Mój ogród - kwiaty i motyle.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród - kwiaty i motyle.

Post »

Witam, rozchodnik rzeczywiście przyciąga bardzo (ja mam również białą jego odmianę), a poza tym, jeśli chodzi o mój ogród, to chmary motyli lgną do jeżówki i przede wszystkim do oregano. którego mam wielką kepę i gdy kwitnie, siedzę sobie niedaleko na leżaczku, obserwując uwijające się pszczoły, motyle i jeszcze inne owadziątka.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Motyle uwielbiają też popielatą elewcję od południowej strony. Przez cały wrzesień miałam dom oblepiony motylami, które wygrzewały się w słoneczku. Szkoda, że na stałe nie mogą tak zostać...
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ! :wit

Dagmaro, Izo, Wandziu !
Ten mój motylkowy wątek powoli się rozkręca. Motyle są piękne, kolorowe i lekkie. Podziwiam je, bo są takie ulotne i delikatne.
Sprawę szkodliwości motylich dzieci pozostawiam bez komentarza, bo to już inna historia...

Dagmaro - a masz jakieś zdjęcia z tego nalotu motyli na twoj dom? Ciekawie to musiało wyglądać :tan .

Wandziu - Jeżówkę miałam, ale coś mi jej kłącza wyżarło definitywnie :? . Ale bardzo lubię ten kwiat. Oregano też mam u siebie, ale nie zdążyło zakwitnąć, bo ścięłam i wysuszyłam na przyprawę do pizzy i pomidorowej zupki. W przyszłym roku zostawię parę łodyg z kwiatkami dla motyli.

Izo-witam cię po raz pierwszy ! Dzięki za pochwały. Co do barometru, to działa w prosty sposób: przy niskim ciśnieniu -gałązka opada w dół; przy wyższym - idzie do góry. Czasami jest całkiem wyprostowana. Szkoda, że nie zrobiłam jej zdjęcia w takiej pozycji, ale zrobię to przy okazji, jak wróci ładna pogoda i jakiś wyż się pokaże, bo na razie u mnie bez przerwy leje i leje i na dodatek najzimniej w całej Polsce( a niby mieszkam w strefie, gdzie powinno być cieplej, niż gdzie indziej)...
Rozchodnik mam -zajrzyj do wcześniejszych postów-tam powinno być zdjęcie. Ale niedługo będę wklejać całą galerię z okresu letniego, to na pewno go wypatrzysz.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

"A mnie jest szkoda lata ......"
Obrazek Obrazekuczep rózgowaty

Obrazek metalowy kosz z kwiatami

cdn....
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

piwonia Obrazek

liliowiec Obrazek

Obrazek Obrazek
w odcieniach różu: powojnik i lilia

Obrazek Obrazek
w odcieniach pomarańczy

Obrazek motylek... a jakby inaczej
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

następne motylki :

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
dalia z trzmielem .... ... .... .... ... ..... ..... ..... ..... ..... ....... ..... ...... .... heliotrop

rudbekie wieloletnie;

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Urocze ciepłe obrazki. Rudbekia wysiewa się u mnie od lat sama. Trochę czasem traktuję ja jak chwast i po prostu wyrywam. Co ciekawe, każda jest inna, mają różne kombinacje kolorów w tonacji żółto-czerwono-pomarańczowej.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj! Zajrzałam i zostawiam ślad,żeby nie zgubić twojego ogrodu.Masz mnóstwo roślin,pięknie kwitnące clematisy,dalie i wiele innych ;:180 Szarłat pewnie sam się wysiał,poszukaj na wiosnę, na pewno będzie :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Witam :wit !

Wandziu - ja lubię ciepłe klimaty :heja . Często marzę o ogrodzie, w którym byłoby zielono i kolorowo przez cały rok ;:108 . Ale musiałabym mieszkać zupełnie gdzie indziej.... Rudbekie lubię właśnie za te ciepłe, zmienne kolorki. Takie małe słoneczka, w dodatku niewybredne.

Alu-Malinko - miło cię gościć ! Roślinek się trochę nazbierało. A szarłaty wysiałam po raz pierwszy. Szczególnie zależało mi na tych o kolorowych liściach, ale te bordowe-zwisające-również były piękne. Jeśli się wysiały, to dobrze. Najwyżej będę przerywać :uszy .
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Lidka :wit

Piękne fotki :) Można się rozgrzać tymi kolorkami ;:108 Piękna piwonia ;:63 Bardzo je lubię :) To chyba mój ulubiony kwiat z dzieciństwa... Kupiłam wiosną kłącze piwonii, posadziłam. Niestety wypuściła tylko jednego liścia i dalej nic..... cały sezon to się nie zmieniło. Nie wiem co jest nie tak... Może długo się ukorzenia? Nie wiem co o tym myśleć ;:24
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Witaj Aga ! :wit
Moje piwonie-(mam 3 krzewy)-co roku kwitną. Co prawda, od kilku lat nie były przesadzane i tak im widać, dobrze :tan .
Mogę ci "podrzucić" jakieś kłącza na wiosnę. Mam dwie odmiany-ta na zdjęciu jest jaśniejsza i wcześniejsza. Druga kwitnie ok. 1-2 tygodni pożniej i jest bardziej bordowa. Obie pachną zabojczo. Można ich płatki suszyć i używać do put-puri(podobnie jak płatki róży). Długo zachowują kolor i delikatny zapach.W tym roku nie nazbierałam, bo akurat u nas lało i były bardzo sponiewierane.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

wpadłam nocka do Twojego ogródka bo to spokojnie, nie ma tłoku fakt kwiaty i motyle wzajemnie sie uzupełniaja jakby czekały abyś pstryknęła im fotkę.
z mojego doświadczenia i obserwacji to piwonie nie lubia zmiany miejsca rosną w jednym miejscu wiele lat i pięknie kwitną, są dość wybredne jak im miejsce nie pasuje to na kwiat: czekaj tatka latka............

zmykam śpij spokojnie
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

LIDKO, ja piwonie bardzo lubię oglądać, choć mniej uprawiać. Szczególnie podobają mi się białe, są niezwykle eleganckie. Ale niestety te rośliny raz kwitną, a raz nie. Natomiast inna sprawa z różami. One, jeśli zimą nie przymarzną, co roku mają kwiaty. I także tak jak ty zbieram opadnięte płatki i suszę. POtem mam je w koszyczkach i lekko sobie pachną.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

pozwolę sobie podpowiedzieć o piwoniach, Wandziu kiedyś na bazarku od starszej ogrodniczki dowiedziałam się, że bardzo lubią aby zadołować im chleb wokół bulw, kwitną przepięknie, nie lubią przesadzania, bo mogą nie kwitnąć nawet 5 lat, sadzić płytko, coś w tym jest a jeszcze jedno pod roślinki dobrze położyć grosik, wiem śmieszne ale zabawne!
Nie chcę wymądrzać ale piwonie jak się zadomowią to z kwitnieniem nie powinno być żadnego problemu, są tak naprawdę bezproblemowe w uprawie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Lidko :!: Robisz piękne zdjęcia - szarłatom, daliom, powojnikom, motylom... I można by tak wymieniać dalej. Pewnie też masz jeżówki uwielbiane przez motyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”