Świetne

Kupowałeś je bezpośrednio u Breuera ? Kiedyś widziałem zdjęcia na jakimś zagranicznym forum, że wysyła on ładne rośliny ale tak dużych się nie spodziewałem

Dokładnie tak pomyślałem, bardzo fajnie, że się wycieczka opłacała - eh...żeby ze "wschodu" było bliżejdiacon pisze:Tak kupowałem osobiście. Niestety właściciela nie było tylko, jakiś znajomy pana Ingo Breuer nas ugościł. Przy zakupach wybierałem najbardziej dorodne i zdrowe rośliny. Wszystkie okazy danego gatunku w jednej cenie więc zamawiając przez internet można otrzymać 3 razy mniejsze okazy niż ja kupiłem.
U hybryd raczej istnieje jedna, konkretna nazwa przyporządkowana jednemu, konkretnemu mieszańcowi no nie? Na tej podstawie 'Jonson's Gold' to nie to samo co 'Unikum' czy 'Harlekin' bo i jaki sens miałoby nadawanie kilku nazw tej samej krzyżówce - chyba tylko po to by na siłę tworzyć nowe hybrydy. Takie jest moje zdanie.moritius pisze:Chamaelobivia 'Johnson's Gold' (znana również pod nazwami 'Unikum', 'Papagei', 'Harlekin', 'Twinkling Star')
Przecież nie tylko kwiaty decydują o wyglądzie rośliny. Wystarczy, że komuś uda się wyprodukować roślinę np. o brązowych końcówkach cierni i już jest powódmoritius pisze:No cóż - wszystkie nazwy, które tam wymieniłem wyświetlają rośliny o takich samych kwiatach