Rudbekia(Rudbeckia)
Re: Rudbekie
Do zestawu tych pieknych bylin dołożę Rudbeckia triloba. Kwitnie do samych mrozów.

Dzieci cherry brandy, niestety są albo domieszki żółci albo są ciemno brązowo/czerwone a nie czerwono różowe, czyli trzeba by się zdecydować na jeden kolor aby nie mieszały genów

Witam.Jak i kiedy zbieracie nasionka rudbekii?Posiane wiosną zakwitną w tym roku?Pozdrawiam
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewa1966, nasiona zbierałam jesienią. Cierpliwie wytrząsałam a potem ostrożnie obrywałam te kolące kawałeczki. W tym roku wysiałam trochę w czerwcu, ładnie wzeszły. Tylko jedna zakwitła późną jesienią, zresztą nadal kwitnie. Cierpliwie czekam na następny rok.
Ewo zakwitną tylko że późno te co pokazywałem powyżej są siane wiosną.
Dziękuję za odpowiedź.Jak myślicie czy mogłabym jeszcze teraz zebrać nasionka,wszystkie brązowe "noski" jeszcze stoją nienaruszone.Na zimę ścinacie krzaczki przy ziemi?Mam rudbekie pierwszy rok i nie bardzo wiem jak z nimi postępować.W jaki sposób można je jeszcze inaczej rozmnożyć? 

- BozenkaA
- 1000p
Ewo, też mam pierwszy rok. W niedzielę zbierałam nasiona astrów, clematisów i kopru. Moim zdaniem możesz zebrać, przecież Cię to nic nie kosztuje. No może odrobinę pokłute paluszki...
Moja rudbekia nadal ślicznie kwitnie. Jesienią nie będę niczego ścinać, gdyż spodobały mi się zasady permakultury.

Moja rudbekia nadal ślicznie kwitnie. Jesienią nie będę niczego ścinać, gdyż spodobały mi się zasady permakultury.
Teraz dobra pora na zbieranie nasion bylin. Rudbekie ścinam przy ziemi i jednocześnie zbieram nasiona. Troche je podsuszam i sieję do doniczek. Doniczki zakopuję, przykrywam gałązkami i tak zimują a wiosną mam całą doniczkę sadzonek. Rudbekie łatwo rozmnożyć przez siew. Bylinowe można wiosną też podzielić.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rudbekie i jeżówki to to samo?
- BozenkaA
- 1000p
Często jeżówka nazywana jest rudbekią purpurową.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te rudbekie to jeszcze są od prababki ona je dostała od sąsiadki. Moje rudbekie żadne szkodniki nie atakują i niczym ich nie pryskam. To odmiana golden glow stara jak świat odmiana.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- BozenkaA
- 1000p
Tomku, te robaczki nie atakują kwiatów. Wręcz można powiedzieć, że przyleciały tam na wczasy. 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam z rudbekiami inny problem: dostają co roku od dołu białych plam na liściach i te białe plamy idą coraz wyżej. Co roku to mam.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A łatwiejsze w uprawie są Rudbekie czy jeżówki?
Tomek,może jakby je przyciąć nisko to wypuściłyby zdrowe pędy?
Tomek,może jakby je przyciąć nisko to wypuściłyby zdrowe pędy?
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Nie wiem, które z nich łatwiejsze w uprawie, bo nie mam jeżówek... o rudbekie specjalnie nie dbam, one po prostu rosną bezproblemowo.

DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."