Beata

Sama nie stosowałam tego sposobu, ale jak pisałam wyżej przesadziłam w ubiegłym roku maka w całości na nowe miejsce i ładnie się przyjął. Myślę, że gdybym go wtedy podzieliła też by przeżył. A, i jeszcze jedno, wiosną na starym miejscu wyrosła kępa liści makowych, chociaż po wykopaniu starałam się usunąć dokładnie wszystkie pozostałości korzeni.jarha pisze:Poczytałam trochę i zalazłam taką informację na temat odmładzania maka wschodniego: " Rozmnaża się go najczęściej przez sadzonki korzeniowe pozyskiwane po kwitnieniu bądź jesienią. Korzenie mające grubość ołówka, tnie się na odcinki około 8 cm (dolny koniec należy uciąć skośnie) i wysadza do skrzynek. Po wypuszczeniu korzeni i liści młode rośliny wysadza się do doniczek albo na miejsce stałe (zależnie od terminu pozyskania sadzonek)."
Ten cytat znalazłam tu: http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin ... dni,5_206/
.
Może to prawda , że lubi uboższą ziemię bo najwspanialszy był w pierwszym sezonie kiedy to powstawała rabata i ziemia była jaka była bez dodatków.Rubia pisze:A może właśnie ma za dobrze? Czasem rośliny, które żyją w zbyt żyznej ziemi, rozwijają mnóstwo liści, za to słabo kwitną.