Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Witaj Aniu..
Moja Ambar też uparcie siedzi w ziemi.

Forumowiczka Kasia...;)
Caterina
. Chciałam się pochwalić, że nasionka, które dostałam od dobrego duszka (ponad 10 odmian), wyszły ślicznie (poza jedną odmianą, ale może jeszcze wyjdzie). Szkoda, że jeszcze nie czas na sadzenie do gruntu, bo najchętniej już jutro bys wsadziła do ziemi.
Anica, a jakie będziesz miała odmiany, napiszesz coś więcej? Uwielbiam czytać o uprawie dyni, odmianach, wszystkim, co jest związane z moim ulubionym warzywem.

Anica, a jakie będziesz miała odmiany, napiszesz coś więcej? Uwielbiam czytać o uprawie dyni, odmianach, wszystkim, co jest związane z moim ulubionym warzywem.

Anica; szkoda ,że ta krzyżówka wyszła gorzka
Specjalnie krzyżowałaś czy same Ci się zmiksowały?Jak będziesz miała czas to napisz jakie odmiany posiałaś w tym roku.
pozdrawiam

Specjalnie krzyżowałaś czy same Ci się zmiksowały?Jak będziesz miała czas to napisz jakie odmiany posiałaś w tym roku.
pozdrawiam
Forumowiczka Kasia...;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ech mam problem, i prosze o poradę, jeśli nakryję dynie włókniną i będę ją trzymać na nich dość długo, czy te liście młode nie połamia się np przy gwałtownym deszczy? Mam na myśli nakrycie takie poprzez położenie na nich włókniny, bez stelażu.. Niestety kosy obrywają mi z roślin lićie:} Zdaje się ścielą sobi enimi gniazda.. Ostrzygły mi tak rozmaryn, parę innych warzyw a teraz liścienie dyni, najładniejszej jaka mi wzeszła.. Bez liścieni nie wiem czy pociągnie:/ Coś jeszcze zostało, ale nie chcę żeby mi je ostrzygły do ziemi:/
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mysle że można śmiało przykrywać włókniną , liście same sie tam jakoś ułożą . Ja przykrywałem zawsze cukinie i melony i bylo OK . Włoknina zapewnia lepsze warunki wzrostu , i chroni też przed ptakami , a w tamtym roku miałem duży grad w czerwcu i włóknina też pomogła . I trzymałem włóknine bardzo dlugo ,chyba jakoś do końca czerwca , i w upały też sie nic zlego nie działo . Dynie też będę okrywał, obowiązkowo . Sadzonki fajnie wyrosły , zaczynają nachodzić na siebie w skrzynce ,więc... za pare dni w grunt 

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
co do włókniny... ja mam inne wątpliwości, przykryłam posiane warzywka i po tygodniu jak zajrzałam pod nią mrówki porobiły sobie pełno ścieżek
więc ją odkryłam, żeby ptaszki miały do nich dostęp. Do tej pory -ok.1,5 tygodnia nic nie wykiełkowało. Mam nadzieję, że mrówy nie wyżarły nasionek 

pozdrawiam Ewa
-
Nigdy nie widziałam, żeby mrówki wybierały nasiona.. Mi też wiele rzeczy strasznie wolno w tym roku kiełkuje, może taki jego urok;)
Caterino,to była przypadkowa krzyżówka. Żeby były zachowane cechy odmianowe sadzę dynie w odległych od siebie miejscach, ale przy innych odmianach, których nasiona są łatwo dostępne sadzę wszystko razem i wtedy wychodzą ciekawostki.
Loeb - ja nie trzymam zbyt długo posadzonych dyń pod włókniną gdyż w czasie upałów(a tak było przez ostatnie lata) sadzonki się pod nia gotują. Włóknina jest potrzebna od momentu wysadzenia do czasu okrzepnięcia sadzonki w gruncie i stworzenia jej warunków do ukorzenienia się i dobrego rozwoju. Zbyt długie pozostawianie pod włókniną wydelikaca sadzonki. W początkowym okresie chroni je przed przesuszaniem gleby zatrzymując w niej wodę, jednocześnie przyjmując ją z opadów i chroni przed ew. gradem.
-
aha, teraz rozumiem, czyli u mnie w sumie nie ma sensu nakrywać bo i tak sa od 2 tygodni w gruncie.
Jeżeli widzisz,że Twoje sadzonki się ukorzeniły i rosną, to jedynym powodem przykrycia włókniną będzie przewidywany przymrozek, ale jeżeli widzisz,że "stoją w miejscu" i nie rosną to może będzie im lepiej pod przykryciem?
Caterina - w tym roku będę miała m.in.Lacotę, Amazonkę,maczugę, Rockstar, Jack-o-lantern,Karowitę, Marmeladę,Tennesee,d'Etampes,Butternut,Jarrahdale,Rumbo,Sw.Dumpling,Red Bowl,mini turban, Red Turban,Autumn Wings I i II,Cinderellę,Red Warty Thing, Charmant, Gold Nudget, Baby Pam, Jack-Be-Little, Wee-Be-Little, Acorn, Bicolor Pear,Blue Ballet, Hubbard,Small World of olor Blend, Small Sugar i kilka odmian z przypadkowych krzyżówek i jakieś lagenarie.