Lagerstroemia indica-uprawa
- Lukasz_17_
- 100p
- Od: 2 maja 2010, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lagerstroemia indica
Witam mam pytanie odnośnie do lagerstroemii czy może zimować na dworze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy gdzie mieszkasz ?. U mnie nawet osłaniana zimą w tunelu w doniczce, jeszcze przed wysadzeniem ubiegłego roku , nie dożyła do wiosny.
- Lukasz_17_
- 100p
- Od: 2 maja 2010, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
20 km od Oświęcimia ,myślisz ze wytrzyma??
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
U mnie na dworze krzaczek stoi tylko w słoneczne dni (hartuje się), a liście wypuścił już w piwnicy.
Postaram się żeby zakwitł w tym roku, mam już upatrzone bardzo słoneczne miejsce dla niej.
Postaram się żeby zakwitł w tym roku, mam już upatrzone bardzo słoneczne miejsce dla niej.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wbij palik wybierz jeden pęd na "przewodnika" i przywiąż go do palika{ten najsilniejszy będzie b.dobry) 2-3 pędy boczne z pozostałych u dołu usuń już teraz sekatorem- ranki zasmarować trzeba środkiem do smarowana ran - jeszcze będzie drzewko z tego krzaczka
następne obcinanie niepotrzebnych pędów myślę że jesienią

-
- 500p
Bardzo dziękuję, chyba tak zrobię, tylko szkoda mi tych bocznych gałązek, czy można je ukorzenić , czy w przypadku Lagerstroemi to niemożliwe?
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
Lagerstroemia chyba nie zakwitnie, ja mam kilka lat w donicy i co roku wypuszcza tylko piękne liście, a cały czas stoi na południu w pełnym słońcu !
Może zakwitnie wg książek po ok.5-7 latach uprawy z sadzonki/Karo
Może zakwitnie wg książek po ok.5-7 latach uprawy z sadzonki/Karo
Lagestroemia ukorzenia się bardzo łatwo z takich gałązek, robiłam to wielokrotnie ( ukorzeniacz i do ziemi).Niestety, tej zimy chyba wszystkie mi padły, ponieważ postanowiłam poeksperymentować i zostawiłam je na całą zimę w nieogrzewanej szklarni. Chyba źle się to dla nich skończyło.Misiaczka pisze:Bardzo dziękuję, chyba tak zrobię, tylko szkoda mi tych bocznych gałązek, czy można je ukorzenić , czy w przypadku Lagerstroemi to niemożliwe?
- senogrodnika
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 21:11
Z jedną z moich dwu letnich też poeksperymentowałem i posadziłem do gruntu na jesień. Ciężko to przeżyła, z 40 cm roślinki zostało jakieś 5 cm które rokuje na to że odbije. A okryta była całkiem przyzwoicie (4 razy dookoła włókniną, otulona słomą i opalikowana by się to wszystko nie rozwiewało)
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Moje w piwnicy ładnie się przechowały ,już wypuszczają listki w szklarni , jedną miałam posadzić w ogrodzie ale jak takie delikatne o muszę poczekać jeszcze z posadzeniem ,
-
- 500p
Tak to już dobry tydzień indica stoi na dworze , teraz będę podlewać z nawozem , a miejsce dla niej mam pod zachodnią ścianą . Tam latem temp. dochodzi do 40 stopni, że inne kwiaty nie przetrzymują. Dam znać czy zakwitła...c.d.n.
- oliwia99
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2010, o 22:25
Witam wszystkich,
Właśnie otrzymałam 2 krzaczki tej pięknej roślinki . Nie znam jej i póki co zamierzam rozpocząć swoją przygodę. Trochę się niepokoję bo, niby 2 letnia roślinka, ponoć ma w tym roku kwitnąć, ale wygląda jakby była sucha, żadnych pąków, gałązki ponadłamywane. Sprzedawca jak zapytałam, czy żyje? oburzył się, że mam poczytać. Podeszłam do niej jak do każdej innej rosliny, zakładałam, że będą o tej porze nabrzmiałe pąki, a tam nic. Kiedy roslina powinna zacząć odbijać i będę wiedziała, że zyje. Doradźcie porszę, z góry dziękuję
Właśnie otrzymałam 2 krzaczki tej pięknej roślinki . Nie znam jej i póki co zamierzam rozpocząć swoją przygodę. Trochę się niepokoję bo, niby 2 letnia roślinka, ponoć ma w tym roku kwitnąć, ale wygląda jakby była sucha, żadnych pąków, gałązki ponadłamywane. Sprzedawca jak zapytałam, czy żyje? oburzył się, że mam poczytać. Podeszłam do niej jak do każdej innej rosliny, zakładałam, że będą o tej porze nabrzmiałe pąki, a tam nic. Kiedy roslina powinna zacząć odbijać i będę wiedziała, że zyje. Doradźcie porszę, z góry dziękuję
Pozdrawiam
Mariola
Mariola
-
- 500p
Witaj oliwio99. Czy krzaczki żyją? Możesz sprawdzić tak; drapnij skórkę na gałązce, jak będzie widać zielony kolor to powinny wypuścić liście. Mogą też odbić całkiem nowe gałązki od korzenia jeśli roślinka nie zmarzła .Mój ma już duże liście ale puścił je już w piwnicy. Pozdr.