Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Post »

Domimika - Jeżeli to przędziorki, to muchołówka może z tego wyjdzie, zależy to głównie od tego, w jakim teraz jest stanie :wink: Natomiast, jeśli chodzi o zimowanie, to muchołówki teoretycznie powinno się zimować, w naturze mają okres spoczynku, więc hodowcy również starają się im go zapewnić. Jednak ja swoich muchołówek nie zimowałam przez dwa sezony, a rosną naprawdę ładnie, nie widzę, żeby miały jakieś mniejsze pułapki z tego powodu, kwitną, a nawet się dzielą. Ale fakt: od jesieni do wiosny były doświetlane, więc myślę, że to też miało wpływ na ich kondycję :wink: Co do rosiczek, to niektóre gatunki się zimuje, a niektóre nie :) Generalnie zimuje się gatunki rosiczek z grupy zimnolubnych, na przykład te, które rosną w Polsce. Natomiast gatunki tropikalne nie potrzebują okresu spoczynku.
Wiec jeśli masz warunki na zimowanie muchołówki to warto ją przezimować, ale jeśli miejsca brak to wystarczy (moim zdaniem, wg własnego doświadczenia) ją doświetlić i też spokojnie dotrwa do wiosny :roll: a co do rosiczek, to zależy, jakie posiadasz gatunki :)

zeberka4 - dziękuję bardzo i cieszę się, ze roślinki się podobają :P Tak jak zacznie się hodowlę owadożerów, to potem chce się ich tylko więcej i więcej... A maluszki możesz dokarmiać mlekiem w proszku, lub pokarmem dla rybek, żeby szybciej rosły :wink: Tylko przy tym zabiegu uważaj, żeby nie przesadzić z ilością, bo może pojawić się pleśń :cry:

A tutaj zdjęcie niezimowanych muchołówek, które niedawno zostały rozsadzone, bo jedna z nich się podzieliła :P
Obrazek
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Piękne damy ;:138 ;:138 ;:138
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Naprawdę cudowne. Mnie się właśnie marzy muchołówka od dosyć dawna. Na razie to mam tłustoszka i te rosiczki.
Masz rację...już zamówiłam co nie co owadożernych :D a może Ty masz jakieś do odstąpienia?
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna kolekcja owadożernych.
Tak się przyglądam tym roślinom od jakiegoś czasu, jednak dalej warunki jakie należy im zapewnić mnie przerażają. Jak na razie mam rosiczkę z nasionka w in vitro,a nawet ostatnio to już 2 rosiczki ;:138
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

zeberka4 - Myślę, że kilka roślin by się znalazło :wink: Nie wiem, czego konkretnie szukasz, ja mogę Ci zaoferować młodą kapturnicę
purpurea ssp venosa, i jakąś młodą kapturnicę o bliżej nie określonej nazwie, której zdjęcie większego okazu znajduję się na stronie 7. Myślę, że jakaś muchołówka "red green" by się też znalazła. Potem ewentualnie pływacz sandersonii no i tłustosz "weser" :wink:. I oczywiście rosiczki - capensisy :roll:

tom_mix - Wbrew pozorom hodowla owadożerków nie jest aż tak trudna. Owszem zdarzają się takie uparte egzemplarze, które za nic w świecie nie urosną, ale jednak większość tych roślin przy zapewnieniu odpowiednich warunków odwdzięcza się pięknymi, mięsożernymi pułapkami :)
A w hodowli malutkich rosiczek życzę samych sukcesów no i przede wszystkim powodzenia ;:128
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Olu to ja piszę pw :D
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Dawno nikt się tu nie odzywał, a ja potrzebuję rady kogoś, kto się zna na rzeczy. Olu, coś się dzieje z moim dzbanecznikiem. Pomijając już fakt, że do tej pory ani jednego dzbanka, to łodyga od dołu chyba usycha. Dolne listki żółkną i usychają, ale myślałam, że to dlatego, że są najstarsze i już były na roślince dość długo. Przynajmniej raz dziennie zraszam. Od góry wyrastają coraz to nowe liście i nie wiem, czy z tą łodygą tak po prostu już jest, czy może powinnam uciąć i spróbować ukorzenić czubek? Poniżej zdjęcie, mam nadzieję, że czytelne i będziesz mogła mi coś doradzić, szkoda byłoby zmarnować roślinkę :(
Obrazek
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Witaj Dominiko :D hmm Twój dzbanecznik faktycznie nie wygląda zbyt dobrze... Myślę że głównym czynnikiem jest tutaj zbyt mała wilgotność powietrza. Jeśli nie wytwarza dzbanków już od pewnego czasu i zaczyna zasychać to myślę że to będzie tego przyczyną. I podłoże, w którym rośnie też nie wygląda za ciekawie... czy jest to kwaśny torf? Czy zwykła ziemia dla kwiatów? Jeśli dzbanecznik jeszcze żyje, a łodyga nie jest przesuszona, ani też nie zaczyna gnić, to umieść roślinę w jakimś przezroczystym naczyniu i zraszaj kilka razy dziennie. I najlepiej będzie też, jak go przesadzisz to KWAŚNEGO torfu z odrobiną perlitu i piasku.
Myślę, że po takiej reanimacji roślinka powinna powoli odzyskiwać kondycję :wink:
PS- - liście, które są już zasuszone najlepiej odciąć, żeby nie pojawiła się na nich pleśń, bo to dodatkowo osłabi roślinę :wink:

A ja korzystając z okazji przedstawiam Wam moje nieco podrośnięte owadożerki:

Obrazek
Nepenthes 'Ventrata'

Obrazek
Nepenthes 'Hookeriana'

Obrazek
Napenthes "Sanguinea"

Obrazek
I zbiorowe

Obrazek
Heliamphora x midoxa - dość wymagająca i kapryśna roślinka, jednak powolutku sobie rośnie :)

Obrazek
Cephalotus follicularis

Obrazek
Tłustoszowe przedszkole

Obrazek
Drosera prolifera - dorosła sadzonka z niewiadomych przyczyn padła...
jednak utrzymało się kilka malutkich sadzonek, które ładnie sobie rosną

Obrazek
I na dobre zakończenie capensisowa dżungla :roll:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p
Od: 10 lip 2011, o 14:07

Post »

Bardzo ciekawe roślinki :D i oryginalne hobby ;:138 .
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne owadożery:) Widzę, że w akwarium sa trzymane:)
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Dziękuję za odpowiedź, wiem, że wilgotność jest zbyt mała, ale lepszych warunków nie dam rady mu stworzyć. Stoi na talerzu z keramzytem i wodą, ale zaczynam wątpić, czy to w ogóle coś daje :roll: Zraszam kilka razy dziennie i rośnie w kwaśnym torfie, specjalnie przeznaczonym dla dzbaneczników. W dodatku kilka dni temu zaczęła z boku wyglądać z ziemi nowa roślinka. Wydaje mi się, że bez akwarium dzbanków nie uda mi się wyhodować :( Jak patrzę na Twoje roślinki i na mojego biedaka, to mi się serce ściska :cry:
Strasznie podoba mi się Twoja Heliamphora, piękna jest. Inne roślinki oczywiście także są piękne ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Tak, heliamphora całkiem ładna. I zadbane dzbaneczniki, widać, że się o nie troszczysz :wink: .
A co do dzbanka Dominiki to jeśli jakiś popularny dzbanek, to raczej nie problem wilgotności a raczej ilości światła. Zwykle nie dzbankują, gdy mają go niedobór. Nadchodzi zima, więć teraz raczej ciężko o dzbanki będzie, na wiosnę raczej. Na jakim parapecie stoi? A ziemia wygląda faktycznie dziwnie...
pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olka, ale Ty masz cudowne dzbaneczniki ;:167 a ta rosiczka, jak marzenie.

Powiedz mi jeśli mój dzbanecznik ma dość świeżą ziemię, a na górze zrobiła się skorupa to czy przesadzić całość czy tylko wymienić wierzchnią warstwę podłoża. Myślałem też nad zamiana torfu na sam mech, albo dół torf, góra mech. Jak sadzisz ? Co będzie najlepsze?
Pozdrawiam Tomek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Ale masz ciekawe roślinki owadozerne ;:138
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Olu
Owadożerce cudne ;:138 ;:138
Piękne wyglądają w tym meszku :tan :tan
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”