Mój piękny ogród - Erik
Re: Mój piękny ogród - Erik
Witam... dziś zwiedziłam Twój ogród... i zachwycił mnie... jest taki dojrzały, elegancki ze smakiem... podziwiam ludzi którzy potrafili tak pięknie urządzić swój raj...
Widzę że jesteś zwolennikiem żywopłotów z żywotników...nie dziwię, że bo Twój ogród utwierdza fakt że są one piękne... ja w tym roku tez zamierzam założyć żywopłot z jednej strony działki i posadzić Szmaragdy... może podpowiesz jaka jest najlepsza odległość między roślinami by tworzyły zwarta ścianę?
Widzę że jesteś zwolennikiem żywopłotów z żywotników...nie dziwię, że bo Twój ogród utwierdza fakt że są one piękne... ja w tym roku tez zamierzam założyć żywopłot z jednej strony działki i posadzić Szmaragdy... może podpowiesz jaka jest najlepsza odległość między roślinami by tworzyły zwarta ścianę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
piękny ogród,pewnie wiele pracy w niego włożyłeś ale efekty są super.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
-
- 100p
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ALU-zywotniki posadziłem poniewaz są zimozielone i stanowia doskonałą osłone przed wiatremi chłodem,cis owszem lepiej formować ale b.wolno rosnie,swoje żywotniki tez przycinam jak tylko ruszy wiosna to zacznę je formować.Odległosć sadzenia śr. ok.70cm,(ogólnie nie mniej niz 60cm nie więcej jak 1,2m)
ALINO- tez mam te juki "variegata" ale kwitnęły słabo.
MAGNOLIO-WITAM,i zapraszam ponownie!
ALINO- tez mam te juki "variegata" ale kwitnęły słabo.
MAGNOLIO-WITAM,i zapraszam ponownie!
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Irku piękny ten twój ogród tyle nowości w nim.będę częstym gościem.pozdrawiam
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj! Bardzo sie cieszę na ten wyjazd, liczę na inspiracje z najwyższej półki...
Pokaż trochę zdjęć swojego ogrodu...
Pokaż trochę zdjęć swojego ogrodu...
-
- 100p
eucumis-Witaj HALINO!Zapraszam ponownie.
IZO-obecnie nie ma co pokazywać kwitnie jedynie oczar,przebiśniegi karłowo i parę kwiatów ma ciemiernik,to co przeżyło styczniowe mrozy,niszczy marzec z nocnymi tem>-10*C(3 doba a zapowiada sie ze potrwa do końca tygodnia)i brak pokrywy snieznej,to najzimniejszy marzec od 20lat ,zimniniejszy od tegorocznego lutego.
Wszstko jest brzydkie szare i zmrozone brrr(paskudnie)
Na pokrzepienie mam kilka fotek z wiosny 2008

Byle do wiosny
IZO-obecnie nie ma co pokazywać kwitnie jedynie oczar,przebiśniegi karłowo i parę kwiatów ma ciemiernik,to co przeżyło styczniowe mrozy,niszczy marzec z nocnymi tem>-10*C(3 doba a zapowiada sie ze potrwa do końca tygodnia)i brak pokrywy snieznej,to najzimniejszy marzec od 20lat ,zimniniejszy od tegorocznego lutego.
Wszstko jest brzydkie szare i zmrozone brrr(paskudnie)

Na pokrzepienie mam kilka fotek z wiosny 2008

Byle do wiosny
-
Serce pokrzepione ! U mnie oczar jeszcze nie rozwinął pąków ...w nocy wczoraj było - 15...
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Eriku ! Wiem, wiem, że Irek, ale to taki ładny nick!
Trafiłam do Ciebie od Tamaryszka i .... zatknęło mnie na amen! Przepiękny ogród
Co prawda, zupełnie nie ruszaja mnie egzotyki, ale te krajobrazy ogrodowe - cacuszko!
Powiedz proszę, czy to klon shirasawanum??? Taki wielki??? O matko.. jestem pod wrażeniem! Ogólnie i w szczegółach!
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Trafiłam do Ciebie od Tamaryszka i .... zatknęło mnie na amen! Przepiękny ogród

Powiedz proszę, czy to klon shirasawanum??? Taki wielki??? O matko.. jestem pod wrażeniem! Ogólnie i w szczegółach!
Pozdrawiam serdecznie - Ula
-
- 100p
IZO-mój oczar kwitnie już tydzień a to za sprawą dodatnich temperatur na przełomie luty/marzec(bywało i +12*C).Mimo ze jest nie duży(6-7lat) obsypał sie czerwonymi kwitami które przy obecnie panujacej wyżowej aurze są w pełni rozwiniete,i zapowiada sie ze to troche potrwa(chyba jedyna roślina w moim ogrodzie której TAKI marzec
,odpowiada).
W poprzednie zimy rozpoczynał już w połowie lutego,a w łagodne nawet przełom styczen/luty,nigdy jednak kwitnienie nie było tak intensywne, a zdarzajace się mrozy z tem.-12*C(taka wytrzymałość rozwiniętych kwiatów)kończyły się zniszczeniem kwiecia.
Zdjęcie prześle popołudniu.
ULU-WITAM!Klon ten jasno czerwony to "atropurpureum",a ten z ostatniego zdjecia (obok glicyni) to 'Krimson King",kiedyś marzył mi sie "shirasawanum aureum"ale jakoś nie udało się mi go kupic.

W poprzednie zimy rozpoczynał już w połowie lutego,a w łagodne nawet przełom styczen/luty,nigdy jednak kwitnienie nie było tak intensywne, a zdarzajace się mrozy z tem.-12*C(taka wytrzymałość rozwiniętych kwiatów)kończyły się zniszczeniem kwiecia.
Zdjęcie prześle popołudniu.
ULU-WITAM!Klon ten jasno czerwony to "atropurpureum",a ten z ostatniego zdjecia (obok glicyni) to 'Krimson King",kiedyś marzył mi sie "shirasawanum aureum"ale jakoś nie udało się mi go kupic.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Irek jestem w Twoim ogrodzie co dziennie ,podziwiam
o powiem szczerze odejmuje mi głos .
Mam juki ale nigdy nie doczekałam się tak pięknych kwiatostanów , nawet u tej variegata masz
piękny mocny kwiatostan ,u mnie kwitnie ale raczej dużo słabszy kwiatostan.
Zamierzam wiosna przesadzać w inne miejsce powiedz ,jaką ziemię przygotować , u mnie zbyt gliniasta ziemia i może dlatego .
Genia
o powiem szczerze odejmuje mi głos .
Mam juki ale nigdy nie doczekałam się tak pięknych kwiatostanów , nawet u tej variegata masz
piękny mocny kwiatostan ,u mnie kwitnie ale raczej dużo słabszy kwiatostan.
Zamierzam wiosna przesadzać w inne miejsce powiedz ,jaką ziemię przygotować , u mnie zbyt gliniasta ziemia i może dlatego .
Genia

Przepiękne zdjęcia pokazujesz Irku; czy glicynię prowadzisz w formie drzewka? bardzo mi się to podoba. 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj IRKU - dopiero dzisiaj odnalazłam Twój ogród.
Jest bardzo piękny , niespotykana jak dla mnie roślinność , np juki czerwono kwitnące.Dużo ciekawych rzeczy można się od Ciebie nauczyć.
W naszych ogrodach dużo roślin by kwitło, a ta pogoda wstrzymała wegetację.Pozdrawiam. 

Jest bardzo piękny , niespotykana jak dla mnie roślinność , np juki czerwono kwitnące.Dużo ciekawych rzeczy można się od Ciebie nauczyć.

-
Eriku, jaką masz odmianę oczara ? U mnie też na przełomie II/III było +10, a jednak kwiaty się nie rozwinęły. Zaraz idę sprawdzić czy dziś się coś ruszyło - jest słońce i aż + 3 !
-
- 100p
GIENIU-u mnie tez glina,a u juki jest tak,czym jałowiej i sucho tym lepiej,i mocniejsze kwitnienie.
Wymieszaj ziemie ogrodową z piaskiem 1:1 na spodzie zrób porządny drenaż,juka nie lubi byc nawozona na pustyni rośnie samopas.
RITA-WITAM!Glicynie próbowałem prowadzic ale strasznie bije odrosty co wymagałoby stałego cięcia które ją pobudza i tak w kółko.Ponieważ jako roślina pnąca wymaga bardzo solidnych podpór rozrosnieta glicynia moze ważyć kilka ton(nawet 7 ton!)nadal coś pokombinuję
Może spróbuje zrobić takie oto coś

TAJKA -WITAM! i zapraszam ponownie!
IZO-mój oczar to Hammamelisxintermedia 'Feuerzauber' (paskudnie się nazywa),tak jak pisałem kwiaty wytrzymuja do -12*C, pisałaś ze u Ciebie było -15*C,moze zmarzły mu pąki kwiatowe i dlatego nie kwitnie.
Oto obiecane zdjecie zrobione co prawda na prędce i to przez okno.

Wymieszaj ziemie ogrodową z piaskiem 1:1 na spodzie zrób porządny drenaż,juka nie lubi byc nawozona na pustyni rośnie samopas.
RITA-WITAM!Glicynie próbowałem prowadzic ale strasznie bije odrosty co wymagałoby stałego cięcia które ją pobudza i tak w kółko.Ponieważ jako roślina pnąca wymaga bardzo solidnych podpór rozrosnieta glicynia moze ważyć kilka ton(nawet 7 ton!)nadal coś pokombinuję
Może spróbuje zrobić takie oto coś

TAJKA -WITAM! i zapraszam ponownie!
IZO-mój oczar to Hammamelisxintermedia 'Feuerzauber' (paskudnie się nazywa),tak jak pisałem kwiaty wytrzymuja do -12*C, pisałaś ze u Ciebie było -15*C,moze zmarzły mu pąki kwiatowe i dlatego nie kwitnie.
Oto obiecane zdjecie zrobione co prawda na prędce i to przez okno.