Zbieranina Wiśni

Zablokowany
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zbieranina wisni

Post »

Phacops Wiesz, myślę, że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". I rozumiem, że czekać tyle lat tylko na kwiatka to rzeczywiście nie ma co. No i w sumie po co takiego hodować jak jest tyle rodzajów, które kwitną chętniej? Dodatkowo trzeba uwzględnić, że trzeba pewną przestrzenią dysponować no i fakt, że stanowisko letnie a zimowe to jest u mnie różnica dwóch pięter - i śmigaj tu z takim wte i wewte... Plantacji kolumnowców to raczej zakładać nie będę. Ale już mam te parę sztuk, to co będę fochy stroiła, że kwiatka puścił ;:306

Żaneta i Asia, dzięki :)

Marek (jeśli dobrze dokopałam się do imienia :) ) Te dwie już mam, rozpatruję jeszcze 6 innych pozycji Gymnocalycium. Wiesz, biorę tyle, ile dam rady udźwignąć, na moją miarę. Nie mogę powiększyć kolekcji o 300 sztuk naraz, bo nawet teraz tyle nie mam ;:306 ! Poza tym dokopałam się informacji, że te dwie wschodzą dość szybko, więc jakaś szansa jest, że coś wyjdzie i nie będzie wstydu ;:131

Gosia, Cleistocactusy mi kwitną jak jeden mąż, co roku. Podobno potrzebuje przynajmniej kilku godzin pełnego słońca, żeby kwitł.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tam, pierwsze trzy lata to w jednej kuwetce upcha się kilkadziesiąt pozycji. A potem to zawsze "się zobaczy" ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niby tak, ale sam znasz sprawę: w tym roku kuwetka, za rok kuwetka, za dwa lata kuwetka, a potem to chyba musiałabym od sąsiadki kawałek pola odkupić, żeby mieć to gdzie postawić :;230 Póki co się wprawię, przypomnę sobie jak to było, a potem... kto wie... ;:204
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

wisnia897 pisze: Nie mogę powiększyć kolekcji o 300 sztuk naraz, bo nawet teraz tyle nie mam ;:306 !
Możesz, tylko jeszcze o tym nie wiesz :;230
Ja, zaglądając tutaj po raz pierwszy, miałam 30 sztuk. Po jakichś 2-3 latach przebywania z tymi tutejszymi szaleńcami kolekcja zwiększyła mi się o zero sztuk. Zero dopisane na koniec do tej trzydziestki :wink: Tez myślałam, że to nie będzie możliwe
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ jestem tego całkowicie świadoma! Od kilku lat zakładam limit kaktusowa, parę lat temu "max 100" rok później "zejdę do 100", w zeszłym roku było "zejdę do 200", po czym oddałam w dobre ręce 15 kłujaków, a nazbierałam około 40 nowych ;:306 Jak się okazuje co roku, zamiast zmniejszyć liczbę kaktusów, zwiększam dopuszczalny limit... :;230 Powiększanie zbioru - to absolutnie nieuniknione, ale mieć dwa razy więcej na końcu sezonu, niż na początku wykluczam ;:306 Ale mieć dwa razy więcej niż parę lat temu, to zupełnie inna sprawa... ;:204 :;230
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Sam mam metrowego pokręconego cerusa to i wiem ze po nim nie mogę się spodziewać nic więcej.Jest on bo jest ma ze 20 lat i sobie rośnie. Chodzi raczej o kwestie takie iż pewne gatunki i rodzaje potrafią całkiem efektownie kwitnąć.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Nooo, Monika - styczniowe wskrzeszenie to jest po prostu ;:7
Chociaż poczułam się lekko skołowana ilością pupili, jaką podałaś,
to z drugiej strony już wiem, jakie kaktuski mi się podobają,
i że jednak mi się podobają :lol:
Ale muszą kwitnąć !!
A najlepiej, żeby miały kolorowy 'wianuszek' na 'głowie' ;:170
Piękna kolekcja ;:180
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phacops pisze:Chodzi raczej o kwestie takie iż pewne gatunki i rodzaje potrafią całkiem efektownie kwitnąć.
Oczywiście, dlatego też cereusy zazwyczaj się ma, bo skądś przyszły i po prostu sobie u nas są. Raczej nikt ich nie zbiera tak jak Gymnocalycium, Echinopsisów czy innych.

Ewa, dziękuję Ci bardzo, cieszę się, że Ci się podoba. Wianuszki już wkrótce :)

Rozpoczynam sezon na stanowisku letnim. Dzisiaj stawiam stół na balkonie i wylądują tam pierwsze sztuki.
Zimą ?posprzątałam? trochę w kolekcji. Większa część roślin przeskoczyła z okrągłych doniczek do kwadratowych. Muszę jeszcze dopasować elementy sprawujące funkcję podstawek. Odłożyłam kilka roślin do odmładzającego cięcia wiosną. Część kępiastych roślin zmniejszyłam, ?ogoliłam? je trochę z odrostów. Pozbyłam się kilku kolumnowców i większości opuncji, z tych drugich zostawiłam sobie tylko 4 małe sztuki. Pozostałych strat w roślinach mam sztuk 4. To wszystko pozwoliło mi trochę ?ścisnąć? kolekcję na stole i zrobić trochę wolnego miejsca na nowe rośliny. Zobaczę, co Panowie i Panie z forum będą mieli z nadwyżek, prawdopodobnie będę się tam rozglądać. Być może w tym roku dodatkowo zaopatrzę się w parę dodatkowych haworcji, z kupionymi na próbę dwoma udało mi się dogadać.

Żeby nie było bez obrazków, na rozpoczęcie pokażę roślinę, która raczej nie zakwitnie, dlatego wiosną, póki brak kwiatów gdzie indziej, możemy rzucić okiem na jej ciernie. Roślina popularnego i znanego wszystkim gatunku, Echinocactus grussonii. Dla porównania, ten mały dyngs w mało artystycznej doniczce to Sulcorebutia langeri.
Obrazek

Pozdrawiam wiosennie :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowny fotel ;:oj . Czemu sądzisz, że Ci nie zakwitnie? W ostatnie wakacje u mojej znajomej zakwitł (Miał takie żółte kwiatuszki), a jest mniejszy niż Twój.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43

Post »

wisnia897 pisze: Odłożyłam kilka roślin do odmładzającego cięcia wiosną. Część kępiastych roślin zmniejszyłam, ?ogoliłam? je trochę z odrostów.
To oczywiście rzecz gustu, ale nie lubię odrywać odrostów, nawet z tych egzemplarzy, które produkują ich na potęgę - kępy mają swój niezaprzeczalny urok :)
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Piękny Echinocactus, uprawiasz go od małej kulki?
Chyba już wiekowy?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skarpetka, mi się zawsze wydawało, że gruson kwitnie będąc w wielkich rozmiarach i zacnym wieku. Niech mnie ktoś oświeci, jeśli się mylę. Dla mnie to zawsze była roślina, którą się ma ze względu na charakterystyczne uciernienie, a nie ze względu na jakiekolwiek kwitnienie.

Konrad Ja też zazwyczaj nie lubię odrywać odrostów, jednak w tym roku porządkowanie tego, co mam było dosyć brutalne, przyznaję. Ale też nie ?ogoliłam? tych kęp do pojedynczego członu, po prostu teraz mam mniejsze kępki :wink:

bool Tata go kupił około 25 lat temu jako małą kulkę. Ja zajmuję się nim, odkąd Tato przekazał mi to hobby 13 lat temu.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Śliczniutki. Nie da się powiedzieć, że nie. No i po prostu trzeba mieć grusona u siebie. Sam mam dwa choć większy połowy tego chyba nie ma. Z drugiej jednak strony, nawet jeśli zakwitnie to poniższy 'Dawid' bije go kwiatami na łeb na szyje ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

W mojej kolekcji nie ma grusona ale tłumaczę się moim skrzywieniem na Amerykę Południową przez co Meksyku u mnie nie ma prawie wcale. Najmniejsze grusony jakie widziałem z kwiatem miały jakieś 20-25cm i były trzymane w parzenisku. Miały tyle słonka ile to u nas tylko możliwe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43

Post »

Swojego grusona mam od nasionka, robi się większy z każdym sezonem. To będzie ciekawa chwila w rozwoju mojej kolekcji, gdy zakwitnie :)
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”