Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Nelu rozumiem, że zgarnęłaś wszystkie te kamienie z piaskowni i facet już nie ma? ;:202 Dziewczyno Bozia pokarała Cię za pazerność odciskami na rękach i bólem krzyża :;230 :;230 Trzeba było mnie zapowiedzieć i zostawić chociaż trochę ;:14
A tak na serio to więcej się oszczędzaj- tez byłam taka jak Ty-rzucałam się na roboty fizyczne a teraz mam tego efekty ;:144
Świat się nie zawali jeżeli te "ulubione " prace podzielisz na raty ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Kornelko, pracowita z ciebie kobitka, mi udało się dzisiaj troche roślinek wsadzić o dziwo teściowa nic nie mówiła :wink:
Zazdroszcze takich ilości kamieni i żwirku, na pewno masz pięknie, nie bądź taka, pokaż fotki ;:168
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

Już nie mogę się doczekać zdjęć.Ja też wczoraj nie wytrzymałam i opieliłam rabatki.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Ewuś kochana, no jakżesz mogłabym zabrać wszystko! Kamieni ci u nich dostatek, tylko brać! a tak na serio, jak chcesz, podam Ci tel. do tego Pana, który te kamienie odrzuca z taśmy. Fajne jest to, że u niego ten kamień jest tani, ale jak byłam ostatnio nie mieli takich dużych jak chciałam, więc są mniejsze, ale są. Co prawda też było śmiesznie, bo wcześniej umawiałam się z tym panem żeby mi odłożył takie większe i faktycznie zrobił to, tylko, że ja pojechałam do Bukowa, a on odłożył te fajne w ich filii w Godowie! Dlatego już nie marudziłam, tylko brałam co było. Ot cała moja pazerność :;230
Masz rację, że bozia pokarała, ale za głupotę, żeby tak się szarpać. Na usprawiedliwienie dodam tylko, że po pierwsze to już tak mam: "zrobić co do zrobienia" a potem wolne i można się cieszyć. Po drugie i tak nikt by mi nie pomógł, bo mąż na wyjeździe, a sąsiadów prosić nie będę, każdy ma swoje zajęcia, pies mi dzielnie towarzyszy i obgryza kółko z taczki, nie wiem czemu go tak denerwuje :;230 . A że sobie pomarudzę, że boli... pęcherze popękały, skórka się przykleiła i będzie dobrze! Wiem, że świat się nie zawali, póki sił starcza, to trudno się uczyć na błędach innych,ech już taka natura.
Reniuś co tam sadzisz ciekawego? mam nadzieję, że wkleiłaś fotki, zaraz do Ciebie polecę ;:65 w odwiedzinki. A może teściowa się już zdążyła przyzwyczaić do Twojego "zielonego bakcyla"? Na mnie kiedyś też pomstowała rodzinka, że jak tylko ciepło się zaczyna to jakby mnie nie było, tylko w tych krzaczorach, a na dodatek wciąż coś nowego kupuje i sadzi. Wytłumaczyłam im, że każdy z nas ma swoje pasje, które wciągają na całego, jak to pasje. Po knajpach się nie włóczę, nie imprezuję jak koleżanki, a że radość mi sprawia takie zajęcie, co w tym złego? W końcu zaakceptowali i nawet siostra, która kiedyś mówiła, że najlepszy ogród to wybrukowany, z kratką ściekową na środku, żeby spłukać szlauchem, kilka iglaków w donicy i można żyć, teraz też jeździ po szkółkach i opowiada co widziała i co kupiła :;230 Ona ma lepiej, mieszka w innym klimacie i jak zimą jest -5 stopni to ogłaszają klęskę i nikt z domu nie wyjeżdża jak nie musi. Może sobie pozwolić na wiele innych roślin, które u nas niestety nie przetrwają.
Martusiawkleję fotki! Jeszcze chwilka. Trochę pogoda mi pokrzyżowała plany, bo leje jak z cebra, więc nawet nie pojechałam po korę - trzymają ją na dworze więc zapaskudziłabym autko. Ale... tadam! na razie wklejam fotkę z kuchennego okna, piję kawkę i patrzę:

Obrazek
Jak już będzie można wyjść z aparatem na podwórko porobię inne fotki, w zakamarkach, które w końcu udaje mi się tworzyć:)
;:196 Kochane! jak ja się cieszę, że Was mam! :heja
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Trudno, że leje... Postanowiłam, że jednak wkleję coś niecoś, na razie niezbyt ciekawe, zrobione z góry, z balkonowego okna...
Jedna z ostatnich czynności: pomalowałam bunkier na nowo, obłożyłam kratkami, posadziłam clematiski, przesadziłam klonika, a pod nim jednego z bezimiennych bluszczy z Lidla
Obrazek

na tej fotce rabatka z bylinami, na razie jeszcze dość pusta, ale na tych brązowych plackach już pomalutku kiełkują dalie, mieczyki, pacioreczniki, dosadziłam też te nowe ostróżki i te lichutkie nabytki, które też nabierają mocy. Rabatka kończyła się na wysokości tego czekoladowego winopnącza, które pnie się po trzech palikach wbitych obok siebie, dalszy ciąg to efekt tego mojego ostatniego kopania...
Obrazek
na tej fotce tego nie widać, ale dosadziłam tam trzy hibiskusy, poprzesadzałam różne berberysy chyba z 16, pod płotem przywiązałam srebrnym drutem (żeby go nie było widać) kratki i posadziłam kolejne clematisy, wysypałam ścieżkę, na ile starczyło kory, tyle dosypałam...

Wiecie, na tych fotkach to wszystko wygląda jakieś takie malutkie, a jak tam wchodzę to "czuję" ten metraż. Może dlatego mam takie wrażenie, że fotki robione z daleka?

A tu już powiększona "wyspa" - i nowo powstałe rojnikowisko :) z daleka są niezbyt widoczne, jak to na fotce robionej z balkonu

Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kornelko, ale ty masz pięknie ;:oj ;:oj ;:oj
Jaki ty masz metraż ;:224
Brak mi słów ;:180 właśnie gotuje soczewice na paste do chleba i mi wykipiała !!! nie moge oczu oderwać!!!
Ja musze cię nawiedzić, gdzie to mieszkasz? :;230
Oj ;:167
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu!!! kapitalne zwłaszcza perspektywa z okien - widać to wyrażniej i przejrzyście.
Dziewczyno , masz talent ;:215 może powinnas zająć się projektowaniem ogrodów.
Niektórzy wstawiają fotki pojedyńczego kwiatka , jednego, drugiego ale nie widać całości a Ty ogarnęłaś wszystko.
Tak myślałam, że na tym bunkrze przydałoby sie coś szokujacego- zwłaszcza twoją sasiadkę...widziałam kiedys u zaprzyjaznionej prawniczki ogromnego fallusa z betonu w wiadomym stanie...no ale tego nie radzę bo pewnie ksiądz wyklął by Cię z ambony/jezeli by sie poznał/ :;230
Ale latarnia morska ? detektor ruchu? - od razu wiedziałabys kiedy podpatruje ;:oj A może na odwrót coś...och piszę głupoty moja wyobrażnia zaczyna działać ;:124 Bo myślę sobie - czemu ukryć chcesz coś co masz tylko Ty i można wykorzystac.
Nelu jaką objętość miały dwie tony tych kamieni .... tak na oko w kubikach?
Wybacz ciągle jestem na etapie zakładania ogrodu i interesuje mnie wszystko z tym związane.
Telefon do mężczyzny i owszem dziękuję przyda mi się... :;230
Serio proszę podaj na PW ;:196
Doczytałam Renia sie wybiera do Ciebie to ja też, ja też...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lukrecjo, coraz wspanialszy ten Twój zakątek! Widać codzienną ciężką pracę, którą wkladasz w upiększanie ogrodu... To zdjęcie z paleniskiem cudne! Poprosimy o więcej ujęć :)
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Kochane, dziękuję ciepłe słowa!
Agnieszko, to palenisko to był jeden z najlepszych zakupów do ogrodu. Jest żeliwne, długo trzyma temperaturę, pełni rolę grilla, bo ma wyjeżdżający ruszt, a ponadto można w nim palić jak w kominku - super sprawa, zwłaszcza w chłodne wieczory, kiedy jest tak pięknie, że do domu nie chce się wracać, ale trochę ciągnie chłodem. A też samo w sobie jest dość urokliwe :wink:
Dziewczyny zapraszam z przyjemnością podam kawkę :) a może i rozwiąże się problem z wysyłaniem Reni tych trawek, które spędzają mi sen z powiek, bo jak choć trochę wykopię to ciężkie to jak cholera! A tak, sama sobie zabierze :;230 :;230
Ewuś tak na "oko" kamieni,które przywiozłam było ze trzy kubiki? może więcej, trudno tak ocenić. Ale jak się podjedzie do tej piaskowni to ładujesz tyle, żeby Ci auto "nie siadło", nikt tak naprawdę tego nie waży. Tel. wyślę na PW.
Już się cieszę na spotkanie! ;:108 i pomyśleć, że z godzinkę temu trochę zazdrościłam Reni, że się spotyka z takimi samymi maniakami zieleni :tan

-- Pt 04 maja 2012 18:18 --

Ewcia, moja wyobraźnia też zaczyna działać! wolę o tym nawet nie pisać... ach, wyklęcie z ambony to nic :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecja pisze:
Ewcia, moja wyobraźnia też zaczyna działać! wolę o tym nawet nie pisać... ach, wyklęcie z ambony to nic :;230 :;230 :;230
kurcze a tu wieczór się zbliża...co zrobić z taaaką wyobrażnią ;:223
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa w pisze:
Lukrecja pisze:
kurcze a tu wieczór się zbliża...co zrobić z taaaką wyobrażnią ;:223

Dobre jesteście :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Oj tam, oj tam, prawdziwe dziołchy ze Śląska skore do żartów :;230
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Bardzo ładny efekt osiągnęłaś. Warto było się trochę pomęczyć, żebyśmy teraz mogli oglądać takie widoczki :wink: . Gratuluję!
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej jestem nowa i zwiedzam po malemu watki uczestnikow przy okazji wpadlam do Ciebie
jestem pod wrazeniem ,nie ogladnelam wszystkiego tylko pierwsze strony ale stwierdzam ze pieknie tam u Ciebie wlasnie tak mi sie marzy ogrodek wszystkie kwiaty po bokach w takich zakatkach a na srodku trawa
bardzo ladnie naprawde pozdrawiam
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Kochane! mamy piękną niedzielę, czas na odpoczynek i wyprostowanie plecków, a zatem można się wreszcie cieszyć jak pięknie wszystko rośnie :heja Wreszcie można wkleić fotki :wink:

nareszcie obkopałam wszystkie iglaczki, zrobiłam obrzeża i obsypałam korą, teraz koszenie stało się przyjemnością :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

skalniaczek zaczyna żyć pełnią kolorków:

Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek

na rabatce z bylinami robi się już ciekawie:

Obrazek

a to nowa ścieżka, o której już pisałam, ale nie pokazywałam :roll: pod płotem rosną berberysy, pomiędzy nimi kratki z clemkami, a na końcu ścieżki zaczęła swe kwitnienie ... karagana!

Obrazek Obrazek

zakwitły też berberysy:
Obrazek

a po deszczu, jak na drożdżach śmigły w górę moje hosty:
Obrazek

postanowiłam też wykorzystać stare beczki po prababci (mają blisko 100 lat), kiedyś kisiła w nich kapuchę i ogórki; mniejsza na razie pusta...
Obrazek Obrazek

no i rojniczki, które znalazły dla siebie więcej przestrzeni na wyspie pod wierzbą, przedtem rosły na skalniaczku, ale zagłuszały je inne, bardziej ekspansywne roślinki, teraz tylko czekać aż urosną:

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”