Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hosty
Założyłam rabatę z hostami, zgromadziłam 50 odmian, na razie bardzo wielkich różnic nie widzę między tymi odmianami, ale jedna jest inna...kremowo-białe liście, cudowne. Podobno nazywa się "białe rajskie pióro", ale czy można wierzyć etykietom kiedy najbardziej znani producenci zastrzegają możliwość pomyłki i obiecują pomyłkę naprawić na własny koszt. Znalazłam ilustrację i opis hosty "grey ghost", który bardziej pasuje mi do wyglądu mojej hosty. Czy ktoś coś wie na ten temat
ania1590
Jeśli wygląda ok, to znaczy,ze nie jest to HVX, ten z roku na rok jest widoczny i to coraz bardziej. Bądź pewna.
W ubiegłym roku moja Prairie Magic dostała takich samych plam( nie wiem do dziś dlaczego) Przebadałem testem, była czysta. W tym roku siedzi w innym miejscu i jest czyściutka.
Może to jakieś sezonowe grzyby bądź przemarznięcia.
W ubiegłym roku moja Prairie Magic dostała takich samych plam( nie wiem do dziś dlaczego) Przebadałem testem, była czysta. W tym roku siedzi w innym miejscu i jest czyściutka.
Może to jakieś sezonowe grzyby bądź przemarznięcia.
A ja jeszcze pomarudze w temacie oznaczania
Mam trzy duże niebiekie hosty podobne wielkościa, ale rożniące się w szczegółach.
1 oznaczona jako Blue Angel, pierwsze zdjecie zrobione dziś (te przebarwienia to gra cieni przez liście a pomarszczone liscie to efekt zdeptania przez mojego psa
), kolejne zeszły sezon w pełni rozwoju

Tomasz II
BLUE ANGEL
2 druga minimalnie nizsza, choć kilka lat starsza, liście jakby bardziej okrągłe, dla mnie podobne do H. sieboldiana tylko bardziej niebieskie (znów wiosna i lato na fotkach)

Tomasz II
sieboldiana ELEGANS
3 czy to przypadkiem nie jest też Blue Angel? Ale liście jakby węższe i na dłuzszych ogonkach. Jest wysoka obok rośnie Sun and Substanse obie tej samej wysokości.

Tomasz II
KROSSA REGAL

Mam trzy duże niebiekie hosty podobne wielkościa, ale rożniące się w szczegółach.
1 oznaczona jako Blue Angel, pierwsze zdjecie zrobione dziś (te przebarwienia to gra cieni przez liście a pomarszczone liscie to efekt zdeptania przez mojego psa

Tomasz II
BLUE ANGEL
2 druga minimalnie nizsza, choć kilka lat starsza, liście jakby bardziej okrągłe, dla mnie podobne do H. sieboldiana tylko bardziej niebieskie (znów wiosna i lato na fotkach)

Tomasz II
sieboldiana ELEGANS
3 czy to przypadkiem nie jest też Blue Angel? Ale liście jakby węższe i na dłuzszych ogonkach. Jest wysoka obok rośnie Sun and Substanse obie tej samej wysokości.

Tomasz II
KROSSA REGAL
4 podobna do Great Expetation ale jakby bardziej zielona i wychodzi zdecydowanie później i na poczatku ma pomiętoszone liscie (pierwsze zdjecie dzisiejsze)

dla porównania w tej chwili Great Expetation wyglada tak

Tomasz II
wydaje mi sie,ze wszystkie to GREAT EXPECTATION
5 Raczej z tych malych ale nie najmniejsza, wiosna dla mnie bardzo podobna do fragrant bouquet tylko w miniaturze, pożniej brzeg robi sie kremowo - biały

Tomasz II
fortunei AUREOMARGINATA
6 wiosna seledynowo - zielona bardzo ładna sredniej wielkości na poczatku lata zielenieje całkowicie. Początkowo myslałam, ze to z powodu zbyt małej ilosci światła ale po przesadzeniu w bardziej świetliste miejsce zachowuje sie tak samo

Tomasz II
doskonale powinien ja rozpoznać Ariel
( fortunei ALBOPICTA)

dla porównania w tej chwili Great Expetation wyglada tak

Tomasz II
wydaje mi sie,ze wszystkie to GREAT EXPECTATION
5 Raczej z tych malych ale nie najmniejsza, wiosna dla mnie bardzo podobna do fragrant bouquet tylko w miniaturze, pożniej brzeg robi sie kremowo - biały

Tomasz II
fortunei AUREOMARGINATA
6 wiosna seledynowo - zielona bardzo ładna sredniej wielkości na poczatku lata zielenieje całkowicie. Początkowo myslałam, ze to z powodu zbyt małej ilosci światła ale po przesadzeniu w bardziej świetliste miejsce zachowuje sie tak samo

Tomasz II
doskonale powinien ja rozpoznać Ariel

( fortunei ALBOPICTA)
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Re: Hosty
Przeniosłam ten post z opisów na literę "L" - ale ponieważ był z dużo wcześniejszej godziny- cytuję go, aby pytanie nie zginęło (paco)ania1590 pisze:Założyłam rabatę z hostami, zgromadziłam 50 odmian, na razie bardzo wielkich różnic nie widzę między tymi odmianami, ale jedna jest inna...kremowo-białe liście, cudowne. Podobno nazywa się "białe rajskie pióro", ale czy można wierzyć etykietom kiedy najbardziej znani producenci zastrzegają możliwość pomyłki i obiecują pomyłkę naprawić na własny koszt. Znalazłam ilustrację i opis hosty "grey ghost", który bardziej pasuje mi do wyglądu mojej hosty. Czy ktoś coś wie na ten temat
ania1590
Wklej zdjęcie, albo porównaj z opisem tu:

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Hosty
Dzięki Paco. Moja cudna hosta jest identyczna jak ta na Twoim zdjęciu, więc jest to "białe pióro". Jak ze zdrowiem tej hosty, czy też zapada na tajemniczą chorobę host? Pozdrawiam
ania1590
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Poproszę o weryfikację mojego Błękitnego Anioła

który coraz bardziej mi miesza w głowie i pasuje (mnie laikowi) raczej do innej odmiany.
Liście są olbrzymie ,"papierowe" w dotyku i mocno,mocno pokarbowane.
W późniejszej fazie wegetacji pokryte są woskowym szarym nalotem.
Czy tak wygląda anioł?
Dziękuję z góry za pomoc
Pozdrawiam wszystkich

który coraz bardziej mi miesza w głowie i pasuje (mnie laikowi) raczej do innej odmiany.
Liście są olbrzymie ,"papierowe" w dotyku i mocno,mocno pokarbowane.
W późniejszej fazie wegetacji pokryte są woskowym szarym nalotem.
Czy tak wygląda anioł?
Dziękuję z góry za pomoc
Pozdrawiam wszystkich