Rośliny miododajne.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny miododajne.

Post »

Bardzo dziękuję za opis , teraz muszę się porozglądać za nasionami . ;:333
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

newrom pisze:Każda wierzba jest dobra dla pszczół. Wiosną ważniejszy jest pyłek, więc lepiej żeby były męskie.
Śnieguliczka różowa to odmiana o różowych kulkach. Kupiłem w biedronce 2lata temu na wyprzedaży za złotówkę czy podobne pieniądze. Na razie ma tylko 70cm wysokości, ale kwitła w następnym roku po posadzeniu.
Czy wierzba Hakuro Nishiki także jest dobra dla pszczół?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli Hakuro Nishiki tniesz, to nie zakwitnie, a chyba o to chodzi. Nie mam doświadczenia z nieprzycinaną.

Żmijowiec zwrócił moją uwagę. Jak sądzicie, czy wysiany na łące ma jakieś szanse wyrosnąć "na dziko"?
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bufo-bufo nie posiadam tej odmiany, ale gdzieś widziałem informację że przyciąga pszczoły - więc pewnie tak. Oczywiście muszą być kwiaty.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, w takim razie wstrzymam się z cięciem w tym roku :)
Żmijowca wysiewam wprost do gruntu. Jest szansa :)
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

ASK_anulla
Trudno powiedzieć.Raczej jakiś nieużytek o dość lichej florze.Ale spróbować zawsze możesz.Najlepiej wysiać w ogródku i jak będzie już duży, wysadzić na łączkę.Rozrasta się na szerokość niż na wysokość.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Pomyślałam jeszcze, że mogę posiać pomiędzy młodymi malinami, zamiast kosić. Urody mu nie brakuje. Facelia też by się zmieściła w tym układzie.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Miedzy malinami zrób sobie trawniczek z koniczyny białej, jest niska, miododajna, nie cieniuje i nie utrudnia cyrkulacji powietrza w malinach. Tylko kosić trzeba jak przekwitnie i znów będa kwiatki.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawniczek z koniczyny białej mam na "trawniczku" :lol: , w doborowym towarzystwie mniszków. W pierwszym roku i tak maliny będę pieliła, a to uprawa na własny użytek, więc mała ilość - bez stresu. Żmijowiec i facelia są ładniejsze. Pszczoły są szwagra i nie mam zamiaru całej działki im podporządkować, tylko próbuję łączyć ładne z pożytecznym.
Pozdrawiam, Anna.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

ASK_anulla, uwaga: facelia wylega, ale za to można ją sieć bez przerwy. I już wzeszły samosiejki.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak wylega, to dostanie najgorszą miejscówkę, żeby jej za dobrze nie było ;:183 . Widziałam u znajomego (stąd pomysł w malinach), ale rosła ładnie wyprostowana. Może dlatego, że lato u nas było z pogodą stepową, nawet burz nie było przez bite dwa miesiące.
Pozdrawiam, Anna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Wiele zależy od pogody. U mnie po przekwitnięciu się "skudłaciła", ale po czasie przedarły się przez nią i ogórecznik, i gryka, i inne takie. Ale ja mam poletko przed płotem i chodzi tylko, żeby coś było, a nie wymagało roboty. Ale przy okazji nakręciłam się na pszczele pożytki, bo odkąd bardziej regularnie kosimy w ogrodzie, chcę coś oddać naturze, co zabrałam na trawnik.

Można i na osiedlu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4850710
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na chwilę jeszcze wrócę do żmijowca. Uprawiam echinum plantagineum. Na słabej glebie był niski a na żyniejszej znacznie wyższy.

Co sprawdzi się na łące miododajnej na suchej glebie i słonecznym polu? Myślałam o facelii, ale ona jest bardziej wymagająca.
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

Ano właśnie lunatyk.Nasiona są drobne ale nie tak jak u lwiej paszczy.Lwia paszcza to ma nasiona jak niemalże pyłek.
Te są wyraźnie w palcach wyczuwalne.Podobno lubi przy końcowej fazie wylegać,może to spowodować wysypywanie nasion.Ponoć wróble je chętnie wyjadają. To co przetrwa wróble i zimę wiosną ochoczo wykiełkuje.Ja zbieram nasiona facelii młócąc ją nogami na starym worku papierowym rozdartym tak aby zwiększyć powierzchnię.Chodzę i "wycieram buty" o nią.Facelia jest bardzo wydajna i w nasiona i w rośliny.Ma tendencje do mocnego rozkrzewiania o ile ma przestrzeń wokół siebie. Myślę,że żmijowiec można tak samo potraktować. Żmijowiec jest też wydajny w nasionach.Lub sukcesywnie zbierać,tak jak np. nagietka lekarskiego.Nasiona nagietka wykorzystuję jako nawóz zielony. :!:
Żmijowiec kiełkuje długo 2-3 tyg. ale za to ma szybkie przyrosty.Spróbuję wysiać co nieco jako rozsadę,a resztę do gruntu.Żeby nie wylegał sprzedawca od którego nasiona nabyłem,twierdzi,że on wysiewa razem z ogórecznikiem lekarskim to wtedy żmijowiec tak nie wylega.Nie wiem,ale u mnie ogórecznik też wylega z czasem. Myślę o zastosowaniu nagietka lekarskiego,ale odmiany karłowej,żeby żmijowca nie zagłuszał, a jako podporę.

Obrazek
Awatar użytkownika
iliaen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2016, o 19:52

Post »

Mam nadzieję, że nie złamię regulaminu, ale Syngenta rozdaje darmowe próbki mieszanek roślin miododajnych wystarczające do obsiania 0,5ha, z nasionami: słonecznik zwyczajny, gryka zwyczajna, len oleisty, facelia błękitna, ogórecznik lekarski, koniczyna perska.
Termin ubiegania się (wysłania maila) mija 4 marca.
Zrób dzisiaj coś, czego innym się nie chce. Jutro będziesz miał coś, czego wszyscy pragną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”