Drzewa i krzewy owocowe nie rosną. Czegoś im brak?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Insoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2021, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Drzewa i krzewy owocowe nie rosną. Czegoś im brak?

Post »

Dzięki za radę. Obornik koński mam od rolnika. Dosyć stary bo w ogóle nie śmierdzi. Ale czy przekompostowany to nie wiem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyglada na to, ze bardzo stary, chyba się zmineralizowal. Co nie znaczy , ze stracił na wartości.
Pozdrawiam! Gienia.
Brenach91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2020, o 07:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem drzewa nie rosną

Post »

Witam dwa lata temu posadziłem dwie grusze kupione w zmoderowano/jagusia111. Wsadziłem je rok temu, zakwitły fest, ale nie rosną. Ogólnie przy szczepieniu i gdzieś 15 cm powyżej robi się zielony nalot czyli nie rośnie. Sadzone były prawidłowo, do dołka dałem trochę przerobionego gnoju potem podsypałem nawozem, kółko zrobione, brak trawy w koło również aby drzewko pobierało wszystko. To zdjęcia gruszy
Obrazek

Obrazek

Wiem, wiem, że w zmoderowano/jagusia111 nie powinienem kupować, ale zamówiłem sporo drzewek w zmoderowano/jagusia111 czy jakoś tak i przyszło mi takiej jakości drzewka, że to to poezja i powiedziałem sobie nigdy więcej zakupów przez internet, a tutaj mam śliwkę kupioną w okolicznej szkółce, sarny mi ja obgryzły w tamtym roku była sadzona , zasmarowałem od razu maścią ale widziałem, że już jest pęknięcie w pniu to wcisnąłem tam tej pasty. Pytanie wywalać ja czy dać szansę? To ostatnie zdjęcie to ta śliwka Anders czy jakoś tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze pytanie mam, nie rośnie mi w ogóle jabłoń posadzona w tamtym roku. Ani liścia nie wypuściła, a pod kora jest zielone , to co wywalić ja? I jeszcze śliwkę renklodę mam, ale ta liście wypuściła nie wiem co robię źle, dbam o nie, podlewam ...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

A korzenie też nie rosną?

Tylko na litość sprawdzaj! Pewnie to one do tej pory rosły, a nie pęd.

Generalnie- spokojnie, drzewko potrzebuje jeden sezon, żeby się przyjąć. Poza tym mało informacji- np. jak mocna gleba, to z nawozem przesadziłeś. Najczęstszy inny błąd- słabo udeptana ziemia wokół korzeni, i też rosło nie będzie. Na razie daj czas, w czerwcu pogadamy!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Brenach91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki, udeptam bardziej, a skąd ten zielony nalot?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Kiedy ta jabłoń dokładniej posadzona?
Jeśli kora obgryziona jest dookoła, to część powyżej już stracona.
A to zielone to glony, normalka.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Brenach91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dookoła była obgryziona, ale żyje dalej, to jest stracona tak? To zaszczepić coś na niej czy jakby pan polecił i co jest najlepiej aby drzewka nabrały masy bo cienkie są jak patyki:(.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Nie tłamś tych korzeni deptaniem jeszcze, zależy czy kora obgryziona powyżej szczepienia czy nie, jeśli nie to trzeba obciąć poniżej uszkodzenia i wyprowadzić koronę na nowo, jeśli poniżej miejsca szczepienia to będziesz mieć podkładkę.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na fotce widać, że obgryziona powyżej szczepienia, można wyprowadzić nową koronkę, na pewno jakieś uśpione oczko się znajdzie. To, że żyje to nic nie znaczy, może nawet i parę marnych listków wypuścić i uschnie. To nie jest na pewno robota sarny tylko zająca. Masz dużo szczęścia, że tylko jedno drzewko obgryzły - póki co!!!. Zima się jeszcze nie skończyła!!! , nawet w kwietniu też obgryzają.
Z deptaniem przy sadzeniu wolę nie przesadzać, mogę pozrywać te drobne, najważniejsze korzonki. Zasypuję miałką ziemią podlewając i zamulam korzenie, tak by były dokładnie oblepione ziemią, drzewko palikuję i już.
Pozdrawiam! Gienia.
Brenach91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie ma właśnie oczka poniżej szczepienia , to co obcinać? To co ja mam zrobić smalcem te drzewka wszystkie obsmarować? Bo tak pisali
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie poniżej a powyżej. Odbije i wyprowadzisz nowe drzewko. Po co Ci oczko poniżej szczepienia? Chyba, że chcesz coś szczepić na tej podkładce.
Ja bym jeszcze tej śliwki nie obcinała, nie pora jeszcze , poczekaj. A jak obetniesz to trzeba zabezpieczyć miejsce cięcia, a i sekator dobry, co by nie miażdżył a gładziutko ciął. Na zające są jakieś smarowidła zapewne w ogrodniczych sklepach, przynajmniej dawniej były.
I przestroga na przyszły sezon, albo siatką zabezpieczyć albo smarować. Smarowanie (z tego co pamiętam) trzeba powtarzać.
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Brenach91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zamówiłem osłonki na drzewka , i wapno bo nigdy nie wapnowałem. Może dlatego tak nie rosną za bardzo, bo pH gleby za niskie. Jakby nie było niedaleko mam kilka sosen... To garść wapna w koło drzewa rozsypać i zmieszać z ziemią? W koło pnia chodzi mi ... A miesiąc po tym już mogę obornik tam dać albo nawozy jakieś, tak ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeginasz z tym nawożeniem. Wapno jak najbardziej, było to zrobić jesienią. Piszesz, że dałeś do dołka obornik, potem jakiś nawóz wokół drzewek i będzie dość!! :roll: Może na trzeci rok dopiero. Daj im spokojnie wytworzyć system korzeniowy bo od tego muszą zacząć. Potem będą rosnąć.
Pozdrawiam! Gienia.
Brenach91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A mam jeszcze pytanko to jest morela niby ale nie mam pomysłu jak ja przyciąć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I może myślę czy na tej śliwce obgryzionej nie zaszczepić tej moreli, chociaż tak patrzyłem to trochę kory zostało na tej śliwce, pąki ma, więc żyje. Dziwne to drzewko, nie mam pomysłu co z nim zrobić bo już kilka gałązek obciąłem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jednak śliwa nie jest obgryziona po całym obwodzie! Czyli jest nadzieja, słaba ale jest , że może przeżyć, nie obcinaj jej. Może jej trochę czasu zabrać, by się rana zalała i może się pozbiera. Ta morela to jakaś drapak - miotła Ci porosła, te baty koniecznie skrócić trzeba. Nie potrafię "obrabiać" fotek i zaznaczać miejsc ciecia. Ale może Kamil albo ktoś inny potrafi Ci mniej więcej zaznaczyć gdzie ciąć. Pooglądaj filmiki na YT, zorientujesz się o co chodzi i sam sobie poradzisz!!!. :)
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”