Fortex pisze:Chciałem żeby lantana udekorowała mój balkon, ale czy kwitnie w tym samym roku od wysiewu.
Lantana pospolita (Lantana camara)
- damek1718
- 1000p

- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lantana
Oczywiście, że zakwitnie. Posiej wczesną wiosną i zakwitnie jako roslina jednoroczna. Jeśli masz warunki do przezimowanie, to juz bedzie wieloletnia.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Dzięki, ucieszyłbym się jakby zakwitła, tak mi się wydawało, że lantana kwitnie w tym samym roku od wysiewu, ale poczekamy, zobaczymy.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Saskja
- 200p

- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A czy to prawda, że jej listki podrażniają skórę? Są kłujące albo coś w tym rodzaju?
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Agnieszko, listki są sztywne ale nie kłujące, przynajmniej nie moje. Być może są kłujące jak roślina jest starsza i bardziej krępa...
- Saskja
- 200p

- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź. Chciałam kupić na all nasionka, ale gdzie indziej znalazłam sadzonki. Teraz się zastanawiam, co lepiej nabyć...
Pozdrawiam, Agnieszka
- zielonajagoda

- Kontakt:
To już zależy od Ciebie jeśli nie lubisz wysiewać nasionek lub źle Ci to idzie to kup sadzonke jeśli odwrotnie to możesz spróbować wysiewu
. Moja lantanka z nasionka pokazuje już powoli listki. Trujące u lantany są soki, więc nie można ich jeść (dzieci i zwierzęta) i trzeba uważać przy przycinaniu, ale to nie problem.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- Saskja
- 200p

- Kontakt:
A czy lantana z nasionek powtarza cechy 'mamusi'?zielonajagoda pisze:Jeżeli sadzonki mają inny kolor kwiatów niż nasiona, to i jedno i drugie
Pozdrawiam, Agnieszka
- zielonajagoda

- Kontakt:
O tym dowiem się dopiero w tym roku, wysiałam nasionka zebrane ze swojej lantanki, mamusia jest żółta, zobaczymy co wyrośnie z maluchów 
-
agnieszkar1978

- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Możecie podpowiedzieć jak wysiewać nasionka lantany. Czy trzeba je moczyć przed wysianiem
- karminka
- 200p

- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Mam lantanę pomarańczową i co roku po wystawieniu na dwór część liści czerwienieje,
dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam, Ania.
Jeśli roślina była cały czas w domu i nagle została wyniesiona na dwór, część liści może się poparzyć, potem przyzwyczaja się do ostrego słońca. Najlepiej najpierw postawić ją w półcieniu i powoli przyzwyczajać ją do pełnego słońca.Agnieszko moich nasion nie moczyłem, ale jeśli są w osłonce z miąższu to pomocz je żeby zeszła i żebyś mogła je włożyć do ziemi bez obaw o pleśń. Jeśli nie ma miąższu to możesz je pomoczyć by lepiej wschodziły, dodatkowo ja swoje podgrzewałem by szybciej wzeszły, ale wyszły dopiero po dwóch tygodniach. Powodzenia 
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
Witam,
przezimowałam moją Lantanę w jasnej piwnicy w temperaturze około 12 stopni.
Od jakiegoś czasu puszcza wątłe, jasnozielone listki i zastanawiam się czy już ją przenieść do pokoju gdzie jest około 20 stopni? Czy jeszcze zdecydowanie za wcześnie?
Dziękuję za odpowiedź.
przezimowałam moją Lantanę w jasnej piwnicy w temperaturze około 12 stopni.
Od jakiegoś czasu puszcza wątłe, jasnozielone listki i zastanawiam się czy już ją przenieść do pokoju gdzie jest około 20 stopni? Czy jeszcze zdecydowanie za wcześnie?
Dziękuję za odpowiedź.
-
szczytnica38
- 200p

- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za wcześnie. Możesz poszczypać końcówki świeżych przyrostów.