Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Storczykowa pisze:Moja pasja zaczęła się, gdy będąc na wystawie kwiatów kupiłam sobie Phalaenopsisa.
ja kiedyś to stwierdziłam ..od jednego się zaczęło :) i ciągle człowiekowi mało a swój pierwszy na żywo zobaczyłam u mojej siostry dostała od koleżanki która wróciła z Holandii i zakochałam się
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi też jest ciągle mało, bo bardzo wiele storczyków mi się podoba.

Teraz kwitnie mi 10 Phal. i 1 Vanda. jeszcze kilkanaście ma pędy/pąki albo i jedno i drugie. Bo jest kilka, które mają pąki na odgałęzieniach lub przedłużeniach starych pędów, a od dołu puszczają nowe pędziki. Pędom storczyków stojących na półeczce pozwolę się zwieszać w dół, są za wysoko, by je podeprzeć patyczkiem, bo wtedy nie widziałabym kwiatów. Pędy na półce mają Phal.: biały w bordo ciapki i różowy z białą warżką.
Botaniczne na razie przyrastają tylko w liścia, ewentualnie korzonki. Jeszcze żaden botaniczny u mnie nie zakwitł.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

:wit Witaj Dusiu, przyszłam do Ciebie z rewizyta ;:108
Ale tu się dzieje ;:138
Piękne kwitnienia, piękne przyrosty i nowe pędziki.
Jestem zszokowana keiki z trzema pędami, gdzie dorosły tez wypuszcza nowy pęd :shock:
Jak pozwoli mi trochę czas, to zajrzę tez do części pierwszej a teraz zmykam dalej i pozdrawiam serdecznie :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haim pisze::wit Witaj Dusiu, przyszłam do Ciebie z rewizyta ;:108
Ale tu się dzieje ;:138
Piękne kwitnienia, piękne przyrosty i nowe pędziki.
Jestem zszokowana keiki z trzema pędami, gdzie dorosły tez wypuszcza nowy pęd :shock:
Jak pozwoli mi trochę czas, to zajrzę tez do części pierwszej a teraz zmykam dalej i pozdrawiam serdecznie :)
Cieszę się, że wpadłaś :) . Tak, keiki Phal. pink panther ma 3 pędziki, a dorosła roślina ma 2 nowe i rozgałęzienia ze starych. W sumie będzie kwitł na 7 pędach, a na ósmym ma keiki. W sumie keiki są 2, ale to drugie jeszcze jest malutkie. Bardzo szaleje ten Phalaenopsis i cieszy mnie to. Niedługo zacznie kwitnąć, parę innych Phal. też.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A powiedz mi jak się zajmujesz swoimi Phal ?
Bo z tego co wyczytałam, to nawozu raczej nie dajesz zbyt często,podlewasz wodą ze studni.
A może po prostu niektóre ze storczyków mają takie predyspozycje do rozgałęzień :roll:

Obrazek

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A powiedz mi jak się zajmujesz swoimi Phal ?
Bo z tego co wyczytałam, to nawozu raczej nie dajesz zbyt często,podlewasz wodą ze studni.
A może po prostu niektóre ze storczyków mają takie predyspozycje do rozgałęzień

Phalaenopsisami zajmuję się normalnie. Nie skakam jakoś koło nich (ale codziennie je oglądam). Są podlewane wodą ze studni, gdy im przeschnie podłoże (mniej więcej co 10-12 dni, teraz częściej, bo grzeją kaloryfery). Botaniczne podlewam częściej niż hybrydy. Stoją na parapetach, półce w oknie i stoliku pod oknem, kilka jest w innym pomieszczeniu (wyniosłam je tam, jak dostały plam, bo myślałam, że są chore i już tam zostały, bo im tam dobrze). W drugim pokoju jest mój największy Phalaenopsis, który jest tak wielki, że mi zajmował 1/4 stołu. Nawożę co parę podlewań, daję więcej nawozu niż pisze na opakowaniu, ale że nawożę niezbyt często, to im to nie szkodzi.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A takie cudo do mnie dzisiaj przyszło. Ma być różowa w kropki:
Obrazek
I trochę zdjęć Phal.:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ piękna vanda :D gratulacje zakupu...Patrzę i porównuję ją do tych falków co stoją z przodu..naprawdę wielki okaz z niej ;)
I kolorowe falki...jak w bajce Masz...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

nowość cudna niech ci zdrowo rośnie, reszta też cudowna :lol:
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, pięna i duża ta Twoja Vanda ;:138
A Phal. pięknie kwitną, to niesamowity widok o takiej porze roku, prawda ;:108

Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Dusia, ależ u Ciebie teraz się dzieje ;:63 .Piękny nowy nabytek, niech świetnie rośnie i szybko pięknie zakwitnie.
Piękne też są te pokazane kwitnące Phalaenopsis, ale mnie najbardziej podoba się ten taki ciapaty-z bordową warżką.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Dusiu gratuluję nowej Vandy. Powiedz gdzie kupiłać (może u tej polecanej przeze mnie sprzedającej?) i za ile?
Vanda bardzo okazała, pewnie w Twoich rękach szybko zakwitnie, czego Ci życzę :uszy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 pisze:Ależ piękna vanda :D gratulacje zakupu...Patrzę i porównuję ją do tych falków co stoją z przodu..naprawdę wielki okaz z niej ;)
I kolorowe falki...jak w bajce Masz...
Te Phalaenopsis z przodu to botaniczne, są dużo mniejsze od zwykłych. Vanda jest tylko trochę większa od przeciętnej.
Dusiu, pięna i duża ta Twoja Vanda
A Phal. pięknie kwitną, to niesamowity widok o takiej porze roku, prawda
Kwitnące Phal. wyglądają cudnie, zbliża się czas ich kwitnienia i coraz więcej pokazuje pąki. U 2 zaczynają się otwierać pąki (biały w bordo ciapki i olbrzymi żółty w różowe kropeczki). Bardzo ubarwiają te ponure, przedzimowe dni. Większość obecnie kwitnących to kupne kwitnienia, albo przedłużenia kupnych pędów, ale zaczynają się już pojawiać moje kwitnienia.
Dusia, ależ u Ciebie teraz się dzieje .Piękny nowy nabytek, niech świetnie rośnie i szybko pięknie zakwitnie.
Piękne też są te pokazane kwitnące Phalaenopsis, ale mnie najbardziej podoba się ten taki ciapaty-z bordową warżką.
Dusiu gratuluję nowej Vandy. Powiedz gdzie kupiłać (może u tej polecanej przeze mnie sprzedającej?) i za ile?
Vanda bardzo okazała, pewnie w Twoich rękach szybko zakwitnie, czego Ci życzę
Vandę kupiłam na stronie cattleya (tej z all... co mi się podobała niestety nie udało się kupić). Ma być różowa w ciapki. Dzisiaj ją porządnie wykąpałam, bo była trochę podsuszona. Jutro też jeszcze ją będę kąpać i będę jej musiała kupić większy wazon, taki, jak ma moja niebieska, bo ten co ma jest dla niej za mały.

A niebiesko-fioletowa już niestety przekwita... Kwitła tylko miesiąc. Może jej przekwitanie przyśpieszyło to, że kwiaty wiszą jakieś pół metra nad kaloryferem.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Nowa Vanda bardzo zdrowo wygląda !
A kwitnienia super !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnień niedługo będzie więcej :) . Piegowaty Phalaenopsis puścił bardzo długi pęd (z 50 cm jak na razie). Na razie kwitnie 10. Vanda przekwita. A ta nowa może zakwitnie wiosną i to będzie chyba jej pierwsze kwitnienie, bo nie ma śladów po starych pędach. Mam nadzieję, że rzeczywiście będzie różowa w kropki, bo bardzo mi się taka marzy. Miałam kiedyś taką, ale była nieduża i przy kąpieli mi wpadła głębiej do wiaderka, ja tego nie zauważyłam, więc nie wytarłam jej wody z liści i ugniła. Ta nowa jest podsuszona, pewnie jej nie kąpali, ale jest w o wiele lepszym stanie niż moja bida z LM, która może nie dożyć wiosny, bo nie chce puścić nowych korzonków, a wiotka jest bardzo. Tylko się martwię, żeby się tej nowej nie połamały korzenie od tego ciasnego, niskiego wazonu. Wysoki mam tylko 1, jest w nim niebieska.

A parę dni temu na jednym Phal. znalazłam brzydkie plamy na spodnich stronach dolnych liści. Ucięłam ju te liścia, posypałam węglem i już 2 razy był podlany wodą z bioseptem, dzisiaj przemyłam mu też taką wodą liścia. te liście, co zostały, na razie wyglądają zdrowo. Być może to takie błahe plamy jak te, co moje storczyki miały wiosną. Tamte same znikły po jakimś czasie. Z moich jeszcze czerwony ma plamy, ale ma je odkąd go kupiłam i nie zmieniły się nic od tego czasu, a gdzieś słyszałam, że ta odmiana tak ma. Ale się martwię o tego, który teraz miał plamki. Mam nadzieję, że nie pojawią się nowe, ale na razie go postawiłam z daleka od innych, może nawet wyniosę go na korytarz. Bardzo mi na nim zależy i będę naprawdę szczęśliwa, jak się go uda uratować.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”