Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Re: Ogród Arkandora

Post »

Aszka - witaj u mnie! Żeby zrobić dobre zdjęcia to trzeba trafić w odpowiednie oświetlenie i mieć odpowiedni nastrój. Dzisiaj próbowałem robić zdjęcia takim małym tulipankom, które u mnie zakwitły, ale jakoś mi nie wyszły, więc spróbuję jutro :wink:.

Geniu - dziękuję, może też parę prymulek tam posadzę :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

arkandor pisze: Trzymam ogród w ryzach, jak to ująłeś, ale i tak co roku coś tam dosadzam, strach pomyśleć co będzie za lat 10?
Tomek, a może będzie tak jak u mnie : "kontrolowany BUSZ", :;230
jak to kiedyś o moim ogrodzie ktoś powiedział.
I nie jestem pewna, czy to miał być komplement ;:131
:wit
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Skalniak to i u mnie raczej nie powstanie. Skalne rośliny to lubię poogladać na alpinarium w ogrodzie botanicznym, u siebie jakoś tego nie widzę...
Pod tym płotem masz super miejsce na żywopłot nieformowany z różnych krzewów. Chcesz jednak taki jednorodny zostawić? Nie nudno bedzie?
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tomku widzę że pozbyłeś się jak to piszesz/ krzaczorów/.
Jeżeli zamierzałeś posadzić żywopłot oddzielający Cię od sąsiada, to należało miejsce to obsadzić krzewami do tego celu przeznaczonymi. A efekt po kilku lata zapewniony,i ja tak właśnie uczyniłem.
Oto mój żywpłot na odcinku 35 m długości.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
arkandor
500p
500p

Post »

Ignis - dążę właśnie w kierunku ogrodu podobnego do Twojego. Ten styl najlepiej mi odpowiada :wink:. Harmonia, ale też naturalność, nie jakieś tam iglaki-kulki, albo iglaki-stożki i wszystko uporządkowane i wyczesane do ostatniego paproszka :evil:.

Dagmaro - niestety masz rację, będzie nudno. Na szczęście pewnie jeszcze kilka razy koncepcja mi się zmieni i w efekcie będę dążył do żywopłotu który sugerujesz.

Zenku - piękny masz żywopłot, który ładnie harmonizuje z Twoimi iglakami, ale ja takich formowanych nie lubię. Sąsiadów mam spoko, na razie nie muszę się od nich tak szczelnie oddzielać. Poza tym taki żywopłot wymaga regularnego przycinania, a to nie należy do moich ulubionych zajęć.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Tomku ale się musiałeś napracowac ;:224 a jak mogę wetknąc nos w cudzie sprawy to swojego czasu widziałam siatkę obrośniętą bluszczem a pod nią róże ale tą jadalną super to wyglądało :uszy
arkandor
500p
500p

Post »

Marzanko - taka praca to dla zdrowia :). Bluszcz zaczyna się u mnie rozrastać w sposób niekontrolowany, widać na pierwszym zdjęciu, że włazi również na siatkę :wink:. A róże to temat otwarty, na pewno nie mówię im nie.

Porobiłem trochę fotek.

Oto co zostało z żywopłotu
Obrazek

Wykopane krzaczory z powodu braku lepszego rozwiązania spoczęły na razie za blaszakiem. Straszne miały korzenie...
Obrazek Obrazek

Takie mi mini-tulipanki zakwitły (zdjęcia z wczoraj)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A dzisiaj śliczne sobie deszczyk pada. Udało się jednak w przerwie opadowej wyskoczyć z aparatem i strzelić parę fotek

Grządka z cebulą dymką i rzodkiewkami (super artystyczne ujęcie :;230)
Obrazek

Tutaj taki niby-skalniaczek, z lewej widać czaszkę krowy, z oczodołu wyrastają rojniki ;:108, i znowu tulipany, miały być niebieskie a są takie
Obrazek Obrazek

Na krowiej czaszce spotkałem amatora deszczowej pogody
Obrazek

Częstymi gośćmi są u mnie kosy, niestety mój aparat nie nadaje się do fotografowania ptaków
Obrazek

Na koniec jak zwykle moje mini ostępy leśne, z zieloniutką konwalią w roli głównej
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzaczory w rezerwie :roll:
Tulipanki cudnisie..nie rozumiem, dlaczego kot ma je daleko w tyle :;230
Grządka warzywna nie potrzebuje artystycznego ujęcia, wiadomo wszystkim, rosną tam same artystki.
Te niebieskie tulipany są...niebieskie, jak im się dobrze przyjrzysz :roll:
Krowią czaszką to mnie trochę przeraziłeś, ale własny las? Jak najbardziej :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Arkandorze ...
Tulipanki przepiękne, kolor śliczny [a przypadkiem to nie są te papuzie tulipany ??]

A z tą czaszką krowy to miałeś pomysł :;230 nie powiem ;) tylko czy rojniczkom się spodoba miejscówka...
A jak patrze na ten Twój zakątek leśny to mi żal że u mnie nie mam możliwości ale posadze sobie choineczki i kilka sosenek i też będę miał taki skrawek leśny bo ślicznie to wygląda...

Bluszcz to na potęgę Ci rośnie i łatnie oplata siatkę od sąsiada ... :)

Pozdrawiam muszu852 :wit
arkandor
500p
500p

Post »

Basiu - Miśka lubi wypoczywać w "lesie", dobrze się tam kolorystycznie komponuje z podłożem. Krowią czaszkę przejąłem razem z działką - już tam była. Stanowi niemalże stały element ogrodu ;:108.

Muszu - leśny zakątek to według mnie podstawa tego ogrodu. Lubię jak po deszczu z sosen kapie woda na butwiejące poszycie z liści, murszejące pniaki itp. Naprawdę pachnie wtedy lasem, ściółką, wilgocią. A z kolei jak jest upał to czuć tam w powietrzu intensywny zapach żywicy. Sąsiedzi jesienią grabią liście i je palą, szczególnie dębowe, ja grabię i rozrzucam między sosnami i rododendronami. Dywan z liści wraz z pniami i grubymi konarami zagrzebanymi częściowo w podłożu oraz opadłymi szpilkami sosnowymi powoli tworzą kwaśną próchnicę. Udało mi się przez kilka lat wytworzyć w ten sposób prawie naturalne leśne podłoże dobrze trzymające wodę i idealne dla cieniolubnych i kwasolubnych roślin. Zamierzam powiększyć areał mojego "lasu", dosadziłem kilka młodych sosenek, parę jodeł, klona. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

hm tulipanki świetne ale kota to ty wychowaj :;230 ,do zdjęcia ma się ustawiać co najmniej prawym profilem a tyłem do przyjaciół forumowiczów ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
arkandor
500p
500p

Post »

Marzanko - Miśka zazwyczaj tak pozuje do zdjęć :;230.

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku zazdroszczę Ci deszczyku u nas zapowiadają ale wcale nie pada , choć dzień bez deszczu ma swój urok , ale nocą może przecież popadać .
Podobają mi się te Twoje tulipany malutkie .
Genia
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomek, chyba Ci zazdroszczę, drugi dzień pada...
...po deszczu z sosen kapie woda na butwiejące poszycie z liści, murszejące pniaki itp. Naprawdę pachnie wtedy lasem, ściółką, wilgocią...
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
arkandor
500p
500p

Post »

Geniu - te tulipanki żona kilka lat temu kupiła, rosną ciągle na tym samym stanowisku i co roku kwitną. Dziwne, że u Ciebie nie pada bo u mnie lało wczoraj i dzisiaj do południa...

Basiu - oj pachnie dziś takim mokrym lasem jak podejdzie się blisko sosen...

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”