczekać tej wiosny?
Grażynko, ja często przeglądam ten wątek.. jak się domyślam.. masz ogromną kolekcję? i pewnie wieloletnie doświadczenia?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- śnieżka
My, miłośnicy roślin, chyba mamy w genach wpisane ciągłe grzebanie się w ziemi i dlatego niecierpliwie czekamy na wiosnę. A jak nie da się nic zrobić w ogrodzie, to chociaż na parapetach uprawiamy zielone. Natomiast zdjęcia i wspomnienia z minionego sezonu pozwalają jakoś szybciej dotrwać do wiosny.
Marta- cieszę się, że zaglądasz często do liliowcowego watku, ale uwaga, liliowce- to zaraźliwa i podobno nieuleczalna choroba.
Moja kolekcja nie jest zbyt duża, no taka raczej śrdenia. Doświadczenia też zbyt wielkiego nie mam, ale jak to mówią, człowiek uczy się do końca życia, a i tak niezbyt mądry umiera.
Marta- cieszę się, że zaglądasz często do liliowcowego watku, ale uwaga, liliowce- to zaraźliwa i podobno nieuleczalna choroba.

Moja kolekcja nie jest zbyt duża, no taka raczej śrdenia. Doświadczenia też zbyt wielkiego nie mam, ale jak to mówią, człowiek uczy się do końca życia, a i tak niezbyt mądry umiera.
Że zaraźliwa to choroba.. przekonałam się ubiegłego sezonu. Szaleńczo jeszcze nie popadłam w `zbieractwo i kolekcjonowanie`, ale gdy widzę takie fotki , a później okazje na półkach, to wiadomo, chce się więcej. Nie sposób odmówić im uroku , rzecz polega tylko na tym by zgromadzić /z wiadomego i wszechobecnego braku miejsca/ te najbardziej `chciane` i wymarzone. Każda kolejna sztuka to jak trofeum
Ja mam tylko kilkanaście odmian, dwie stare, a reszta to ubiegłoroczne `żniwo` :P Kilku z pewnością sobie jeszcze nie odmówię. A odmawianiu sobie z pewnością nie służy ten wątek, i o to chodzi

Ja mam tylko kilkanaście odmian, dwie stare, a reszta to ubiegłoroczne `żniwo` :P Kilku z pewnością sobie jeszcze nie odmówię. A odmawianiu sobie z pewnością nie służy ten wątek, i o to chodzi

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko-śnieżko a gdzie podpisiki? Skąd mamy wiedzieć co wpisać na swoje listy chciejstw?
Ja chętnie bym widziała u siebie 1,3,4 i ostatni

Ja chętnie bym widziała u siebie 1,3,4 i ostatni

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Grażynko i tak wstawiaj proszę każdego dnia kilka a wiosna jakoś szybciej nam się przybliży.
Na taki dzień jak dzisiaj / mżawka i zimno / takie widoki ogrzewają serducho.
To dla nas zielonych jak balsam dla duszy.
Na taki dzień jak dzisiaj / mżawka i zimno / takie widoki ogrzewają serducho.
To dla nas zielonych jak balsam dla duszy.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
1. Oj tak- odmawianiu sobie nie służy ten wątek zupełnie.
Marta- mam nadzieję, że zobaczymy fotki Twoich liliowców.
2. Już naprawiam błąd i daję nazwy do fotek
1. Druid's Chant
2.Dragon Pinata
3.Dan Mahony
4.Caught By Surprise
5.Blackberry Candy
6.Awesome Blossom
7.All Fired Up- evergreen, ale świetnie zimuje
8.Fooled Me
3. Grażynko, ale ja także liczę na Twoje fotki liliowców- przecież masz ich bardzo dużo. Wspólnymi siłami może uda nam się przegnać tę zimę. U mnie wczoraj cały dzień zadyma, a dziś leży sobie z 15 cm tego białego... brrrr

Marta- mam nadzieję, że zobaczymy fotki Twoich liliowców.
2. Już naprawiam błąd i daję nazwy do fotek
1. Druid's Chant
2.Dragon Pinata
3.Dan Mahony
4.Caught By Surprise
5.Blackberry Candy
6.Awesome Blossom
7.All Fired Up- evergreen, ale świetnie zimuje
8.Fooled Me
3. Grażynko, ale ja także liczę na Twoje fotki liliowców- przecież masz ich bardzo dużo. Wspólnymi siłami może uda nam się przegnać tę zimę. U mnie wczoraj cały dzień zadyma, a dziś leży sobie z 15 cm tego białego... brrrr
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
A ja się ciesze z tej pierzynki, nawet dzisiaj nagarniałam śnieg na kiełki tulipanów
bo w przyszłym tygodniu ma mrozić do -20. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!
U nas spadło dzisiaj ok 20cm śniegu, przynajmniej rośliny przykryło, jak mają być mrozy. Luty, to jest tylko luty i nie ma co spodziewać się upałów, chociaż słoneczko już coraz wyżej. Wszystko co najlepsze jest przed nami. Jak ostatnio był mróz - 20, a nie było śniegu, było gorzej.
Kilka moich siewek liliowców.
Pozdrawiam
Ismena

U nas spadło dzisiaj ok 20cm śniegu, przynajmniej rośliny przykryło, jak mają być mrozy. Luty, to jest tylko luty i nie ma co spodziewać się upałów, chociaż słoneczko już coraz wyżej. Wszystko co najlepsze jest przed nami. Jak ostatnio był mróz - 20, a nie było śniegu, było gorzej.
Kilka moich siewek liliowców.
Pozdrawiam
Ismena

- śnieżka
Grażynko, bardzo ładne siewki. Najbardziej mi się spodobała ta pierwsza- taka radosna.
Szkoda, że ten śnieg dopiero teraz spadł. W minionym tygodniu miałam bardzo niskie temperatury i silny wiatr. Bez okrywy śnieżnej mogło sporo szkody narobić.
Szkoda, że ten śnieg dopiero teraz spadł. W minionym tygodniu miałam bardzo niskie temperatury i silny wiatr. Bez okrywy śnieżnej mogło sporo szkody narobić.
Kolory jak balsam dla oczu i duszy. U mnie mróz trzyma, a śniegu nie za wiele. Wywołujmy tę wiosnę wspólnymi silami.
Pozdrawiam. Krystyna.
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
Ismenko, cieszysz oczy zdjęciami
gdybym chciała wiosnę te 2 pierwsze kupić, to wystarczy jak podrzucę te zdjęcia, czy jakoś ponumerowane je masz ?
Śnieżki ostre kolorki też podnoszą na duchu
u nas śnieżko też wiatr dał się we znaki.

Śnieżki ostre kolorki też podnoszą na duchu

u nas śnieżko też wiatr dał się we znaki.
- śnieżka
Ciekawe jak to się odbije na roślinach- oczywiście najbardziej niepokoję się o niektóre liliowce. Boję się, że taka puchowa, szczelna pierzynka na zmarznięte ostatnio liście, po dłuższym zaleganiu, może przyczynić sią do zagniwania nasady pędów.