do kwietnia włącznie siejemy tylko królową majowych: ładna, dobrze rośnie, smaczna - same zalety. z odmianą tej sałaty jest dokładnie jak z kobietami przed zamążpójściem.
na upały mogą byc: appia, dippego. na forach motoryzacyjnych "honda żondzi", z sałatą na upały jest znacznie gorzej coś wybrac
wątek powstał w marcu, a o tej porze roku siejemy to na co mamy ochotę...
Witam. czy może mi ktoś powiedzieć co dzieje się z moją sałata, światła i wody jej nie brakuje, może ma światła lub wody za wiele, ma za ciepło, za zimno, brak jej jakiegoś składnika, choruje na coś, czy jakiś szkodnik ją niszczy?? poczerwieniała mi skubana tydzień po tym ja przeniosłem ją z jednego do drugiego tunelu środki widzę że ma jeszcze zdrowe, jak mam ją ratować, proszę o porady. zdjęcie poniżej w linku
moja odmiana to też królowa majowych, na noce zamykam tunele, średnio jest tam w nocy 10 stopni, jak na sałatę to chyba w zupełności wystarczy, bo pomidory smigają jak szalone...
Mojej siostrze w tunelu z pomidorami tez tak sie zabarwiła Królowa Majowych, ja mam te same sadzonki pod włókniną i mają "normalny" kolor. Może to wpływ pomidorów, składu gleby...
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
U mnie tak samo "Królowa Majowych" wygląda, zmieniła kolor jeszcze na rozsadniku podczas hartowania ( kolor liści miała decydowanie ciemniejszy, przypominała odmianę kędzierzawą dębolistną ) . Teraz jest w tunelu razem z pomidorami i środki są już zielone. Sałata chyba zareagowała na któryś z czynników atmosferycznych chłód, nadmiar słońca ???
Ja też już jem sałatę z tunelu ,jedna z tych które kupiłam nie bardzo mi smakuje tylko która to nie oznaczałam ich bo i jak, mam 20 odmian podpisanego pomidora.
obserwuję co dzień swoją sałatę i sądzę że ta odmiana po prostu nie lubi nadmiaru ciepła. Na przełomie kwietnia/maja kiedy zbierałem pierwsze tegoroczne plony sałata rosła świetnie w nieogrzewanym tunelu, żadnych przebarwień, żadnych złych reakcji na chłód, nawet majowy przymrozek zbytnio jej nie zaszkodził, a koniec maja kiedy jest upał w tunelu, to widocznie jej nie służy, trzeba chyba poszukać dla sałaty chłodniejszego miejsca, lub zrobić jej półcień
mało jest odmian przeznaczonych do uprawy letniej w tunelu.Polecam mimo wszystko lekturę drugiej strony opakowań,choć wiem ,że to ekscentryczne podejście
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami