Storczyki Storczykowej cz. 4

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 4

Post »

Alusia61 pisze:To bardzo przykre.
Dusia wstaw zdjęcie to zobaczymy wszyscy razem i może ktoś coś wymyśli.
Vandzia ogólnie jest zdrowa, wszystkie liście ma zielone, dopiero na usychających, żółtych liściach były plamy, ale może ona po prostu w taki sposób zrzuca liście... Nie miała jak złapać choroby, bo odkąd ją kupiłam ponad 4 lata temu, ciągle jest na tym samym oknie, wszystkie Vandy, które mam i miałam, byly zdrowe. Może ma te plamy od jakiegoś składnika w wodzie lub od braku nawozu, tego nie wiem. W kadym razie wygląda bardzo staro, bo ma niewiele liści (rośnie wyjątkowo powoli nawet jak na Vandę), zdrewniały trzon i dopiero na dole korzenie. Kwitnie raz na 2 lata, bo tak powolny jest jej wzrost, że nie ma gdzie puszczać pędów. Inne Vandy rosną bardzo szybko i mimo braku nawozu puszczają nowe liście dużo większe niż te, które im wyrosly zanim je kupiłam.
Reni4 pisze:Witaj...Masz cudowną kolekcję ..a i serducho do tego:) ;:138
Chciałabym choć moje maluchy uchować z parę lat):Pozwolę sobie zapytać Cie o radę...czy po przekwitnięciu trzeba je przycinać...jeśli tak to w jaki sposób..???Możesz mi doradzić?Proszę.
A jakie w ogóle masz storczyki? jeśli Phalaenopsis, to po przekwitnięciu można skracać pęd, ale nie trzeba. To zalezy od odmiany i od wyglądu pędu. Bo jedne lubią się przedłużać, inne nie. Niektore Phal., szczególnie te o drobniejszych kwiatach, moga się przez ileś miesięcy przedlużać. Zostaw pęd jakiś czas po przekwitnięciu: jeśli zacznie rosnać, zostaw go i pozwól rosnąć dalej, jeśli zacznie schnąć, skróć tuż pod miejscem, gdzie był najniższy kwiat, jeśli oczka (takie łuski na pędzie) są zeschnięte, możesz obciąć cały pęd. Jak pęd żółknie cały, to też nalezy go obciąć. Ale każdy storczyk jest inny i niektórym od razu usycha pęd, a inne mogą się przez ileś miesięcy przedłużać, rozgałęziać lub nawet puszczać keiki, czyli nowe rośliny.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję ślicznie..no właśnie jeden się przedłużał i zakwitł ponownie a drugi zaczął obsychać na końcach):Ja dopiero zaczynam z nimi przygodę..i jak na razie to nie wiem co mam :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdopodobnie masz Phalaenopsis. Mogłabyś pokazać ich zdjęcia?
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawiłam ..jakbyś mogła zerknąć:))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie je wstawiłaś? Masz jakiś swój wątek?

Edit:
Weszłam do linku w twojej stopce, znalazłam zdjęcia. To są Phalaenopsis, wyglądają całkiem dobrze i mają piekne kwiaty.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za pomoc ..na fotkach są jeszcze kwitnące..to z przed świąt...teraz kwitnie tylko fioletowy na samych końcach):
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak wyglądają ich korzonki? Jak często je podlewasz? Napisz coś więcej o twoich sposobach uprawy. Jak chcesz, to możesz sobie załozyć swój własny wątek w dziale storczyki i tam pokazywać i opisywać swoje Phal.

A dzisiaj się udałam do LM i obi, chciałam kupić sobie Vandę, ale niestety nie było :(. Nic nie kupiłam, bo nawet Phal. był bardzo mały wybór i takie już przekwitnięte rośliny. Może na wiosnę coś więcej będzie. bardzo chcę Vandę, najlepiej pomarańczową lub brązową w kropki.
Dzisiaj zakwitł mój biały Phal. z mazami :). Bardzo się zdziwiłam, jak podeszłam do okna i tam takie cudeńko. Porobiłam mu zdjęcia, zaraz wstawię.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia kwitnących Phalaenopsis:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WOW ale dałaś po oczach..jak ja bym miała taką kolekcję to dopiero miałabym się czym pochwalić):
Ja podlewam bardzo mało..po kieliszku wody jak widzę że korzenie zbielały...co dwa tygodnie robię im kąpiel z odżywką...na 30min..i jak na razie tyle..mam je dopiero pierwszy sezon więc wiele nie mam do powiedzenia..):
Ten fioletowy kwitł mi już drugi raz..na tych samych pędach wypuszczał dalej nowe pączki..
Teraz czekam na te dwa pozostałe jak się będą sprawować..
Na złożenie nowego wątku to ja już czasu nie mam...a i mam ich tylko trzy więc nie ma co więcej pokazywać..):Dopiero się uczę jak je uchować.. :wink:
Wanda jest cudowna ..może kiedyś przy okazji kupię ją gdzieś..ale jak na razie to nie mam gdzie ich trzymać:)Z Tym co mam już jest problem.. ;:223
Wiem że są piękne i warte zachodu ale na razie poczekam jak te mi się będą chować...:)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Dusiu wszystkie cudne ;:138 ale ten biały z mazami ;:224 to dopiero cudeńko takiego tez mi brakuje w mojej kolekcji co wiosną będę musiała nadrobić ;:224
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co 2 tygodnie z nawozem to za często, nawóz najlepiej stosowac gdzieś raz na 1,5 miesiąca. Jak jest za dużo nawozu, to dochodzi do zasolenia korzeni. Ja podlewam może raz na 2 tygodnie podlewaczką, używam wody ze studni. Woda wycieka na podstawki i storczyki ją wypijają. Nawóz daję może co 1,5-2 miesiące, moje pierwsze storczyki straciłam od przenawożenia, więc teraz uważam. Na nawozie musi pisać, że jest do storczyków.

A biały z mazami to jest cudo :). bardzo długo szukałam takiego storczyka, zanim go przypadkowo spotkałam będac na wakacjach. Lubię tą roślinę, choć kwitnienia sa bardzo skromne. Kupiłam go z duża ilością pąków, a obydwa moje kwitnienia miały tylko po 4 pąki. Ten Phal. był w pewnym momencie zdechlaczkiem, bo dostał plam i musiałam mu obciąć wszystkie dolne liście, zostały mu tylko 2 gorne, potem wyrósł nowy i teraz idzie jeszcze jeden, storczyk się zabiera i teraz kwitnie. Ostatnio kwitł w wakacje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Cudowne! Szczególnie ten leciuśko brzoskwiniowy ;:138
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Pierwszy ma niesamowitą ważkę - bosko wygląda ;:167 Drugi śliczniutki ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę, że wam się podobają :). Też lubię te storczyki. Białego z mazami, bo jest oryginalny i rzadki, tego drugiego, bo był bidą z przeceny, którą udało mi się odratować i doprowadzić do kwitnienia. Bardzo mnie cieszy, że tak się zabrał. Urósł z niego ogromny storczyk, dobrze przekoreniony.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bajkowe kwitnienia w pięknym obiektywie ;:138 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”