Pokrzywka brazylijska, koleus blumego(Plectranthus scutellarioides) uprawa w domu
Re: Pokrzywka brazylijska, koleus blumego
W opakowaniu Polan było jakieś 50 nasionek, wysiałam 2/3 opakowania i tak myślę, że 80 % wzeszło.
- Valkoinen
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2012, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja jakiś czas temu również skusiłam się na zakup nasionek koleusa. W opakowaniu było och około 10, wykiełkowały dwa, także nie byłam zbyt zachwycona. Obie roślinki mają na dzień dzisiejszy po 4 pary liści i są tak samo ubarwione
. Dodam, że nasionka zamawiane były z allegro, nie pamiętam nazwy producenta 

Pozdrawiam, Sara
Mam nadzieję, że polanowskie koleuski nie będą identyczne, na razie niewiele widać. Pani, która mnie obdarowała pierwszymi koleuskami zaopatrywała się w ogrodzie botanicznym.
Mam po drodze Polan,więc zakupie nasionka, jak te nie wyjdą.Jakie są różnice między odmianami?Rococo,Rainbow i jeszcze jedna. 

Pozdrawiam,Basia
Jedyne jakie ma polan w ofercie to pokrzywnik blumego, rokoko wysiałam z legutko ale z zerowym efektem
No i nic z pokrzywki,nie urosła ani jedna.Czy nie za późno na drugie podejście?
Pozdrawiam,Basia
Basiu, to dobry czas na siew koleusów, producenci zalecają wiosnę. Legutko na rokoko zaleca marzec (ja posiałam jesienią X/XI i nic nie wyszło, pewnie to nie ich czas) Może za rok spróbuję z nimi znów, teraz nie mam miejsca na parapetach. Polan też zaleca II-IV, tu się trzymałam wskazówek i mam już popikowane. Oby kolory dopisały tak jak na opakowaniu.
Jutro coś wrzucę
Jak wyszła jedna to kolejne też wyjdą, cieszę się.
Przepikowałam dziś pozostałe z siewu 20 stycznia. Niech rosną zdrowo
U mnie nadal jedna,ale i tak jestem zdziwiona,że coś urosło po tak długim czasie.
Pozdrawiam,Basia