Moje storczyki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki

Post »

A teraz zemsty druga odsłona...
Zażyczyłam sobie wizytę w sklepie zoologicznym i nabyła małe akwarium....
Oto wyniki:
Zrobiłam- tym słabszym szklarenkę :)
Myślę,że miały jednak za mało wilgoci-zobaczymy
Obrazek

Podczas przesadzania pokazały swoje korzonki-oceńcie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

nie są zbyt mocn ścięnięte ?? żeby się "zupa storczykowa" albo co gorsza zgnilizna, storczyki nie powinny nawet dotykać szyby gdy stoją na parapecie !/? :? :? :?
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

patrykgiel pisze:nie są zbyt mocn ścięnięte ?? żeby się "zupa storczykowa" albo co gorsza zgnilizna, storczyki nie powinny nawet dotykać szyby gdy stoją na parapecie !/? :? :? :?
Hm...o tym nie pomyślałam !!
Okna nie dotykają-o tym wiedziałam. Ścisk straszny-to prawda......
Myślisz,że im zaszkodzi-stoją tak od jesieni..to jest okno w kuchni-mam wrażenie,że para wyjątkowo im odpowiada-dość dobrze się trzymają!
Sama nie wiem...
Byle do wiosny-wyniosę je na zadaszony balkon :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Mam jeszcze fachowe pytanie >..
Czy podlewacie storczyki w taki tradycyjny sposób ,czy tylko stawiacie do naczynia w celu namoczenia ?
Ja chyba za mało nawadniam moje !!
Zacznę od dzisiaj co 5 dni!! Ja jestem ciepłolubna- chyba mają za ciepło i za sucho!!
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowe nabytki cudowne !!! :)
Czy mogłabyś mi pożyczyć Męża?? Tylko na jeden malutki wypad do LM? Bardzo proszę :;230
Mój Mąż ostatnio mnie też zawiózł do sklepu, ale kupiłam tylko 3 ...... ale minę miał, jakbym wykupiła połowę sklepu :;230
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

ja podlewam bo z moczeniem moich 22 to stracił bym cały dzień, ale fachowcy preferują moczenie, jeżeli chodzi o te co dotykają szyby to może im to zaszkodzić tak jak tym ściśniętym, to powoduje choroby grzybowe, między innymi w kuli jest mały ruch powietrza, co z pewnością wiesz, a to doskonałe warunki do zgnilizny bakteryjnej, itp. z tą pierwszą to trudno poradzić sobie przeważnie roślina porażona obumiera i nic nie możemy zrobić !!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Alinko, ale mnie zamurowało. :shock: Cudne nabytki, gratuluję. Sposób na M świetny, szkoda, że na wszystkich M tak nie działa :( Mój to tak jak u paula_, ostatnio robił dziwne miny, gdy wybierałam sobie Zygopetalum.
A swoją drogą dziewczyno, czy Ty wiesz, ile sobie roboty przy podlewaniu narobiłaś zakupem takiej ilości storczyków :?: :D
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

paula_ pisze:Nowe nabytki cudowne !!! :)
Czy mogłabyś mi pożyczyć Męża?? Tylko na jeden malutki wypad do LM? Bardzo proszę :;230
Mój Mąż ostatnio mnie też zawiózł do sklepu, ale kupiłam tylko 3 ...... ale minę miał, jakbym wykupiła połowę sklepu :;230
No tak-ale Cię zawiózł- mój właśnie zapomniał wczoraj,że się ze mną na zakupy umówił !!!
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

patrykgiel pisze:ja podlewam bo z moczeniem moich 22 to stracił bym cały dzień, ale fachowcy preferują moczenie, jeżeli chodzi o te co dotykają szyby to może im to zaszkodzić tak jak tym ściśniętym, to powoduje choroby grzybowe, między innymi w kuli jest mały ruch powietrza, co z pewnością wiesz, a to doskonałe warunki do zgnilizny bakteryjnej, itp. z tą pierwszą to trudno poradzić sobie przeważnie roślina porażona obumiera i nic nie możemy zrobić !!
Kurcze...no kazali mi wsadzić do kuli!!
Storczyki w kuli są na rekonwalescencji one coś " zmiękły"-zobaczymy. Może dojdą do siebie .... :tan :tan
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

śnieżka pisze:Alinko, ale mnie zamurowało. :shock: Cudne nabytki, gratuluję. Sposób na M świetny, szkoda, że na wszystkich M tak nie działa :( Mój to tak jak u paula_, ostatnio robił dziwne miny, gdy wybierałam sobie Zygopetalum.
A swoją drogą dziewczyno, czy Ty wiesz, ile sobie roboty przy podlewaniu narobiłaś zakupem takiej ilości storczyków :?: :D
NO wiem,.... tym bardziej,że ja do tej pory moczyłam ( zresztą teraz też stoją w wodzie)
Tylko co lepsze ( mnie nie przeszkadza- musze się czymś pobawić ) :) :;230 :;230 :;230
Mariolas
500p
500p
Od: 20 paź 2009, o 23:47

Post »

Właśnie siedzę w Twoim drugim watku ogrodzie ,,, i kochana chyle czoła ;:180 ja myślałam że ty tylko storczykowa jesteś a tu w domu i ogrodzie cuda prawdziwe a mąż złoty chłop tylko takiego kochac ,,,i broń Boże nie zazdrościć coby się nie popsuł :)
Roślinki masz pieknę zresztą jak i cały dom i ogród i zwierzyniec .......pozostaje mi wrócic do tamtego watku i się rozmarzyC ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01

Post »

Alima zapomniał, ale za to potem jaki prezent dostałaś! Też bym wolała, żeby zapomniał i potem kupił mi cały bagażnik storczyków...
Mój nie zapomniał, bo w sumie nie chciał jechać, ale od rana tak mu nadawałam, że w końcu popołudniu nie mógł już mnie dłużej słuchac i zawiozł :)

Ja storczyki moczę, ale niedługo zacznę je normalnie podlewać, bo weekendu mi nie starcza :P
Z tym, że ja chyba za rzadko namaczam, bo robię to w czasie zimy co 2-3 tygodnie :shock:
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Mariolas pisze:Właśnie siedzę w Twoim drugim watku ogrodzie ,,, i kochana chyle czoła ;:180 ja myślałam że ty tylko storczykowa jesteś a tu w domu i ogrodzie cuda prawdziwe a mąż złoty chłop tylko takiego kochac ,,,i broń Boże nie zazdrościć coby się nie popsuł :)
Roślinki masz pieknę zresztą jak i cały dom i ogród i zwierzyniec .......pozostaje mi wrócic do tamtego watku i się rozmarzyC ;:224
Oj bardzo dziękuję-zawstydzasz mnie :)
Właśnie dzisiaj nieśmiało zagadałam ,żeby wiosną skończyć ogród- popatrzał na mnie nic nie powiedział....ale co pomyślał!!!!!! :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

paula_ pisze:Alima zapomniał, ale za to potem jaki prezent dostałaś! Też bym wolała, żeby zapomniał i potem kupił mi cały bagażnik storczyków...
Mój nie zapomniał, bo w sumie nie chciał jechać, ale od rana tak mu nadawałam, że w końcu popołudniu nie mógł już mnie dłużej słuchac i zawiozł :)

Ja storczyki moczę, ale niedługo zacznę je normalnie podlewać, bo weekendu mi nie starcza :P
Z tym, że ja chyba za rzadko namaczam, bo robię to w czasie zimy co 2-3 tygodnie :shock:
A widzisz- od rana nadawałaś...TO NIE DZIAŁA!! Ja się obraziłam-pisałam z Wami i ocierałam łzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :;230 :;230 :;230 :;230
Ja właśnie skończyłam moczyć...45 sztuk!! UF ledwo żyję ;:223
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Ale mam fachowe pytanko :tan :tan
Czy storczyki potrzebują dużo światła???
Muszą stać w oknie??
Ja miałabym przecudne miejsce na prezentację mojej kolekcji!!!
Teraz naprawdę nie wygląda to dobrze-takie napchane!!
Mogłabym je dać do pokoju-ale z nie za dużym nasłonecznieniem za to w miarę chłodnym około 20-21 stopni -co myślicie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”