Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus spreżysty - choroby i szkodniki

Post »

Witaj Norbercie76. Jak zwykle dziękuję za wsparcie :D Korzenie były suche, tak samo jak to podłoże produkcyjne ;:oj Cud, że bryła korzeniowa jeszcze była żywa. Natomiast nowe podłoże było mokre, ponieważ otworzyłam nowe opakowanie. Dlatego też wczoraj nie podlałam. Teraz sprawdziłam, podłoże jest dobrze wilgotne. Stare podłoże otrzepałam, prawie całe. Trochę zostało, bo bałam się uszkodzić korzenie. No i postawiłam na parapecie południowo-wschodnim. Teraz słońca jak na lekarstwo, to chyba będzie dobrze. A, tak przy okazji zapytam o fikusa pnącego. Wiem, że to nie ten wątek. Czy też obowiązuje zasada, by podlewać go mniej w czasie zimy? Zraszać też się boję, bo chłodniej jest.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli były suche korzenie, a tylko wilgotna nowa ziemia, to można podlać.
Co do drugiego, to w tym okresie lepiej pozwolić delikatnie przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
polyken
50p
50p
Od: 6 sty 2017, o 17:45

Post »

Cześć
Szukam pomocy dla moich fikusów, zakupiłem ostatnio dwa małe fikusy sprężyste i w domu przesadziłem je do jednej doniczki.
Przez pierwszy tydzień czuły się świetnie, nowe liście zaczęły szybko rosnąć, fikusy były w pełni zdrowe.
Niestety wyjechałem na 2 tygodnie i dałem je pod opiekę znajomej, która miała je raz podlać, ale przy okazji zasłoniła okno w pokoju...
fikusy stały w głębi pokoju i przez około 10 dni miały światło tylko przez zasłonę.
Dodatkowo ogrzewanie było wyłączone więc temperatura spadła z powiedzmy 25 stopni do 15.
Po przyjeździe zastałem liście jak na pierwszych dwóch zdjęciach, ostatecznie liście odpadły.

Obrazek

Obrazek

Przestawiłem fikusa bliżej okna (zachodnia strona), tą samą stroną w którą był wcześniej skierowany,
wlałem mu małą ilość wody, przetarłem liście i co jakiś czas zraszam je wodą.
Jest teraz bliżej kaloryfera, i nie jest narażony na przeciągi.
Niestety jak widać na kolejnych zdjęciach następne liście zaczynają chorować.
Mija tydzień odkąd się nim zajmuje i nie wiem czy jego stan wynika z ciągle złych warunków czy
dostał na tyle w kość przez te dni bez światła, że ciągle się to na nim odbija.

Obrazek

Obrazek

dodatkowo niektóre liście są opadnięte:
Obrazek

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zostały przemarźnięte, to nie ma żadnego lekarstwa. Albo dojdą do siebie albo nie. Część liści na pewno zgubią. Musisz dać im kilka tygodni w stałych warunkach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
polyken
50p
50p
Od: 6 sty 2017, o 17:45

Post »

Dzięki za info, czyli właściwie na ten moment nic z nimi więcej nie robić tylko czekać.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zakupiłam taki oto fikus sprężysty:
Obrazek

Zauważyłam na jego liściach białe drobne plamki. Czy to normalne u tych fikusów czy też to oznaka jakiejś choroby / szkodników? Nie zauważyłam aby coś na nim / w ziemi grasowało... Ma założoną na wszelki wypadek pałeczkę owadobójczą do podłoża, zawsze tak robię po przyniesieniu nowych roślin do domu.
Obrazek

I czy mam go jak najszybciej przesadzić do odpowiedniego podłoża czy czekać do wiosny? Trzymam go na sucho bo w tym podłożu boję się przelania...
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, co to za białe kropki.
Natomiast nie możesz trzymać całkowicie na sucho, zimą ziemia powinna tylko delikatnie przesychać. Możesz delikatnie podlać od czasu do czasu, tylko wyjmij z tej osłonki. Możesz zrobić nawet w dole doniczki dookoła dziurki, wtedy będzie lepsza cyrkulacja powietrza w bryle korzeniowej. Wtedy raczej nic mu nie powinno się stać z nim do wiosny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbert, dzięki. To nie jest tradycyjna osłonka tylko druga doniczka z dziurkami na dole, a na dno dany drenaż. Woda odpływa z obu doniczek na podstawkę.
Te kropeczki są takie lekko wypukłe i widoczne tylko na wierzchu liścia. Na najmłodszych liściach ich nie zauważyłam. Skupione są bardziej na brzegach blaszki liściowej. Oglądałam je przez lupę, również spód liści - nie widzę aby coś na liściach grasowało...
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu nie chodzi, że osłonka ma czy nie ma otworu odpływowego, ale to, że jak wsadzisz doniczkę w doniczkę szczególnie z podłożem produkcyjnym, utrudniasz jego przesychanie. Dlatego, jeśli chcesz trzymać w tym podłożu do wiosny, lepiej wyjmij doniczkę i postaw luzem.

Edit: chyba że wstawisz roślinę do większej doniczki, niż ta. Powinna wystarczyć około centymetrowa szczelina między doniczkami.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Norbert, nie pomyślałam o tym że przy dwu doniczkach ziemia będzie dłużej schnąć. Usunę zatem tę wierzchnią doniczkę.
Pozdrawiam
Agneska
bluebubbles
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2017, o 12:02

Re: Fikus sprężysty (F. elastica) - formowanie (cięcie, przycinanie)

Post »

Cześć!

Co może oznaczać taka plama na liściu?
Czy to jakiś grzyb?

Mój fikus zaczął gubić liście, najpierw pojawiają się tego typu plamy, z czasem lisc żołknie i odpada. Ostatnio jak zauważyłam taka zmianę od razu odlamalam liścia, ale pojawiła się ona na nowym. Co ciekawe fikus puszcza nowe listki...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
maxymus77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2016, o 01:14

Re: Fikus sprężysty (F. elastica) - formowanie (cięcie, przycinanie)

Post »

Witam , wszystko się zgadza, fikusy nie lubią przestawiania i zimnych przeciągów. Teraz zimą lepiej trochę przeczekać z podlewaniem, ponieważ w większości domów temp w nocy spada, więc może mu być za zimno.

Proszę o staranniejszą pisownię. Mod.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest przelanie. W okresie jesienno-zimowym powinno się pozwolić delikatnie przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi przed kolejnym podlaniem. Proponuję również podlać i opryskać preparatem grzybobójczym.

Maxymus77 oprócz przelania, nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Fikusy sprężyste wytrzymują temperatury w okolicach +15 stopni i raczej ten fakt nie jest tutaj problemem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
bluebubbles
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2017, o 12:02

Post »

Uff! Dziękuję!!! ;:oj
maxymus77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2016, o 01:14

Post »

norbert76 pisze:To jest przelanie. W okresie jesienno-zimowym powinno się pozwolić delikatnie przeschnąć wierzchniej warstwie ziemi przed kolejnym podlaniem. Proponuję również podlać i opryskać preparatem grzybobójczym.

Maxymus77 oprócz przelania, nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Fikusy sprężyste wytrzymują temperatury w okolicach +15 stopni i raczej ten fakt nie jest tutaj problemem.
Witam , w wielu mieszkaniach nocą temperatura spada poniżej tych 15 stopni na plusie, a przelana roślina nie musi zmarznąć, tylko taka zmiana temp. również powoduje opadanie liści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”