Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunbergia - jak uprawiać?

Post »

Wychodzi na to,ze nie tylko my ludzie kochamy te kwiatki :D ale i kociaki -choć w innej formie :;230
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

O tak. Popieram co by obgryzionych nie wyrzucać, roślinki mają silną wolę przetrwania w zeszłym roku zapomniałam zamknąć drzwi do pokoju w którym stała długa skrzynka ze świeżo wykiełkowanym ulistnionym wilcem-królik mój kochany zrównał wszystko prawie z ziemią-myślałam że zrobię z niego kapcie!!!!!! Mąż płakał ze śmiechu a ja płakałam nad skrzynką jak bóbr....i wiecie puściły nowe listki, takie to kochane roślinki :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ja nie zamierzam tego wyrzucać, uspokójcie się :wink: Tak samo jak nie wybieram spośród np. petuni, tych okazów, z których nic już nie będzie. Liczę na to, że jednak ten głupi kot nie odgryzł kluczowej części roślinki (bo jest głupi, więc nie wiedział której) i jeszcze pojawią się nowe listki. :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Jak pisałam tydzień temu równiutko posiałam kolejną partię tunbergii i dzisiaj jedna już wzeszła :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

I mi wzeszła kolejna ;:138
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To super że u was się zieleni na całego :tan , moje nie miały raczej szansy wykiełkować bo swoją zdolność straciły X 2008 roku, data ta była zaklejona naklejką na X 2010, chyba taki mały przekręt sprzedającego.Szkoda tylko że tak późno zorientowałam się .

Wysiałam po raz trzeci :D , aż się sama sobie dziwię skąd mam tyle cierpliwości.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi kochani, w tym roku pierwszy raz, pod wpływem naszego forum uszczknęłam wierzchołek tunbergii, aby zobaczyć, czy i jak się rozkrzewia ;:108 Bedę meldować na bieżąco, jakie są efekty :uszy
A tak na marginesie, moje są już na drabinkach, bo zaczęły okręcać się wokół siebie ;:224 i właśnie ta największa już po zabiegu :?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Moje tunbergie puszczają drugie pięterko liści. Jedna wyskoczyła do przodu przez noc tak, że to pięterko to prawie drugie tyle, co było wczoraj. :)
Pameko, a czy one tolerują przesadzanie przed posadzeniem na miejsce stałe? Bo jak im te listki zaczną rosnąć, to może być im troszkę ciasno w tym kloszu, w którym teraz wszystkie razem siedzą. Czy powinnam przesadzić je razem z bryłką ziemi w której rosną, czy raczej je "popikować"? Bo nie wiem... :oops:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana, ja swoje rozsadziłam do skrzyneczki, jak co roku, a później skrzynka pod kratką będzie stała, więc nie planuję już ich przesadzania ;:108 To zdjęcie z przed 2 tygodni,Obrazek
teraz to już one są dużo większe, a ta największa już bez wierzchołka :roll:
Sadzonki tunbergii nie są tak delikatne, jak inne, więc sadzisz je spokojnie, jak sie uda, jak z ziemią to z ziemią, a jak bez sam korzonek Ci się wyjmie, to też będą dobrze rosły ;:108
Nigdy nie sadziłam sadzonek do ziemi, więc nie podpowiem :wit u mnie zawsze w pojemnikach rosną.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Mówiąc "miejsce stałe" miałam na myśli docelową doniczkę :p Domyślam się w takim razie, że ten zwrot jest wśród ogrodników rozumiany jako "do gruntu" :D Też zamierzam porozsadzać je do skrzynek, będą zdobić balkon.
Dzięki za odpowiedź. ;)
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Pamelo one będą rosły tak gęsto?
w zeszłym roku kupiłam jednego gotowca .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Pamelko - bardzo ładne Twoje sadzoneczki gęsto posadzone , ale na pewno ładnie zasłonią kratkę .

Ja szukam czegoś na kratkę na balkonie , żeby się troche osłonić przed słońcem , chciałem skrzynkę zawiesic na barierce i oczywiscie do barkierki kratkę , tylko teraz to chyba troche późnawo na sianie i będzie nasturcja... :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
sionia
50p
50p
Od: 23 maja 2009, o 13:22

Post »

Ja dzisiaj kupiłam nasionka i mam zamiar właśnie posiać.

Na jaką głębokość należy posiać nasionka i po jakim mniej więcej czasie zaczynają kiełkować?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ja posiałam swoje na głębokości 1,5 cm i pierwsza pojawiła się po 8 dniach. Wzeszło 14 z 20. :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A będą tak gęsto ;:108 raczej. One idą do góry, więc nie będzie problemu. Jakby mniej wzeszło, byłyby rzadziej, a tak mam dwie skrzynki i jakoś trzeba zmieścić ;:224 Na górze szeroka kratka to pójdą na boki.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”