Cebulowe rosnące jesienią i zimą
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to ja jeszcze swoje 5 gr. dołożę...
Natura nie jest głupia i od początku świata umie sobie jakoś radzić. Krokusy nie są roślinami egzotycznymi , rosną u Ciebie w swojej strefie klimatycznej i gdyby nie potrafiły przystosować się do różnych fanaberii pogodowych, już dawno by wyginęły...
Ja zasadziłam cebulki frezji. I tu już jest gorsza sprawa! Bo one również zaczęły już wypuszczać listki a te mogą nie wytrzymać zimy w moim klimacie...
ale nie chce mi się ich wykopywać i zakopywać, więc ryzykuję...
No i oczywiście niczym nie mam zamiaru ich przykrywać... i bez tego mam dużo przykrywania...

- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bezśnieżna to będzie na pewno... Jeśli chodzi o mrozy, to dużych i długotrwałych nie powinno być, ale jak dowali -10°C przez trzy dni z rzędu (małe prawdopodobieństwo, ale istnieje...), to obawiam się, że nie wytrzymają...
Ale na to już nic nie poradzę, mam dużo "ważniejszych" roślin do pilnowania. Zawsze istnieje jakieś ryzyko...

- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja tam nigdy nie przykrywałem swoich cebulowych a co roku wychodza i ładnie kwitną
szafirki krokusy narcyzy hiacynty itp idt
- na zimę okrywam tylko róże i hortensje i w tym roku okryję młode różaneczniki - które posadziłem jesienią - cebulowe zawsze ładnie rosły i ładnie kwitły bez specjalnej okrywy

szafirki krokusy narcyzy hiacynty itp idt

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki