Mój zielony raj
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój zielony raj
Jeszcze zapomniałam zapytac o niebieskie kwiatki na 2 stronie-nie mogę ich rozpoznac i czy ta forsycja ma taki białawy kolor czy to cos innego-tez na tej stronie 

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dużo Małgoś można pisać o twoim ogrodzie
.
Sasanki,piwonie,dzwonki-cudne.
Prymulka pełna
-u nas kupowałaś?Jak ci zimuje?
Ale coś mi się zdaje że trawki u ciebie nie uświadczysz
.

Sasanki,piwonie,dzwonki-cudne.
Prymulka pełna

Ale coś mi się zdaje że trawki u ciebie nie uświadczysz

Gosia, dzięki za podpisy - na pewno się przydadzą
Chciałbym jeszcze spytać o tego malucha za sasanką albańską o okrągłych listkach. Pamiętasz może co to za gagatek ?
Serdecznie - Emil

Chciałbym jeszcze spytać o tego malucha za sasanką albańską o okrągłych listkach. Pamiętasz może co to za gagatek ?

Serdecznie - Emil

- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
i jeszcze jeden piękny ogród a którego trudno wyjść .. śliczny i gęsty a i skalniaczek ma mało znane kwiatuszki .. muszę ich poszukać u nas bo też mam zamiar w tym roku zrobić skalniak z prawdziwego zdarzenia .. miło było pozać tak zapaloną kolekcjonerkę kwiatów ..
Własnie kupiłam dwa epimedia, możesz się czuć za to odpowiedzialna
Chcę Cię zapytać o te żółte epimedia, zamieściłaś trzy zdjęcia, czy na pierwszych dwóch jest ta sama odmiana? Tak mi się wydaje, a na trzecim takie z delikatniejszymi kwiatami to już inne? Masz może nazwy tych odmian? Ja zamówiłam właśnie to z trzeciego zdjęcia. Śliczne jest to pomarańczowe, takiego niestety nie ma

Chcę Cię zapytać o te żółte epimedia, zamieściłaś trzy zdjęcia, czy na pierwszych dwóch jest ta sama odmiana? Tak mi się wydaje, a na trzecim takie z delikatniejszymi kwiatami to już inne? Masz może nazwy tych odmian? Ja zamówiłam właśnie to z trzeciego zdjęcia. Śliczne jest to pomarańczowe, takiego niestety nie ma

- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Gosiu -pomalutku jakoś tyle tego się uzbierało
Aniu , witaj !- zawsze służę pomocą .Niebieskie kwiatki -to Miodunka lekarska ,a różowe dzwoneczki -to Abeliophyllum ,kuzyn Forsycji .
Igor 944-też lubię sasanki i ciągle je wysiewam , by mieć więcej .
Agnieszko ,-prymulki pełne kupiłam kiedyś na kiermaszu ogr. na Wałach Chrobrego. Na trawkę szkoda mi miejsca
Emilu ,to jest najprawdopodobniej skalnica kuklikowa -Saxifraga geum.Nie mogę znależć lepszego zdjęcia ,ale chyba się nie mylę .
Janeczko,-zbieranie takich maluchów na skalniak jest wielką przyjemnością i bardzo wciąga.
Dla odmiany kilka ogólnych zdjęć

pozdrawiam wszystkich

Aniu , witaj !- zawsze służę pomocą .Niebieskie kwiatki -to Miodunka lekarska ,a różowe dzwoneczki -to Abeliophyllum ,kuzyn Forsycji .
Igor 944-też lubię sasanki i ciągle je wysiewam , by mieć więcej .
Agnieszko ,-prymulki pełne kupiłam kiedyś na kiermaszu ogr. na Wałach Chrobrego. Na trawkę szkoda mi miejsca

Emilu ,to jest najprawdopodobniej skalnica kuklikowa -Saxifraga geum.Nie mogę znależć lepszego zdjęcia ,ale chyba się nie mylę .
Janeczko,-zbieranie takich maluchów na skalniak jest wielką przyjemnością i bardzo wciąga.
Dla odmiany kilka ogólnych zdjęć

pozdrawiam wszystkich

Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Ma-Do
ale tu nam rarytaski pokazujesz
Sasanka albańska -Pulsatilla albana trafiła na listę moich chciejstw
Jest cudna, żółta, nooo, a ja mam bzika na punkcie sasanek i koloru żółtego 

Sasanka albańska -Pulsatilla albana trafiła na listę moich chciejstw

- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Marto, poprawiam się i daję nazwy epimediom
1. i 4. -Epimedium versicolor Sulfureum
2. -Epimedium Warleyense
3. -Epimedium alpinum
5. -Epimedium perrralderianum
6. -Epimedium youngianum Niveum
Chyba nie żałujesz że się skusiłaś ?
Bywają jeszcze w pięknym wrzosowym kolorze ,ale nie mogę na nie trafić .
Halinko ,ta zółta sasanka da się lubić ,jest taka wesoła
- udanych łowów!

1. i 4. -Epimedium versicolor Sulfureum
2. -Epimedium Warleyense
3. -Epimedium alpinum
5. -Epimedium perrralderianum
6. -Epimedium youngianum Niveum
Chyba nie żałujesz że się skusiłaś ?

Halinko ,ta zółta sasanka da się lubić ,jest taka wesoła

Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Ma-Do
następne piękności ogrodowe pokazujesz
Dziękuję

Dziękuję

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Małgosiu jak ja bym chciała, żeby u mnie taki gąszcz był. Jeszcze dużo wody upłynie zanim się takiego ogrodu dorobię.
Małgosiu, dziękuję Ci bardzo za te nazwy, ja tak lubię te tabliczki powbijać w ziemię, taki mam wtedy "uczony"ogród
No oczywiście, o ile nadesłane rośliny zgodzą się z Twoimi... Kupiłam te dwa ostatnie pod nazwą epimedium żółte i białe
Zdjęcia pasują, reszta się okaże... Jest jeszcze to epimedium sulfureum, ale w postaci kłącza w kapersie, zastanawiam się...Kupić? Nie kupić?
Odpowiadając na Twoje pytanie, pewnie,że nie żałuję, u mnie takie decyzje rodzą się szybko, a potem już się ich nie analizuje.
Do tej pory miałam tylko rubrum.... Chociaż nie do końca....kupiłam kiedyś epimedium pod nazwą epimedium miniaturowe, no tak było napisane, faktycznie było miniaturką rubrum, cóż...ślad po nim zaginął. Słyszałaś o czymś takim?

No oczywiście, o ile nadesłane rośliny zgodzą się z Twoimi... Kupiłam te dwa ostatnie pod nazwą epimedium żółte i białe

Odpowiadając na Twoje pytanie, pewnie,że nie żałuję, u mnie takie decyzje rodzą się szybko, a potem już się ich nie analizuje.
Do tej pory miałam tylko rubrum.... Chociaż nie do końca....kupiłam kiedyś epimedium pod nazwą epimedium miniaturowe, no tak było napisane, faktycznie było miniaturką rubrum, cóż...ślad po nim zaginął. Słyszałaś o czymś takim?
Bywają jeszcze inne fajne, zobacz chociażby tu http://www.floralbum.com/2_e.htmMa-Do pisze:Bywają jeszcze w pięknym wrzosowym kolorze ,ale nie mogę na nie trafić .
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Śliczne masz te roślinki
. Co strona to piękniejsze cuda pokazujesz....Ciekawa jestem co to będzie jak wszystko zacznie kwitnąć wiosną?

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Powiem szczerze, aż mnie zatkało. Nie wiem co napisać. Wszystkie roślinki cudowne. Takie bogactwo gatunków. Piękne kolekcje. Pochłaniam wzrokiem i wzdycham do lata.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- 1000p
- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Popieram Aleksandrę aż człowiek nie może doczekać wiosny,a tu coś się nie zapowiada u mnie nasypało mam jej dośc.
Cudeńko ten ogród a roślinki jakie olbrzymie wrażenie robi.