Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

aleb-azi pisze: Róże oglądałam z bijącym sercem. Skutki mrozu niestety widoczne, ale chyba wszystkie przetrwały. Zdjęłam gałązki z Souvenir de Malmaison - czarne OKROPNIE, KOMPLETNA ZAŁAMKA. Trzy razy podchodziłam i odchodziłam od kopca. Ogrzebałam - trzy łodygi zielone - to może się uda. A tak ją otuliłam, że jej nie było widać spod kompostowego kopca, kory, liści i gałązek.

Zaniepokoiły mnie róże sadzone jesienią - wszystkie mają niemałe pąki. Czy to jest normalne? Co mam z nimi teraz robić, jeśli te mrozy faktycznie wrócą.
Taki sam post napisałabym gdybym miała wątek różany, tylko na miejsce Souvenir de Malmaison wpisałabym Pat Austin!
Trochę to przeżyłam, u mnie nic zielonego nie widać. Natomiast sadzone jesienią już wtedy puściły pąki. Trzeba będzie je trochę okryć, niestety. Jeżeli zabraknie śniegu, to może to być niemały problem. Dużo masz tych krzewów?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

aleb-azi pisze: Halinko - będzie do kompletu z białą ostróżką, ale jeśli raz zagości, to już się go nie pozbędziesz. Nie jest ekspansywny w sensie rozłogów, ale jak znajdzie sobie wilgotny kątek to sieje się, że ho ho.
Iza-belko ;:167 u mnie Ci kącików wilgotnych nie brakuje :;230
Dziękuję pięknie ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ok - ubieramy się w cierpliwość. Zrobię irysom lekką głodówkę - zobaczę jakie chwastki koło nich się pojawią. Jak zobaczę siewki szczawiu, to podniesiemy troszkę zasadowość. No i damy im czas. Podobnie jak i liliom. Co będzie się działo opiszę, a jak będzie co to obfotografuję. Ta dwuroczna lilia z ostatniego zdjęcia była niesamowita - łodyga jak pięciozłotówka i kilkanaście pąków. Mąż skwitował - "w tamtym roku była inna" :;230
Halinko, wiem, że wilgotnych kątków u Ciebie nie brak, więc "ostrzegłam" :D
Wiktrorio - jesiennych młodziaków chyba z 10 ;:136 będzie co przykrywać

Jutro wstaję skoro świt, więc coś wkleję na dobranoc, raz jeszcze grubą lilię :D i troszkę bałaganu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Musiałaś kupić duże cebule, skoro od razu tak pięknie kwitły te lilie!
Z irysami to najlepiej kieruj się wyczuciem ;) Intuicja podpowie Ci, jak im dogodzic :D
Floksiki ... :D Wiesz, ze ja lubię taki bałagan? ;:333
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lilie jak zacytowałam sprzedawcę PRIMA SORT - nie potrafię oprzeć się okazyjnym zakupom na placach i bazarach. Hi hi hi - kiedyś, w zamierzchłych czasach kiedy były granice, a na granicach celnicy wiozłam z węgierskiego bazaru czerwoną lobelię bylinową - cuuudoooo. Na granicy słowacko - polskiej aktywistka w wykrywaniu przemytu zażądała świadectwa fitosanitarnego, pod groźbą zarekwirowania mojej zdobycznej lobelii ;:14 . Pewnie się pani celniczce też spodobała, ale żeby tak od razu rekwirować :?: Bohaterski mąż stwierdził, że nie oddamy naszej lobelii w ręce służb celnych i wkopiemy ją w ogródku słowackiej gospodyni. Nie do końca tak się stało :wink: ale powiem tylko, że przemarzła moja węgierska piękność.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

aleb-azi pisze: Obrazek Obrazek
Jakie cudne malwy!! Pełne!! Ostatnio tak rzadko się je widzi, wszędzie tylko te pojedyncze, a one mi się wcale nie podobają :roll:
Sama siałaś? Czy kupiłaś sadzonki? Bo ja siałam 2 razy... na obrazku pełne, po wysianiu okazywało się, że to zwykłe oszustwo :(
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Malwy są siane - mix kolorów, ale nie pamiętam producenta :oops: Nie zebrałam nasion, bo stwierdziłam, że takie dziwolągi pewnie nie powtórzą cech rośliny macierzystej. Mam nadzieję, że w tym roku też będą kwitły - dwuletnie bo dwuletnie, ale trzy też chyba pociągną :?:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja tez miałam irysy, które nie kwitły w roku posadzenia. Nie wiem czy to za sprawa kurzaka, czy tego, że się rozrosły w zeszłym roku zakwitły.

Malwy miałam też takie cudne, tylko że bordowe. Niestety mój rudzielec mi je zdeptał. A malwy nie są wieloletnie? Moi sąsiedzi maja za płotem rząd malw tylko tych pojedynczych i rosną co roku bez sadzenia nowych.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Malwy zaliczane do dwuletnich. Żyją dłużej, ale ponoć z każdym rokiem kwitną słabiej. Też oglądam ogródki, w których są malwy "od zawsze". U mnie się długo nie utrzymują, bo jak są słabe i mocno porażone rdzą, to usuwam. Staram się ograniczać opryski, bo szkoda mi żyjątek, w tym domowych. Psidełka malw jak dotąd nie uszkodziły. Ale dalie w ubiegłym roku były biedne. Mały Kocie wpuścił myszkę i urządzili zawody - myszka kontra kicio i dwa psidła. A dalie już zbierały się do kwitnienia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje psisko, pisałam o tym chyba w swoim wątku, ma swoją ulubiona róże do niszczenia Golden Celebration, mimo, że przesadzałam ją już w inne miejsce, zawsze została uszkodzona. Chyba u mnie może być tylko jeden Golden :;230
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To może być zazdrość - nie zmieniaj jej miejsca tylko imię - np. Yellow Celebration. Goldenek odpuści :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba spróbować :D
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Izo ale wejście ;:138 ;:138 ;:138 masz wspaniały ogródek który mi się bardzo podoba skalniak, oczko, warzywnik i ta barwa kolorków i masa prześlicznych kwiatków hihi jak zobaczyłam wejście to pomyślałam że te wiosenne to już z tego roku :heja Bardzo fajni milusińscy podrap je i ode mnie za uszkiem
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miło Beatko Cię gościć. Dziękuję za komplementy. Milusińscy dopieczczeni.

Po pracy wpadłam do ogródka. Przycięłam moje marne powojniki, stoczyłam walkę z niemarnym powojnikiem tanguckim Bill McKenzie, pozbierałam troszkę pozimowego bałaganu i zrobiło się ciemno. Wpadłam na forum tylko na chwilkę - a tu hm... parę chwilek zeszło. Idę zaopiekować rodzinkę i zostawiam powojniki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne. Czy na drugim zdjęciu to JP II?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”